Skocz do zawartości
fakeman

Dobór systemu mesh

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Próbuję od nowa zbudować sieć w domu bo aktualnie mam router ASUSa jako główny router łączący się przez PPPoE i stary tplink jako AP i przy tym 4 różne sieci wifi a chcę zrobić sieć mesh w domu z dobrym pokryciem.

4uhJ07j.png

Tak wygląda mój pomysł ale kompletnie nie jestem zdecydowany jaki sprzęt wybrać.
Wybaczcie za angielski ale chcę też to zapostować na forum tplinka/reddit to od razu po angielsku to skleiłem. 
Chciałem wziąć trzy routery TP-Link Archer AX53 (druga rewizja bo dopiero ona wspiera ethernet backhaul) ale jak tak czytam to chyba to nie siądzie tak jak planuje.
Nie wiem czy równocześnie będzie działał ethernet backhaul między dwoma sztukami a trzecia na wifi + z tego co czytam te sztukę na górze musiałbym podpiąć jako router a nie AP bo wtedy EasyMesh nie będzie działał. No ale jeśli podepnę go jako drugi router to chyba będą się kłócić z tym pierwszym i zrobi się "double NAT" czy coś takiego?

TP-Link Deco X50 3szt. - Router - Morele.net - w teorii to cuś mogłoby chyba spełniać prawie moje wymagania? Tylko nie wiem czy jedna z tych pierdółek może służyć jako główny router czy musze jeszcze jakiś wcześniej modem mieć. No i do tego każda sztuka ma 3 porty także jeśli jeden posłuży do ethernet backhaul to zostaje mi tylko dwa porty a na górze podłączam 3 urządzenia.

TP-Link nie mógł bardziej namieszać z tymi systemami Mesh.. OneMesh, EasyMesh, Deco i Omada. I razem ze sobą nie chcą działać :E

Może jakiś inny zestaw z innej firmy? ASUSem jestem strasznie zawiedziony, zasięg słaby, odkurzacz Roborock w ogóle nawet nie chce się do niego łączyć.

Budżet nie jest sztywny ale wolałbym zostać poniżej 1500zł.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.08.2024 o 21:25, fakeman napisał:

ASUSem jestem strasznie zawiedziony, zasięg słaby, 

Jaki model routera asus posiadasz ?

Ja mam mesh od kilku lat z routerow asus, ktore lacza sie po kablu i wifi jest wszedzie w domu plus 3/4 ogrodu. Nie ma z tym zadnych problemow jesli chodzi o zasieg czy awaryjnosc po prostu bezobslugowa siec, nawet homekit dziala bez przerw od lat.

asus.jpg

Edytowane przez outsiderdj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, outsiderdj napisał:

Jaki model routera asus posiadasz ?

Asus TUF-AX5400, z rok temu kupiony za chyba aż 700zł.
To nie to, że zasięg jest jakiś tragiczny no ale jeśli chodzi o pokrycie i prędkość 2.4ghz to TP-Link za 100zł jest zauważalnie lepszy od niego. 5ghz przebija tego TP-Linka prędkością ale zasięg nadal słabszy..
No i to, że za cholere nie mogę sprawić, żeby oba moje odkurzacze Xiaomi chciały z nim działać, gdzie od buta znajdują się w sieci TP-Linka albo nawet głupiego extendera Fritz. Żeby chociażby głupi Chromecast zaczął działać musiałem z poradnikami grzebać w tym panelu kontrolnym, gdzie przy każdym routerze innej marki domyślnie działało bez problemu a ten i tak nadal coś potrafi grymasić.

Dlatego nie chciałbym budować sieci mesh na Asusie i dokładać kolejnych Asusów, a tego preferowałbym się pozbyć no ale nie wykluczam żadnej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też mam Asus TUFa ale AX3000 V2 i to straszny syf jest .. Jak by nie miał 2.5Gbit WANa to juz dawno by był na śmietniku ...

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Firmware najnowszy wgrany ? probowales na innych kanalach ? Haslo wifi powinno byc proste w asusach bez zadnych dziwnych znakow. Co do chinskich zabawek z wifi to one juz tak maja czesto pomaga rozdzielenie sieci na 2.4 i 5ghz osobno i laczysz sie tymi zabawkami typowo pod 2.4ghz. Nie dam zlego slowa powiedziec na mesh od asusa u mnie dziala wszystko perfekt od kilku lat a mam troche chinskich zabawek typu meross czy aqara.

Ps. co do AX3000 V2 to faktycznie syf widac po recenzjach

Edytowane przez outsiderdj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

EDIT: Zapomniałem odpowiedzieć na Twoje pytania: firmware najnowszy, co do kanału tak jak niżej był do tej pory 20/40Mhz i dopiero będę testował z 20Mhz na sztywno a jeśli chodzi o to czy 2.4ghz czy 5ghz to zawsze dla takich chińskich zabawek mam postawiony 2.4ghz bo 5ghz nie obsługują często. Hasło proste bez dużych liter, znaków specjalnych itd.

Wyłączyłem problematyczny 40Mhz na 2.4ghz, w iPhone na czas łączenia się z Roborockiem wyłącze maskowanie DNSów (Wifi private access w iOS) i to są przede wszystkim dwie porady jakie znalazłem na reddicie i jutro będę testował. Jeśli zadziała mi w ten sposób Roborock to pomyślę nad dołożeniem routerów ASUSa do tego mojego TUFa AX5400 i zrobienie AiMesh bo jednak 600zł za gnojka dałem i wątpię, że cokolwiek odzyskam. A jak nie zadziała to wtedy już definitywnie wyrzucam tego ASUSa i nie buduję Meshu na jego podstawie bo więcej pomysłów nie mam.
Na tym TP-Linku nic z tych rzeczy nie musiałem robić i z buta mi połączyło Roborocka na piętrze no ale cóż.

W dniu 6.09.2024 o 17:10, outsiderdj napisał:

Ps. co do AX3000 V2 to faktycznie syf widac po recenzjach

Nie wiem czy ironizujesz czy nie ale jeśli nie to gdzie te złe recenzje widzisz? Szczerze pytam, bo może w złe miejsca patrzę. Praktycznie wszędzie widzę przynajmniej 4.3/5 po różnych sklepach i ceneo, komentarze najczęściej pozytywne a te negatywne nie mają pierdyliarda lajków jak to czasem wygląda na allegro, że 99% opinii pozytywnych które są minusowane a ta jedna negatywna mocno przegłosowana na + bo reszta negatywnych jest wycenzurowana :E

Edytowane przez fakeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yedi jak będziesz wyrzucał tego asusa to podaj na priv adres. Chętnie sprawdzę co to za syf😃

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W ogole to jaja z nim były bo nie mogłem sie z nim połączyć po wifi wcale - dopiero za któryms razem sie przeprosił i ruszył .. A już Cudy odpięty czekał na ponowne podpięcie .. Dziwna sprawa ..

Zasadniczo teraz działa .. ale zasięg ma cieniutki jak dupa węża .. Cudy WR3000 jest lepszy w tym zakresie .. 

Generalnie chyba będę szukał czegoś innego z WANem 2.5Gbit .. 

A teraz ciekawostka .. wcześniej miałem też Asusa ale nie TUFa i na AC i ten śmigał jak zły :) AC87U

Mam wrażenie że należy omijac routery Asusa z napisem TUF 

Mam jeszcze XIaomi AX300T chinolski (wersja RD03) - chyba wgram do niego operwrt i sie pobawię :)

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC87U to inna polka - wyzsza niz Twoj TUF. Trzeba bylo kupic cos lepszego. Tu nawet nie chodzi o sama firme tylko bardziej o przedzialy cenowe. U Asusa jeszcze placisz podatek od znanej marki ;) 

Ale w wifi mesha to oni akurat umieja i to dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

miałem raz z meshem problem ale okazało się, że wersja firmware w jednym z urządzeń było za stare. Po skonfigurowaniu tego kilka lat temu u znajomego wszystko działa perfect.

Sam używam AC66U_B1 i AC68U i w porównaniu do chociażby AC3200 zasięg jest o wiele mocniejszy na obydwu częstotliwościach. Wydaje mi się że w pewnym momencie coś EU wymyśliło dla naszego dobra. 

Jakbyś jednak chciał się go pozbyć w dobrych pieniądzach oferta jest aktualna.

@fakeman Roborock pewnie ma jakąś bieda kartę, zmień w asusie szerokość kanału 2,4GHz na 20MHz.

Edytowane przez zakk87
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, fakeman napisał:

Nie wiem czy ironizujesz czy nie ale jeśli nie to gdzie te złe recenzje widzisz? 

Sprawdzam reviews na eng stronach i ten AX3000 V2 mial slaba recke ale wyobraz sobie ze pan google dzis juz nie potrafi wyszukac tego review. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, zakk87 napisał:

@fakeman Roborock pewnie ma jakąś bieda kartę, zmień w asusie szerokość kanału 2,4GHz na 20MHz.

Dokladnie. Pasma 20MHz na 2.4GHz na sztywno, wiele urzadzen IoT ma problem jesli szerokosc pasma to 40MHz. Do tego na 5GHz ustawic szerokosc pasma 80MHz i bedzie cacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Udało mi się go w końcu ręcznie dodać, automatycznie nie mogło go znaleźć. Lepsze to niż nic. Nie testowałem stabilności łącza czy objedzie cały parter bo router jest w jednym rogu domu a w drugim już mi WiFi nawet na telefonie nie chce działać :E 
Dobra, czyli mogę w sumie użyć tego TUFa AX5400 jako bazowy router i zrobić mesh asusa - jakie w takim razie trzy routery ASUSa dobrać? Najlepiej chyba jakiś jeden kozacki na piętro bo ma pokryć całe piętro + będą do niego podłączone trzy urządzenia i jeden średniak na środek parteru i drugi średniak na taras, żeby obejmował zasięgiem ogród. Roborock pewnie nie będzie potrafił się odnaleźć w Meshu więc ten na samym środku parteru miałby włączone 2.4ghz dla niego i zasięgiem obejmował cały parter a reszta routerów miałaby wyłączone 2.4ghz i mesh śmigałby na 5ghz.

Nie mam sztywno ustawionego budżetu, coś bym chciał po prostu w granicach rozsądku i z nowszych modeli/rewizji. Macie jakieś pomysły?

Edytowane przez fakeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nastawiaj się, że super drogi router wyczaruje zasięg wifi tam, gdzie go nie ma na tańszym modelu. Transfer może będzie trochę lepszy, ale cudów nie ma. Na tej stronie znajdziesz sporo recenzji różnych modeli:

https://dongknows.com/asus-rog-rapture-gt-ax11000-pro-review/

Weź pod uwagę, że te, które w jego testach mają transfer powyżej 1Gb mają po prostu porty ethernet 2,5Gb, dla pozostałych sufitem jest transmisja po kablu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi