Skocz do zawartości
Niko_911

Połączenie setup MAC + PC + dwa monitory

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym połączyć swoje dwa setupy MAC (służbowy) + PC (prywatny) do dwóch monitorów, gdzie w zależności na czym siedzę, przepinam źródło sygnału.

• Setup 1) MacBook pro M1 + klawiatura oraz mysz bezprzewodowa (lata po bluetooth). 
  • Setup 2) PC + klawiatura oraz mysz bezprzewodowa (Logitech dongle - lightspeed) 

Do tego posiadam dwa monitory, jeden tj. LG 27GP850P-B wpięty do PC po kablu DP, drugi który robi za docka - LG 27UN880-B połączony z MBP po kablu usb-c. 

O ile z peryferiami nie mam problemu o tyle chciałbym jakoś połączyć te oba monitory i przełączać się w zależnośći od na którym setupie siedzę. O ile w przypadku używania dwóch monitorów na MBP nie mam jakiś wymagań to w przypadku PC, zależy mi aby komputer był połączony z 27GP850P-B kablem DP ze względu na odświeżenie. 

Zastanawiam się jak to można ograć, np. do każdego monitora wpiąć drugi kabel (hdmi lub dp) oraz kupić HUB'a do MBP i w zależności który setup używam, zmieniać tylko źródło z poziomu monitorów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w czym problem? Kupujesz tak jak mówisz docka, podpinasz go kablem Thunderbolt do Macbooka, a do monitorów takimi kablami, jakie są w docku.
Uważaj jednak i nie kupuj najtańszego, bo one mogą mieć i 4 złącza video (2 DP i 2 HDMI) ale potem się okaże, że 4k w 60 Hz obsługuje tylko jedno gniazdo, a jak wepniesz 2x DP to nie działa jedno HDMI itp ;)
Nie mam maczka, ale u siebie w domu korzystam z tego:
https://www.x-kom.pl/p/1076933-stacja-dokujaca-do-laptopa-unitek-usb-c-15w1.html
Podłączony jest do monitora Dell 4K przez Display Port (DP --> miniDP), oraz do monitora iiyama WQHD przez HDMI. Laptop (HP Elite Dragonfly G3) daje bez problemu obraz na oba monitory + własny ekran, chociaż najczęściej korzystam na nim z kombinacji Dell + własny ekran. Do tych monitorów wpięta jest też stacjonarka, a do Della jako trzecie źródło PS5.

U rodziców mam https://www.x-kom.pl/p/1136202-hub-usb-baseus-usb-c-elitejoy-gen2-2x-hdmi-3x-usb30-pd-dp-sd-tf.html i do tego podłączone 2 monitory HP WQHD jeden przez DP, drugi przez HDMI i wpinam do nich zazwyczaj lapka HP EliteBook 840 G5 albo powyższego Dragonfly.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi