Skocz do zawartości
cervandes

Bios nie widzi dysków SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanko!

Taki przedziwny przypadek mam, że posiadam kilka dysków SSD Seagate Ironwolf 110 1,92TB i chciałbym ze dwa podłączyć dzieciakowi do komputera. Płytę obecnie posiada MSI B450 Tomahawk MAX, bios najnowszy. Objawy - nie pojawiają się w Biosie. Nie ma i koniec. W tych samych portach SATA podłączone Seagate Barracuda Compute 2TB i 1TB MX500 wykrywane są normalnie.

Tak, wiem, że porty 5 i 6 wyłączają się na tej płycie po wsadzeniu dysku NVME (tak, ma wsadzony dysk NVME do komputera).

Dyski są dość nietypowe, bo wymagają zasilania 5v i 12v, dlatego w żadnej obudowie USB na dyski 2,5" nie mają prawa zadziałać. Działają za to ze stacją dokującą ORICO która jest uniwersalna na 2,5 i 3,5", która zapewnia zasilanie właśnie 5V i 12V.

Ratujcie, bo normalnie spać w nocy nie mogłem, taka zagadka mnie trapiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowa wtyczka zasilania SATA jaka jest w typowym komputerze dostarcza zarówno prąd 5V jak i 12V. Jeżeli dyski 3,5" działają, to i ten dysk SSD zadziała.
Dysk/kabel sygnałowy jest na pewno sprawny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oj jest, dodatkowo zamówiłem cztery nowe przewody, to też nie zmieniło sytuacji.

ALE! Jest światełko w tunelu! Doszukałem się info, że niektóre dyski, m. in. 'white label' i inne do zastosowań profesjonalnych mogą używać pinu 3 we wtyczce zasilającej jako sygnału do devsleep.

https://en.wikipedia.org/wiki/DevSlp

Jeden z tych Ironwolfów już przygotowałem, naklejając kaptona na ten pin. W ciągu kilku godzin (gdy panicz raczy przestać grać) sprawdzę czy zadziałało :o 

Edytowane przez cervandes
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nope. Ani zaklejenie pinu 3 na złączu zasilania ani wyjęcie przewodu 3,3V z wtyczki nie spowodowało, że dyski się pojawiły.

Jeśli nikt nie zaproponuje niczego nowego to się poddam a zagadka zostanie na wieki nierozwiązana. Może to kwestia kompatybilności AMD (chipsetu) z wymagającym kontrolerem w dyskach...? No ale przecież SATA to taki staroć jest, że trudno mi uwierzyć w problemy natury komunikacyjnej :( 

O, wiem co zrobię, u rodziców mam stacjonarkę z B450 i Ryzenem, ale innego producenta (Gigabyte). Tam przy okazji wetknę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z jednym dyskiem 2.5" HDD na filmy (podłączony na stałe, obok SSD z systemem). Nie jestem pewien co ostatecznie go wyeliminowało, ale zrobiłem dwie rzeczy - wymiana baterii CMOS na płycie głównej + reset ustawień w BIOSie do domyślnych. Odpukać póki co działa.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi