Skocz do zawartości
marconii2002

Jaka karta cicha graficzna do 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ostatnie 3.5 roku nie miałem dostępu do komputer i internetu.

Szukam cichej karty graficznej do 1000 zł. Najlepiej żeby karta była półpasywna.

Karta ma być nowa ze sklepu x-kom.

Wacham się między RTX 3050 a RX6600 ale nie wiem który model której karty. Zależy mi na ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cisza w tej cenie? To chyba tylko RTX 3050 6GB 96bit Palit KalmX + przytwierdzony trytytkami wysokiej jakości wolno-obrotowy wentylator 120-140mm (taki, by na wysokość był na styk), a będzie chłodno i niesłyszalnie. Oczywiście wydajnościowo już gorzej (w porównaniu do RX6600, czy nawet pełnej 8GB wersji RTX 3050).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Stachu1984 napisał:

Dziękuję. Karta dodana do koszyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za 1179 zł jest RTX 4060, wiem że już prawie 200 zł ponad budżet ale karta bardzo spoko do 1080p, z tym że najcichsza nie będzie. Cicha wersja - Asus Dual - to koszt 1250 zł.

https://www.x-kom.pl/p/1243012-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-rtx-4060-1-click-oc-2x-v2.html?sm=pepper&utm_tag=586691864

https://www.ceneo.pl/163753224

Z mojego doświadczenia wynika, że Gigabyte ma kiepskie podzespoły i support, nie kupię już od nich ani karty graficznej ani płyty głównej. Jeśli wolisz cichszą kartę ale mniej wydajną i z gorszą funkcjonalnością to brałbym RX 6600 od XFX, Asusa albo może ASRocka.

https://www.ceneo.pl/117349860#tab=click

https://www.ceneo.pl/153561745#tab=click

https://www.ceneo.pl/121768837#tab=click

Edytowane przez Krisol
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy karcie pokroju rx6600 lub rtx4060 chłodzenie nie robi dużej różnicy... to tylko ~100w.Grunt aby miało ciepłowody i nie był zbyt cienkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.08.2024 o 01:25, Krisol napisał:

Gigabyte ma kiepskie podzespoły

O to, to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.08.2024 o 18:07, musichunter1x napisał:

Przy karcie pokroju rx6600 lub rtx4060 chłodzenie nie robi dużej różnicy... to tylko ~100w.Grunt aby miało ciepłowody i nie był zbyt cienkie.

RTX 4060 to ~125W i chłodzenie jak najbardziej robi różnicę. Nawet przy 75W karcie robi różnicę. Chłodzenie to nie robiło różnicy na S3 Virge.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, sznib napisał:

O to, to.

Patrzenie na wybrany element, bez spojrzenia na całą konstrukcję jest infantylnym błędem. Jest różnica między np. 10 kiepskimi, dobrze chłodzonymi fazami, a 6 wypasionymi kiepsko chłodzonymi. Cały produkt, to nie tylko jakieś pojedyncze kontrolery mocy, ale też ich ilość/W karty i "jakość" odprowadzania ciepła.

Kolejna sprawa, karta X może mieć inne komponenty od modelu Y tego samego producenta (lub inną ilość /W):

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4060-windforce-oc/4.html

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4070-super-aorus-master/4.html

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sznib

Jeśli chodzi o Gigabyte to osobiście uważam że dopiero od serii Gaming/Aero mają sens, niżej pozycjonowane EAGLE/Windforce często mają sporo oszczędności i trzeba podchodzić do nich ostrożnie lub omijać (ale to też nie zawsze).

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Kyle_PL napisał:

RTX 4060 to ~125W i chłodzenie jak najbardziej robi różnicę. Nawet przy 75W karcie robi różnicę. Chłodzenie to nie robiło różnicy na S3 Virge.

Jednolite bloki aluminium lub cienkie z jednym ciepłowodem chłodzą karty 75-100w. Byle jakie grubsze z dwoma da radę to zrobić z 125w, co najwyżej może mieć złe fabryczne spasowanie, jak to bywało niektórych innych kartach.
Po takim KFA2 GeForce RTX 4060 1 Click OC 2X V2 od razu widać, że ma cienki radiator, o czym wspominałem ;) Przy grubszych z ciepłowodem nie będzie dużych różnic, chyba że producent zaszalał z krzywą wentylatora, którą można zmienić. 

Edytowane przez musichunter1x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

apropos gigabyte mialem 3070 3xfan z tym okiem wersje i byla mega fajna i nie glosna :) ciezka ale banan sie nie robil tez a co wazne NIE piszczalo nic a nic :)

a tak wg siema all daaawno mnie nie bylo :D

Edytowane przez AdRjiaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.08.2024 o 12:24, Reverse17 napisał:

@sznib

Jeśli chodzi o Gigabyte to osobiście uważam że dopiero od serii Gaming/Aero mają sens, niżej pozycjonowane EAGLE/Windforce często mają sporo oszczędności i trzeba podchodzić do nich ostrożnie lub omijać (ale to też nie zawsze).

Z tym że 6600 ciągnie ~100W i orzełek wcałe nie jest głośny nawet mimo oszczędności wynikających z wersji ;) Mam w kompie syna i śmiga ok.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiak Stąd na koniec wypowiedzi dałem "ale" właśnie dla takich przypadków :) Te mniej prądożerne wersje faktycznie potrafią być OK prosto z pudełka (ale to też nie zawsze :E).

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie negowałem Twojej wypowiedzi, co chodziło mi o to, że akurat w tym konkretnym przypadku tani orzełek daje radę, bo sam układ wciągający tylko 100W mu w tym mocno pomaga :)

Że tanie wersje często są kiepskie wiem...miałem mecha 5700xt od MSI przez chwilę...to było zło wcielone (nie pomagało nic, UV, własne krzywe etc) :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.08.2024 o 14:34, krzysiak napisał:

Że tanie wersje często są kiepskie wiem...miałem mecha 5700xt od MSI przez chwilę...to było zło wcielone (nie pomagało nic, UV, własne krzywe etc) :E

Tak samo było z referentami 😁 ,miałem 2szt nówki jakoś nie długo po premierze  po prostu nie do opanowania :E plus w bonusie  były jeszcze  te sławetne czarne ekrany ( mimo że karty nowe i sprawne były to obowiązywała loteria :-) jeden miał black screeny dwóch następnych nie ,oczywiście poszedł zwrot :E  kumpel był twardszy  i w końcu czy to po sterach czy to po jakiś update  problem czarnych lolków ustał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.08.2024 o 14:34, krzysiak napisał:

E? To mi UV i ustawienie własnej krzywej na 5700XT referencie pomogło znacznie, a u Ciebie na Mechu ni chu chu? Z czego oni tam zrobili radiator? Z porzeczki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam w ogóle MSI spartoliło...termopady pamięci mniejsze o połowę od kości pamięci, do tego lipna jakość samego chłodzenia i jednak stosunkowo spory pobór jak na takie chłodzenie. Zmiana termopadów na takie o odpowiedniej wielkości, nowa pasta, UV, własne krzywe wentyli i nadal był głośny jak startujący odrzutowiec :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi