Skocz do zawartości
MrVegetaMr

Komputer do montażu filmów 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim! 👋

Szukam komputera do montowania filmów i mam budżet 5000 zł. Czy macie jakieś rekomendacje? 🤔 Szukam czegoś, co poradzi sobie z edycją wideo w wysokiej jakości i będzie działać płynnie. Dzięki za wszelkie sugestie! 💻🎬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sofcie będziesz obrabiał? Budżet sztywny czy coś da radę dorzucić?

Pytam bo jak chcesz obrabiać zawodowo jakieś ciezkie materiały no to ten budżet nie jest zbyt duzy i nie poszalejemy z wydajnością skrzynki za taką kasę.

Jesli to ma być sprzęt pod amatorską obróbkę filmu z wakacji to będzie ok, ale jak coś profesjonalnie no to może brakować mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Dirian napisał:

Pytam bo jak chcesz obrabiać zawodowo jakieś ciezkie materiały no to ten budżet nie jest zbyt duzy i nie poszalejemy z wydajnością skrzynki za taką kasę.

Jesli to ma być sprzęt pod amatorską obróbkę filmu z wakacji to będzie ok, ale jak coś profesjonalnie no to może brakować mocy.

Hej dzięki za odpowiedz, myślę że Budżet możemy naciągnąć do 6500 będę pracował na Windowsie i będe dopiero się uczył na tym sprzęcie montować  filmy wiadomo w jakości 4 k no i oczywiście slow mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Dirian napisał:

jest dokładnie odwrotnie... nie ma to jak dobre rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, T_G napisał:

jest dokładnie odwrotnie... nie ma to jak dobre rady

Nie ma to jak twoje „rady” które przeważnie nic nie wnoszą do tematu prócz siania fermentu. 

4 godziny temu, MrVegetaMr napisał:

Hej dzięki za odpowiedz, myślę że Budżet możemy naciągnąć do 6500 będę pracował na Windowsie i będe dopiero się uczył na tym sprzęcie montować  filmy wiadomo w jakości 4 k no i oczywiście slow mo

Jeśli chodzi o soft to miałem na myśli jaki program do obróbki video będziesz używać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo głównie przestrzegam przed słuchaniem doradzaczy co nie mają zielonego pojęcia o akceleracjach, strumieniach, stopniu kompresji i niby co mam robić ? rozpisać wykład komuś kto nic nie wie o montażu video a on mi powie, że w sklepie internetowym inaczej pisali ? jak polecą zestawy to się ewentualnie odniosę, z tobą nie widzę sensu dyskusji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, T_G napisał:

jak polecą zestawy to się ewentualnie odniosę

Jeszcze nie poleciały ale już zdążyłeś narobić niepotrzebnego zamieszania i bałaganu w wątku. Nie pierwszy raz zresztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo wypisujesz głupoty, istotne z punktu widzenia założyciela tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musi byc 64 giga ramu i minimum dwa dyski, material, smieci nie moga byc na systemowym

najwazniejsza rzecz... jakie materialy, urzadzenia, kontener, kompresja i jakie do tego projekty, bo wszystgkie te programy beda dzialac w przypadku teledysku parominutowego ale stream z gry na przyklad parogodzinny... niekoniecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci można dołożyć z czasem. 500 zł zabrane teraz na pamięci odbije się albo na CPU albo na GPU co też nie ma sensu. 

15 godzin temu, MrVegetaMr napisał:

będe dopiero się uczył

32GB na początek bez problemu wystarczy

28 minut temu, T_G napisał:

smieci nie moga byc na systemowym

To było dość istotne w przypadku dysków HDD / SSD SATA, żeby temp był zapisywany na osobnym dysku bo faktycznie to tam blokować mogło. Przy NVMe 4.0 nie ma to już takiego znaczenia przy prędkościach zapisu rzędu 6400 MB/s. Co prawda można dać osobny SSD ale ... to raczej żeby zadbać o żywotność dysków NVMe co z kolei nie ma też sensu, bo tani SSD SATA to koszt i tak nowego M.2. Ja obecnie siedzę na jednym KC3000 4TB i nie narzekam, nie widzę aby gdzieś mi cokolwiek zwalniało przez SSD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 transferow to nie jeden, zwlaszcza przy 32 giga gdzie kazdy z tych programow od razu bedzie jezdzil po wirtualnej, nie wiem co ma do tego transfer ciagly, dysk obciazony tyloma dzialaniami bedzie throtlowal tak ze nie ma w ogole co mowic o jakiejs pracy sensownej

jakie materialy montujesz w 4K ze slomo ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Evo 960 250GB zajechanego w rok przez termpy/cache Adobe także dla zasady lepiej mieć osobny dysk jak nie mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, T_G napisał:

dysk obciazony tyloma dzialaniami bedzie throtlowal tak ze nie ma w ogole co mowic o jakiejs pracy sensownej

Tak jak pisałem, nic mi nie trottluje na KC3000 4TB a sprawdzałem niejednokrotnie

15 godzin temu, SzIangbaum napisał:

Widziałem Evo 960 250GB zajechanego w rok przez termpy/cache Adobe także dla zasady lepiej mieć osobny dysk jak nie mieć.

To jest jedyny plus osobnego dysku na tempy - poprawa żywotności dysku podstawowego. Przy czym, jak da się crap SSD SATA, to to i tak szybko padnie. Jak coś lepszego (chciałoby się jeszcze coś na MLC ale wiadomo ...), to cena takiego SSD SATA to cena M2 Gen3 czy nawet 4 więc nie wiem też czy warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja pytałem jakie materiały montujesz, że nie throtluje... to mnie bardzo ciekawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie warto dorzucić na I9 czy warto zostać przy I 5?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 i i9 nowej generacji to zupełnie inne wymagania odnośnie chłodzenia i obudowy, lepiej do i5 dać lepsza kartę graficzną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej . Zadam pytanie jescze raz i prosił bym aby każde z was złożył komputer pod siebie . Nie znam się bardzo na temacie więc proszę was o pomoc. Będę montował filmy nagrywając je go pro w 4 k i używając tej samej kamerki do slow mo 2.7 k 240 . Filmy będę robione po max 30 min . Programu będę używał raczej Da Vinci , może jak się nauczę obrabiać to przerzucę się na premiere pro . Wiadomo system operacyjny Windows . Odnośnie procesora wolał bym kupić raz a porządnie więc może i 9 z czasem jak fundusze pozwolą to zainwestuje w lepsza kartę . Zróbmy budżet max 7 . No i czytałem że do i 9 koniecznie musi być chłodzenie wodne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da vinci korzysta z akceleracji nvidii i intela więc jaki sens jest wrzucanie konfigu opartego o open cl i porównywanie renderingów w najwolniejszych opcjach i tematu o konfigu robi się prostowanie farmazonów teoretyków internetowych tak jak w przypadku chłodzenia i9, które z powietrzem noctua max co się grzeje to przy renderowaniu samym procesorem, przy zajęciu wszystkich rdzeni to 95 stopni, gdzie taka sytuacja praktycznie w wideo nie zachodzi, przy premierze udało mi się osiągnąć 85 stopni max specjalnie zakładając efekty liczone cpu

podstawa do video to intel z najlepszym swoim igpu + nvidia, sam procesor ma drugorzędne znaczenie bo on utrzymuje grafiki do renderowania na max wydajnym poziomie, przy poprawnie złożonym kompie nie ma liczenia  w ogóle samym cpu

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Planuję zakupić komputer, który będzie mi służył głównie do montażu filmów. Mój budżet wynosi 6500 zł. Niestety, nie jestem ekspertem odnośnie do komponentów, takich jak procesory czy karty graficzne, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc w stworzeniu gotowego koszyka z odpowiednio dobranymi podzespołami.

Zależy mi na tym, aby komputer był jak najlepiej dostosowany do pracy z programami do montażu wideo, takimi jak Adobe Premiere Pro czy DaVinci Resolve. Chciałbym również, aby cała kwota była maksymalnie wykorzystana, ale nie przekroczyła 6500 zł.

Jeśli to możliwe, prosiłbym także o krótkie wyjaśnienie, jak działa procesor w kontekście montażu filmów, oraz na co warto zwrócić uwagę przy wyborze procesora do tego rodzaju zadań.

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na Państwa odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Planuję zakupić komputer, który będzie mi służył głównie do montażu filmów 4k i slow mo maksymalnie filmy będą trwały 30 min. Mój budżet wynosi 7000 zł. Niestety, nie jestem ekspertem odnośnie do komponentów, takich jak procesory czy karty graficzne, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc w stworzeniu gotowego koszyka z odpowiednio dobranymi podzespołami.

Zależy mi na tym, aby komputer był jak najlepiej dostosowany do pracy z programami do montażu wideo, takimi jak Adobe Premiere Pro czy DaVinci Resolve. Chciałbym również, aby cała kwota była maksymalnie wykorzystana, ale nie przekroczyła 7000 zł.

Jeśli to możliwe, prosiłbym także o krótkie wyjaśnienie, jak działa procesor w kontekście montażu filmów, oraz na co warto zwrócić uwagę przy wyborze procesora do tego rodzaju zadań.

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na Państwa odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

//Edit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Fajnie jakbyś znalazł jeszcze 3 stówki:

https://proline.pl/koszyk/ef2daedc

Wtedy masz i5 14600 + RTX 4070 Ti Super, do tego 32GB RAM, dwa dyski SSD - jeden na Windows + programy, drugi na obrabiany materiał. Do tego przewiewna obudowa, porządny zasilacz. Chyba lepiej w tej kasie nie będzie pod video.

Karta jest z kodem promocyjnym za 3499 zł, ale raczej trzeba się spieszyć z zakupem żeby się załapać na promocję. Info o promocji: https://proline.pl/?n=tydzien-niskich-cen-gigabyte-wrzesien

Jeśli chodzi o procesor, to generalnie pod montaż bierze się Intele, z uwagi na wbudowane zintegrowane GPU które pozwala ci korzystać z funkcji Quick Sync Video.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi