Skocz do zawartości
andrzej1971

Legion Pro 7-16 i9-13900HX rtx 4080 grzanie sie procesora

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, kanon7 napisał:

Nie prawda, ale widzę małą korektę ceny w górę tj. 304 zł.
Ale nadal moje 224 zl jest dużo bliższe, niż Twoje 600 zł :E

pro-7.jpg

Hmm to spoko, u mnie nie było tańszej opcji. Może coś się zmieniło, albo to zależy jak blisko końca gwarancji to przedłużasz lub jak długo dany model jest na rynku? Nie wiem, anyway nawet te 6 stówek za rok spokoju to nie są wielkie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dziwne wrażenie że (odpukać) ostatnia aktualizacja poprawiła temperatury. Miałem do 110 stopni a teraz nie przekracza 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja czego? :E biosu czy windy? bo jak windowsa to nie wierz na siłę w placebo ;) czy tam jest 110 czy 100 to nadal to jest jakieś nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Send1N napisał:

Aktualizacja czego? :E biosu czy windy? bo jak windowsa to nie wierz na siłę w placebo ;) czy tam jest 110 czy 100 to nadal to jest jakieś nieporozumienie.

no tak zapomniałem napisać. Systemu

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Send1N napisał:

Cicho ;) działa placebo, pacjent zadowolony :E

W dniu 26.08.2024 o 13:25, andrzej1971 napisał:

ok. Zapewne jestem naiwny.  Jak zatem jest z wymianą ciekłego metalu na lepszy. Stracę gwarancję jeśli zrobię to we własnym zakresie? Z tego co wiem nie ma plomb

2eb410eae152905c321ef0f43929a4eb.jpg

Jest plomba - góra - biała okrągła z napisem lenovo - na pewno też masz na jakieś śrubce.
Pytanie tylko na której śrubce będziesz mieć, ja mam w prawym górnym rogu na śrubce od mocowania matrycy, więc mogę samemu zdemontować chłodzenie, bez naruszania plomby.
Lenovo zakłada plomby w różnych miejscach tj. różne śruby.

Kup sobie podkładkę chłodzącą i temperatury spadną. Np.  w x-kom jest teraz promocja na model Silver Monkey X Massif z 120 zł na 70 zł.

https://www.x-kom.pl/p/719257-podstawka-chlodzaca-pod-laptop-silver-monkey-x-massif-podstawka-chlodzaca-pod-laptopa.html

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kanon7 napisał:

Cicho ;) działa placebo, pacjent zadowolony :E

2eb410eae152905c321ef0f43929a4eb.jpg

Jest plomba - góra - biała okrągła z napisem lenovo - na pewno też masz na jakieś śrubce.
Pytanie tylko na której śrubce będziesz mieć, ja mam w prawym górnym rogu na śrubce od mocowania matrycy, więc mogę samemu zdemontować chłodzenie, bez naruszania plomby.
Lenovo zakłada plomby w różnych miejscach tj. różne śruby.

Kup sobie podkładkę chłodzącą i temperatury spadną. Np.  w x-kom jest teraz promocja na model Silver Monkey X Massif z 120 zł na 70 zł.

https://www.x-kom.pl/p/719257-podstawka-chlodzaca-pod-laptop-silver-monkey-x-massif-podstawka-chlodzaca-pod-laptopa.html

Mam tą podkładkę. https://www.x-kom.pl/p/165359-podstawka-chlodzaca-pod-laptop-cooler-master-chlodzaca-notepal-u3-plus-13-do-17-czarna.html

Piszesz pierdoły o placebo. Znaczy się jak microsoft wypuścił aktualizacje gdzie najnowszy badziew od amd chodzi wydajniej to też placebo czy jednak aktualizacja coś poprawiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większa wydajność po optymalizacji windy od strony cpu to co innego niż zmiana temperatur, musieli by w takim razie ci aktualizacją windowsa niższe limity mocy na procka założyć :E 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

większa wydajność po optymalizacji windy od strony cpu to co innego niż zmiana temperatur, musieli by w takim razie ci aktualizacją windowsa niższe limity mocy na procka założyć :E 🤭

Stwierdziłem tylko fakt że po aktualizacji systemu odniosłem wrażenie że temperatury procesora uległy zmianie na lepsze. Nic więcej. Co tak naprawdę jest przyczyną nie wiem. Fakt ostatnio weszła aktualizacja biosu. Mimo wszystko nie zauważyłem większych zmian. Takie zmiany odczułem po wspomnianej aktualizacji windy. Być może to zwykły zbieg okoliczności 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.08.2024 o 09:02, andrzej1971 napisał:

Mam tą podkładkę

Aż się zaciekawiłem o ile stopni spadną temperatury CPU z podkładką, że zakupiłem jednak podkładkę Silver Monkey X Massif z linku promocyjnego wyżej.
Horizon Forbbiden West - sprawdzanie temperatur po 2 godz. grania.

Bez  podkładki:
- w piku - 104 C
- średnia - 73 C

Z podkładką:
- w piku - 100 C
- średnia - 60 C

W piku liczyłem na minimalny spadek, ale średnia mnie zaskoczyła - aż 13 C spadku średniej temperatury się nie spodziewałem :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No podkładki robią robotę pod warunkiem że laptop nie ma problemu z syfem w środku i pastą a po prosu samo chłodzenie nie potrafi więcej, wtedy dodatkowy przeciąg pomaga ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kanon7 napisał:

Aż się zaciekawiłem o ile stopni spadną temperatury CPU z podkładką, że zakupiłem jednak podkładkę Silver Monkey X Massif z linku promocyjnego wyżej.

Bez  podkładki:
- w piku - 104 C
- średnia - 73 C

Z podkładką:
- w piku - 100 C
- średnia - 60 C

W piku liczyłem na minimalny spadek, ale średnia mnie zaskoczyła - aż 13 C spadku średniej temperatury się nie spodziewałem :E

Swojego legiona z i9 14900hx używam na podkładce bez wentylatorków. Mam tylko dziurki w aluminium. Lepsze wyniki osiągam po zdjęciu z niej wentylatorków niż dmuchanie nimi w spod laptopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co testowałem w kilku lapkach, to najwięcej daje po prostu podniesienie laptopa trochę do góry ponad blat tak by nagrzany blat dodatkowo nie podgrzewał laptopa, a wentyle miały łatwiejszy dostęp do świeżego powietrza. Same wentyle z podkładki coś tam dodatkowo zbijają, ale główną robotę robi właśnie większy dystans między blatem a dolną pokrywą. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na samej podstawce bez wentylków katacja 10 min cine. 

Tuż przed końcem testu

Zrzut-ekranu-2024-09-04-223631.png

Koniec testu: 

Zrzut-ekranu-2024-09-04-223647.png

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seba84_2005  napięcie do 1.473V? Ja myślałem że ja mam za duże napięcie 1,342V :E  w Cinebench R23
PS. Możesz podać ile masz w HWiNFO parametr PL1 Static i PL2 Static? Przypuszczam że jak każdy Legion 140W i 190W, ale jetem ciekaw czy w i9 tak samo jest.

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.09.2024 o 08:21, kanon7 napisał:

Bez  podkładki:
- w piku - 104 C
- średnia - 73 C

Z podkładką:
- w piku - 100 C
- średnia - 60 C

podkladki glownie co robia, to podnosza lapka, zeby mial lepszy przepyw u dolu. Wystarczy nozki dodrukowac i bedzie zdecydowanie lepiej niz stock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ja__  przeprowadziłem testy też z wyłączonymi wiatrakami, ale na podkładce - wynik były zdecydowanie gorszy, niż nawet z włączonym na min. wiatrakiem, pompujący choćby minimalna ilość powietrza pod laptop. 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Send1N napisał:

Seba w UV się nie bawiłeś?

Jakoś jeszcze nie miałem okazji 😅

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi