Skocz do zawartości
andrzej1971

Legion Pro 7-16 i9-13900HX rtx 4080 grzanie sie procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pacjent to laptop tak jak w tytule.

Możecie mi podpowiedzieć czy takie pojedyncze strzały  na 106-110 stopni podczas grania np w World of warships mogą doprowadzić do uszkodzenia procesora?(procesor to i9 13900Hx)

https://ibb.co/JzJytdj

Z góry dziękuje za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zaszkodzić. To nie są dobre temperatury dla procesora. Laptop był czyszczony, pasta była zmieniana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

był w autoryzowanym  serwisie lenovo(jest założony temat) Założono od nowa ciekły metal. lenovo digital care twierdzi że ot takie pojedyncze strzały powyżej 100 stopni nie zaszkodzą procesorowi. mi się jednak wydaje inaczej ale wolę aby wypowiedzieli się ludzie z forum i aby ew doradzili co dalej robić

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, a jakie były temperatury jak był nowy? Takie same czy może niższe? Serwis serwisem, może w kulki lecieć a z tym ciekłym metalem to nie chce mi się wierzyć że Ci takie coś posmarowali na procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisałem ci w tamtym starym temacie żebyś na własną rękę zaaplikował tam pada ptm7950, widocznie zle zaaplikowali metal lub po prostu wżarł się w chłodzenie i trzeba przesmarować jeszcze raz aby to normalnie działało (częsty przypadek przy pierwszej warstwie) Wyłączenie boosta nie poprawiło nawet o 3-4 stopnie sytuacji? sprawdzałeś czy taktowanie jest niższe a mimo to dalej jest ponad 100c? bo może procek nie zareagował na wbicie maksymalnego stanu procesora z 100% na niższy i trzeba edytować rejest aby pojawiła się dodatkowa opcja w planie zasilania i wtedy wyłączyć boost :> 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

Odpisałem ci w tamtym starym temacie żebyś na własną rękę zaaplikował tam pada ptm7950, widocznie zle zaaplikowali metal lub po prostu wżarł się w chłodzenie i trzeba przesmarować jeszcze raz aby to normalnie działało (częsty przypadek przy pierwszej warstwie) Wyłączenie boosta nie poprawiło nawet o 3-4 stopnie sytuacji? sprawdzałeś czy taktowanie jest niższe a mimo to dalej jest ponad 100c? bo może procek nie zareagował na wbicie maksymalnego stanu procesora z 100% na niższy i trzeba edytować rejest aby pojawiła się dodatkowa opcja w planie zasilania i wtedy wyłączyć boost :> 🤔

Do czasu wymiany płyty główniej nie było najmniejszych problemów z temperaturami.  Wysłałem zapytanie do lenovo digital care czy mogę we własnym zakresie wymienić ciekły metal (chcę mieć potwierdzenie na piśmie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@andrzej1971  pominę tutaj już całkowicie aspekt problemów procesorów 13|14 th Gen tj. utlenianie, wady fabryczne, mikrokod i za wysokie napięcia.
Zakładając że cpu jest w 100% sprawny, takie temperatury w Legionach Pro to norma. Znajomy w piku też ma 103-104 stopnie, ja po  2 godz. grania w Horizon Forbbiden West (i5-13500HX) mam  w piku 104 stopnie, Ty 106 stopni.
Procesory są projektowane aby działały w okolicach  100 stopni - mimo że nie jest to zalecane.
Jeżeli to tylko w piku - chwilowe 106 stopni - bym się nie przejmował, dopiero przejąłbym się gdyby średnia temperatura wyniosła 95 stopni i więcej.

Ja mam średnią 87 stopni (Horizon Forbbiden West) a w piku 104 stopnie, od nowości. Przejmuje się? Nie. Jakiekolwiek problemy? Nie. Działa stabilnie, więc używam.
PS. Tak jak pisał @Send1N  jak masz możliwość to zaaplikuj ptm7950.

horizon-fobbiden-west.jpg

Edytowane przez kanon7
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kanon7 napisał:

@andrzej1971  pominę tutaj już całkowicie aspekt problemów procesorów 13|14 th Gen tj. utlenianie, wady fabryczne, mikrokod i za wysokie napięcia.
Zakładając że cpu jest w 100% sprawny, takie temperatury w Legionach Pro to norma. Znajomy w piku też ma 103-104 stopnie, ja po  2 godz. grania w Horizon Forbbiden West (i5-13500HX) mam  w piku 104 stopnie, Ty 106 stopni.
Procesory są projektowane aby działały w okolicach  100 stopni - mimo że nie jest to zalecane.
Jeżeli to tylko w piku - chwilowe 106 stopni - bym się nie przejmował, dopiero przejąłbym się gdyby średnia temperatura wyniosła 95 stopni i więcej.

Ja mam średnią 87 stopni (Horizon Forbbiden West) a w piku 104 stopnie, od nowości. Przejmuje się? Nie. Jakiekolwiek problemy? Nie. Działa stabilnie, więc używam.
PS. Tak jak pisał @Send1N  jak masz możliwość to zaaplikuj ptm7950.

horizon-fobbiden-west.jpg

właśnie na takie informacji mi zależało. Wygląda więc na to że niepotrzebnie toczę boje z lenovo. 

Dzięki za info

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, andrzej1971 napisał:

właśnie na takie informacji mi zależało. Wygląda więc na to że niepotrzebnie toczę boje z lenovo. 

Dzięki za info

Dla porównania jeszcze temperatury Legion Pro 7 i9-13900HX + RTX 4090 w Wiedźmin 3 - max. 100 stopni, średnia 87/90 stopni.

csm_witch3_d867b5b343.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze rozumiem że jeśli w takim razie w trybie zrównoważonym strzela mi co chwila na 106-110  stopni to nie ma się czym przejmować? (pytam dla pewności)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

żeby to potwierdzić / zaprzeczyć trzeba by było informację jak długo (ile sekund / minut) utrzymuje się łącznie te 106-110 stopni w przeciągu np. grania 2 godz. w grę AAA. Tego nie wiemy.
Co innego kilka sekund, kilkanaście sekund, albo kilka minut łącznie.

Zadaj oficjalne zapytanie do lenovo (można PL) -> https://forums.lenovo.com/t5/Laptopy-gamingowe/bd-p/ll04_pl

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kanon7 napisał:

żeby to potwierdzić / zaprzeczyć trzeba by było informację jak długo (ile sekund / minut) utrzymuje się łącznie te 106-110 stopni w przeciągu np. grania 2 godz. w grę AAA. Tego nie wiemy.
Co innego kilka sekund, kilkanaście sekund, albo kilka minut łącznie.

Zadaj oficjalne zapytanie do lenovo (można PL) -> https://forums.lenovo.com/t5/Laptopy-gamingowe/bd-p/ll04_pl

Zadałem takie pytanie mailowo lenovo digital care. Czekam na wiadomość. Chcę mieć pewność że jeśli procesor ulegnie uszkodzeniu to nie odpowiedzą że to z winy użytkownika

Tak na marginesie to laptop już po 15-stu min grania jest tak ciepły jakby pracował 2h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

cpu 13|14 th Gen w "starym" 10nm, wyżyłowane, pobór prądu 200-250W samo cpu np. i9 - to nie ma się co dziwić że robi się w Legionie termos cieplny.
Dla pocieszenia Legiony Pro mają najlepsze chłodzenia na rynku, wszystko inne, to już tylko gorzej, albo mega trothling....

Przypuszczam że lenovo napisze że jak laptop działania normalnie, brak blue-screen'ów, nie resetuje się - to proszę grać i tyle.
Na pewno nie odniosą się bezpośrednio co do "odpowiedzialności" ryzyka uszkodzenia cpu itd. a temperatury - "nie wyłożą się na tacy" abyś miał coś na piśmie.

Tutaj masz podobna opowiedź co do temperatury Legiona - wiem, ale nie powiem -> https://forums.lenovo.com/t5/Laptopy-gamingowe/lenovo-legion-wysoka-temperatura-podczas-zasilania/m-p/5329098

Z ciekawości - jakie masz ustawione fabrycznie w Legionie parametry PL1 i PL2 dla cpu i9-13900HX? U mnie wygląda to tak, jak na obrazku poniżej.

PCLAB FORUM.jpg

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kanon7 napisał:

cpu 13|14 th Gen w "starym" 10nm, wyżyłowane, pobór prądu 200-250W samo cpu np. i9 - to nie ma się co dziwić że robi się w Legionie termos cieplny.
Dla pocieszenia Legiony Pro mają najlepsze chłodzenia na rynku, wszystko inne, to już tylko gorzej, albo mega trothling....
PS. Przypuszczam że lenovo napisze że jak laptop działania normalnie, brak blue-screen'ów, nie resetuje się - to proszę grać i tyle.
Na pewno nie odniosą się bezpośrednio co do "odpowiedzialności" ryzyka uszkodzenia cpu itd. a temperatury - "nie wyłożą się na tacy" abyś miał coś na piśmie.

ok. Zapewne jestem naiwny.  Jak zatem jest z wymianą ciekłego metalu na lepszy. Stracę gwarancję jeśli zrobię to we własnym zakresie? Z tego co wiem nie ma plomb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak wymieniać to tylko na ptm7950. Ale nie tylko cpu, ale gpu, pamięci vram itd. - wszelkie najważniejsze komponenty, gdzie masz termopady.
Nie wiem jak z plombami, ale wydaje mi się że gdzieś tam będzie jedna - nawet jak miałeś serwisanta, to CHYBA gdzieś tam nową nakleił. Ciężko uwierzyć aby lenovo nie dawało plomb - no nie wierzę.
PS. Podaj ile masz PL1 i PL2 w swoim cpu i9 np. program AIDA32 Extreme.

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj mi chwilę. Masz ten model tylko z rtx 4090? Jak wypadają wyniki w 3dm time spy na wydajnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te same parametry co u mnie.
Pozostają Ci cztery opcje:
1. Nic nie robić - sprzęt działa i nie zawiesza  się.
2. Usiłować odpowiedzi i reakcji lenovo co do 106 stopni - a oni znowu wyślą  serwisanta z "ciekłym metalem" :E
3. Samemu zmienić
na ptm7950, uprzednio sprawdzając czy są plomby gwarancyjne.
4. Sprzedać Legiona, ale  co w zamian?

Nic innego nie widzę ;)

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź sobie jeszcze zaktualizuj bios - kod QR naklejki na laptopie zeskanuj -> na stronie www wejdź w oprogramowanie -> aktualizacja ręczna -> BIOS (+ warto także Intel Management Engine) - sprawdź kiedy masz aktualizację bios'u. Ja mam z 2 sierpnia 2024 r.
Obowiązkowo przywracanie systemu + ewentualnie kopia systemu + pełna bateria i pod zasilaczem aktualizacja BIOS'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mnie zastanawia jedna sprawa, jakim cudem po wyłączeniu boosta (jeżeli rzeczywiście to zrobiłeś) temperatury były nadal tak samo wysokie :> na screenie z pierwszego posta widać że boost działa, jeżeli chłodzenie ma dobry kontakt do rdzenia to temperatury po takim zabiegu powinny znacząco spaść razem z poborem prądu raportowanym przez hwinfo, zrób tak jak pisałem w tamtym temacie i wrzuć jeszcze raz screena po jakimś teście porówna się z tym https://ibb.co/JzJytdj

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kanon7 napisał:

Jak wymieniać to tylko na ptm7950. Ale nie tylko cpu, ale gpu, pamięci vram itd. - wszelkie najważniejsze komponenty, gdzie masz termopady.

Nie wiem czy kładzenie ptm'a wszędzie gdzie popadnie to dobry pomysł, oryginalnych padów bym nie ruszał w tak świeżym laptopie bo są zapewne w dobrym stanie a jeżeli jest zastosowany termopad w żelu (thermal putty) to kupić i ewentualnie przesmarować taką "szpachlówką" od nowa, tam gdzie jest fabrycznie pasta to bez problemu można założyć ptm'a ale w miejscach gdzie są fabrycznie pady to znaczy że odległość elementów od chłodzenia jest większa i może pyć problem z kontaktem jak specyfik pokroju ptm'a zmieni się w pastę pod wpływem temperatury :] 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N  zakładałem że po serwisie mogły zniknąć oryginalne termopady z tych elementów :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi