Skocz do zawartości
eciepecie

Rx 7800 xt jaki model wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo przydatna wskazówka, dzięki🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bije się z myślami czy chellenger Asrock czy Steel Legend, ale ta Legend widzę, że potrzebuje zasilacz z 750 W a nawet 800 piszą,  a chellenger 700, czy Steel Legend po UV dla zasilacza 630W wystarczy? 

Wizualnie chellenger biednie wygląda, tylko z kolei żona chce aby jej coś świeciło:D  tylko ja nie wiem czy do czarnej obudowy z szybą i czarnymi podzespołami biała grafa to dobry pomysł..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie to będzie wyglądało, białe karty są do białych obudów, płyt głównych i całej reszty. Karta ma z tego co pamiętam 260W, więc nawet markowy zasilacz 550W z zapasem by wystarczył, a to co oni podają to zawsze jest na wyrost , bo nie wiadomo jakie zasilacze ludzie mają.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To chelenger zostaje , już nic po taniości nie znajdę. 🙂 

Nigdy nie miałem tak brzydkiej karty ale sobie tłumaczę, budżet 2500 zł i życie. Wydajnością narobi😁

Edytowane przez eciepecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podłączę się pod temat. A co powiecie o Sapphire NITRO+ Radeon RX 7800 XT ? Kolega chce cichą karcioszkę do ryzena 5600 1440p do 3 tysięcy. Myślałem też nad 7900 gre ale czy warto pakować 500 zł więcej tym bardziej przy tym procku?

Edytowane przez hopes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Challengera 7800xt i czy karta jest brzydka? Nie. Karta jest po prostu zwykła i ma jedną zajebiście ważną rzecz, a mianowicie przełącznik do wyłączania ledów😁. Mimo tego że świeci delikatnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, może nie brzydka niech będzie że zwykła. Mówię jak jest dla mnie mając wcześniej i jeszcze przez chwilę inno3d z 3 wentylatorami i całkiem przyjemnym oświetleniem. Kupiłem steel legends mając do wyboru chelengera jeszcze. Cena bardzo podobna i też jest wyłącznik ledów😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak białe GPU do czarnego zestawu :rozga:

Z tym przełącznikiem to w sumie dziwne rozwiązanie, bo rozumiem, że chodzi o taki fizyczny przełącznik jak to zmiany Biosu ? We wszystkich kartach z jakimi się spotkałem, było po prostu oprogramowanie, którym sterujesz oświetleniem, kolory, tryby, wyłączanie, jasność, czy inne duperele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem , bardzo mi przykro, być może z czasem będę wymieniał pozostałe elementy na białe. Ale myślę że będę zadowolony samym skokiem wydajności. Proszę o wybaczenie za to połączenie. Ja wiem że to tak jak by PiS połączył się z konfederacją ale żądza czegoś z trzeba wentylatorami i ledami w cenie max do 2600 była większa niż wygląd. Z resztą komp pod biurkiem stoi i nie rzuca się jakoś bardzo w oczy😁 niby jest jakiś przycisk czy ,,wajha" do wyłączenia tych ledów. Czytałem na jakiejś forum zagranicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no żartowałem, jak Ci bardziej podobała niż Challenger to w końcu Twój komp, a przy okazji może będzie ciszej i chłodniej przez 3 wentyle.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mają obsesje na punkcie wyglądu. Dla mnie zawsze najbardziej się liczy wydajność i dobre chłodzenie w miarę możliwości. Te ledy i szkła hartowane utrudniają życie tylko dzisiaj.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co najlepiej zaznaczyć podczas pierwszej instalacji? :)  Do wyboru mam:

-hypr-rx

-jakość

-hypr-rx eco

-domyślnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kojarzę opcji takiej instalacji. Zainstaluj domyślnie i będziesz zadowolony.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to opcje chipsetowe na ryzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To opcje pod co ma być dostosowana karta graficzna.  Najlepiej wybrać domyślnie i włączać potrzebujące opcje pojedynczo dla każdej gry

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie RX 7900 Gre przyszedł i zainstalowałem stery. Obniżyłem napięcie do 975 mV nie ruszając nic poza tym. Karta bierze z tego co widziałem w 3dmarku ustawionym na DirectX12 i 1440 p max 270w . 

Temperatury to max 65C w tym tescie. 

Widziałem że bez obniżania napięcia karta dobijała nawet do 300 w krótkiej chwili. Więc jak najbardziej ok jak dla mnie. Wynik przed obniżeniem napięcia to 18500 a z tymi 975mV to 18610.

Czy coś jeszcze powinienem zrobić w celu jak najlepszego działania karty bez OC?  Z power limitem nic nie robiłem..  

ww.jpg.d49c844ab9937ae3d347fe522531bf82.jpg

Sorry za nieczytelny screen!🙂

• Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, eciepecie napisał:

Temperatury to max 65C w tym tescie.

Na Twoim zrzucie widać 85 stopni max temp. na rdzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kyle_PL napisał:

Na Twoim zrzucie widać 85 stopni max temp. na rdzeniu.

Rozumiem że to zbyt dużo? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obnizanie napiecia nic Ci nie da, zostaw na def bo tym jedynie mozesz spowodowac niestabilnosc. Trzeba zejsc z zegarami o kilka % w dol. Panie to je AMD a nie Nvidia. 😝

Edytowane przez Rtx4060tiUser
  • Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jak grochem o ściane... W innych tematach tłumaczyli Ci jak robić UV na kartach AMD.  

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do każdego pytania będziesz zakładał osobny temat? Następny razem pisz w swoim głównym temacie, a nie o każdej pierdołce zakładasz temat. Robisz śmietnik z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, zostawię napięcie jak było, 1050mV i zjadę z zegarami, tylko ile..200mhz? Taka karta po UV ile powinna mniej więcej pobierać prądu. 220W?

Edytowane przez eciepecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@eciepecie Tego Ci nie powiem, zjezdzaj o 50mhz-100mhz i testuj :) Pobaw sie troche i znajdz optymalne ustawienia ktore beda Cie zadowalac.

Edytowane przez Rtx4060tiUser
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle aby nie tracić wydajności a zejść z W... Człowieku Ty poczytaj tematy w których się udzielałeś, tam masz wszystko opisane od A do Z ... Smutno mi się robi....

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi