Skocz do zawartości
daniel741

Problem z sfc scannow

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, galakty napisał:

Jaki jest sens w przenoszeniu systemu z dysku z błędami? 

Zmień dysk i wgraj system na nowo...

ustawienia systemu, wszystko dosłownie. Wole wgrać z błędami i po prostu naprawić system od nowa gdzie ustawienia itd mi zostają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli system jest dla Ciebie tak ważny to...

na przyszłość zapoznaj się z czymś takim jak !! "BACKUP" !! na dysku zewnętrznym z którego korzystasz sporadycznie :D (zmniejszasz ryzyko awarii) - w razie padnięcia dysku systemowego, przywracasz kopię z dysku zewnętrznego na nowy dysk i masz spokój bez naprawiania systemu :D a w dzisiejszych czasach koszty znikome.. system trzymasz w PC np na dysku NVME max 1TB, bo wątpię żeby ktoś więcej miał na system, za grosze kupujesz dyski HDD o takiej pojemności (2-3szt), zewnętrzną kieszeń i zmianowo robisz BACKUP

dysk 1 - 1szy poniedziałek msc

dysk 2 - 2gi poniedziałek msc

dysk 3 - 3ci poniedziałek msc

dysk 1 (format /q *) - 4ty poniedziałek msc

dysk 2 (format /q *) - 1szy poniedziałek następnego msc

dysk 3 (format /q *)- 2gi poniedziałek następnego msc

taki przykład :D i masz zawsze BACKUP awaryjny w razie jakbyś zrypał system :D (ew. padnięcie dysku systemowego)

* na szybkiego - oznaczenie format /q - z czasów jeszcze Win95 (dla mnie), oznacza szybki format dysku :D  a tak naprawdę sięga czasów MS-DOSa

a jeśli system nie jest wart zakupu 2-3dysków HDD to znaczy że możesz śmiało kasować i instalować system na nowo :D :) 

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da się jakoś zainstalować system w10 z aktualnymi ustawieniami na nowy ssd?

jutro zamierzam w tym meritum z błędami ten dysk na SSD dać i potem naprawa windowsa z obrazu iso (mam pena naprawczego) to ustawienia będą itd tylko aplikacje na nowo instalować trzeba będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w reflecie wyskoczył błąd 9 pod koniec a dałem, kryminalistyczne klonowanie czyli wszystko nawet z błędami powinno skopiować, ale nie..

da się może system jakoś przerzucić na inny disk z zachowanymi ustawieniami?

image.png.c6083304da4dd5bb6b4d8d251fabc5a7.png

bo chyba klonowanie nie zadziała

image.thumb.png.b866c077d73f6ebe11c79cd57b56be1a.png

To jest jeden dysk w komputerze tylko na dwie partycje rozdzielony C i E.

E spokojnie sklonowałem, ale ten systemowy nie da się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj skopiować, nie sklonować, np partition wizard - copy partition wizard - z pena albo płytki z partition wizard ( minitool) usb\iso bootable

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem. Miałby ktoś czas mnie poprowadzić i pomóc  z tym na pw?

ja się na tym nie znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, nie sprawdziłem nowych wersji wizarda, a w nich kopiuje za darmo tylko dyski\partycje niesystemowe - systemową skopiuje tylko płatna wersja pro i powyżej

masz instalator na penie - z instalatora można programikiem robocopy skopiować partycję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, glauks napisał:

sorry, nie sprawdziłem nowych wersji wizarda, a w nich kopiuje za darmo tylko dyski\partycje niesystemowe - systemową skopiuje tylko płatna wersja pro i powyżej

masz instalator na penie - z instalatora można programikiem robocopy skopiować partycję

a progamem easeus master free partition tez jest kopiowanie ale w obrazie iso. jak to potem odtworzyc na tym czystym ssd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, co znaczy kopiowanie w obrazie iso - ewentualnie iso można wypakować programem, np isobuster

jeśli nie masz instalatora możesz zrobić pena\płytkę ratunkową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczysz się z tym już tyle, że zdążyłbyś 3 razy system zainstalować i skonfigurować od zera...

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze zrobić kopię przy pomocy Veeam Backup i odtworzyć ją na nowy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, narmiak napisał:

Spróbuj jeszcze zrobić kopię przy pomocy Veeam Backup i odtworzyć ją na nowy dysk.

nie moge tego pobrać bo trzeba jakieś konto robić i nie chwyta mi maila z końcówką .pl

edit: nie ważne

Edytowane przez daniel741

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robię komendami DISM to na końcu i tak jest Error 4448: The WOF driver encountered a corruption in the compressed file's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie z tego samego powodu, co sfc nie działa. Dysk jest uszkodzony, razem z nim pliki.
Serio nie wiem, po co walczysz skoro i tak się pewnie nie uda i będziesz musiał stawiać system od zera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe mów mi tylko, że zamiast wyciągnąć wadliwy dysk i instalować system na nowo, robisz to z działającego systemu na uszkodzonym dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, narmiak napisał:

NIe mów mi tylko, że zamiast wyciągnąć wadliwy dysk i instalować system na nowo, robisz to z działającego systemu na uszkodzonym dysku?

tak zrobiłem zeby tylko sklonowac na nowy dysk. i nadal sie nie da bo bledy. mam na penie system naprawczy z media creation tool. jak mam go wgrac na tego ssd?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, daniel741 napisał:

mam na penie system naprawczy z media creation tool. jak mam go wgrac na tego ssd?

Wyłączasz komputer, wyciągasz stary dysk, wkładasz pena, włączasz komputer, bootujesz go z pena, instalujesz system.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, narmiak napisał:

Wyłączasz komputer, wyciągasz stary dysk, wkładasz pena, włączasz komputer, bootujesz go z pena, instalujesz system.

a to w biosie mam wybrac zeby pendrive sie 1 wlaczal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, daniel741 napisał:

a to w biosie mam wybrac zeby pendrive sie 1 wlaczal?

W instrukcji od płyty głównej powinno być napisane. Są różne wersje BIOSu, może nawet masz UEFI. Ogólnie jak sobie nie poradzisz z instrukcją to trzeba poszukać opcji zaczynających się od Boot. Moze to będzie Boot Order albo coś podobnego. Albo jak będziesz startował kompa, to pojawi się informacja "Press [klawisz] to enter boot menu". Albo po prostu automatycznie wystartuje z pena jak wykryje, że na dysku nie ma systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, narmiak napisał:

W instrukcji od płyty głównej powinno być napisane. Są różne wersje BIOSu, może nawet masz UEFI. Ogólnie jak sobie nie poradzisz z instrukcją to trzeba poszukać opcji zaczynających się od Boot. Moze to będzie Boot Order albo coś podobnego. Albo jak będziesz startował kompa, to pojawi się informacja "Press [klawisz] to enter boot menu". Albo po prostu automatycznie wystartuje z pena jak wykryje, że na dysku nie ma systemu.

dziękuję za cierpliwość i pomoc. jutro to ogarne i dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to z uefi robilem a teraz bez i jest wiecznie migajacy kursor na górze ii czarny ekran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi