Skocz do zawartości
gelo441

Instalacja Ubuntu z Windows'em

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Windowsa na dysku 1 TB.

Chciałbym utworzyć 2 partycje po 500 GB i przydzielić po jednej dla Windows i jednej dla Ubuntu.

tylko jak to zrobić? Jak będzie przebiegała instalacja? Czy podzielić z poziomu windowsa te partycje i wskazać je podczas instalacji?

Czy podczas instalacji będzie dzielenie i przypisywanie partycji? Tylko żebym tego windowsa nie uszkodził.

Czy jest coś skomplikowanego podczas instalacji ubuntu? Czy jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę?

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk podzielisz podczas instalacji Ubuntu. 

Windows zostanie wykryty i dostaniesz kilka opcji do wyboru w tym instalację Ubuntu obok Windowsa. Dysk podzielisz za pomocą wygodnego suwaka.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej to. Przy manipulacji partycjami coś może pójść nie tak i stracisz dane. Zakładam, ze chcesz się po prostu pobawić Linuxem. Postaw więc wirtualkę.
Masz wiele darmowych rozwiązań, najpopularniejszy jest chyba Virtualbox, ale jak masz wersję Pro Windowsa, to możesz sobie doinstalować Hyper-V.
Tworzysz sobie tyle maszyn, ile chcesz i eksperymentujesz do woli. A jak coś pójdzie nie tak to albo przywracasz backup lub snapshot (o ile go robiłeś ;) ), ewentualnie stawiasz system od zera bez obawy, że spierniczysz coś na swoim oryginalnym systemie.
No i na upartego zostaje też WSL o ile masz Windowsa 10 albo nowszego.

Mając wirtualną maszynę możesz utworzyć na zapas większy dysk, zainstalować tam Windowsa który nie będzie nigdy aktywowany (instalujesz bez klucza itp.), a następnie możesz się pobawić do woli z doisntalowywaniem Linuxa. Jak już będziesz wiedział co i jak, to z mniejszym ryzykiem możesz próbować zrobić to bezpośrednio na komputerze hostującym.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Dzięki za pomoc.

Zainstalowałem ubuntu. Trafiłem na problem, bo nie mogłem zaznaczyć dysku do instalacji i formatowania, więc wybrałem opcję wyczyść dysk i zainstaluj.

Teraz mam taki problem, że nie mogę zainstalować win 10, bo nie mogę go włączyć z rozruchu usb. Próbowałem też płytę dvd z win 7.

USB z plikiem instalacyjnym Ubuntu normalnie się uruchamia, tylko nie win 10.

Przyciskałem klawisze F2 F8 F12 tab.

Były opcje chyba cztery - co mogę zrobić z Ubuntu, ale nie win 10.

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez gelo441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw instaluje się Windowsa, potem Linuxa. Windows rozpozna inne instalacje Windowsów, ale Linuxów już nie. GRUB rozpozna wszystko podczas instalacji i w 90% wypadków automatycznie przypisze systemy.

Wejdź do BIOSu (zgodnie z instrukcjąod płyty głównej) i zobacz tam, jak masz ustawione bootowanie.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tego - włącza się normalnie ubuntu

A czy na Ubuntu nie można uruchomić USB tak jak w win 10 odzyskiwanie, czy coś takiego?

Edytowane przez gelo441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien być też dedykowany klawisz aby odpalić boot menu zamiast wchodzić do BIOSu. Wtedy pojawią się wszystkie nośniki i można wybrać, z którego ma startować system.

Może to być Esc, F2, F10, F12, Del... Ogólnie jeżeli jeden z tych klawiszy sprawia, że wchodzisz do BIOSu to możesz sobie darować wciskanie go i szukać innego z tych wymienionych. Na ekranie podczas startu też powinien pojawić się komunikat, jakim klawiszem wejść w Boot Menu.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojawiają się tak opcje:

1. Ubuntu

2. Advanced options for Ubuntu

3. Memory test (...)

4. Memory test (... serial console)

Edytowane przez gelo441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki bym nie przyciskał - zawsze wyjdzie w/w ekran

MAM!

Tylko które mam wybrać, bo tu 2 opcje z win 10:

UEFI: KDI MSFTWindows 10 PMAP

Pod spodem jest to samo tylko bez UEfi.

i jeszcze 2 inne opcje

i wejdź w ustawienia

Edytowane przez gelo441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz UEFI, to wybierasz to pierwsze. Jak nie masz, to wybierasz to drugie.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uruchomiłem to bez UEFI i się instaluje.

A powiedz mi jeszcze, proszę, o co chodzi z tą opcją instalacji Ubuntu, że instalowanie obok windowsa?

Tzn będą oba na jednym dysku?

I podczas tworzenia USB Ubuntu - jakie tam parametry wpisać w programie rufus?

Mam PC z 2013 roku. Nie pamiętam, co to było, ale chyba pliki NTSF lub FAT?

Potem było coś jakaś wielkość - na tutorialu koleś wpisał 4 GB, a ja tam miałem do wyboru bajty i to kilka lub kilkanaście?

Edytowane przez gelo441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj normalnie Windowsa, włącz w BIOSie opcje dotyczące wirtualizacji, ściągnij i zainstaluj sobie Virtualboxa, utwórz wirtualkę podpinając bezpośrednio ISO Ubuntu i zainstaluj. Jest to znacznie łatwiejszy sposób, a będziesz mógł się bawić do woli.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi