Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

eciepecie

Rx 7800 xt jaki model wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Mi też się smutno robi że Ci się smutno zrobiło.😉 Dzięki Rtx4060User!

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trollujesz czy o co chodzi? ;) 

Napięcie możesz w sterowniku ustawić "auto UV" i Ci obnizy o stabilne, poniżej tego nie schodź.

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ale jakby człowiek czytał i robił to co piszą to niekoniecznie bym był na + z tym undervoltingiem. Zmniejszyło mi z 1050 na 1025mV.  Nic to nie pomogło na temperatury jak forumowicze piszą. Przyjdę z pracy to się pobawię MHz w dół i będę sprawdzał w teście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem, to byś dawno już wiedział co z czym i jak. 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie umiem. Uczepiłeś się mnie , weź daj spokój chłopie 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-25mV to typowe UV które jest stabilne, teraz odpalasz jakąś grę bez limitu FPS i bez bottlenecka CPU, patrzysz ile masz FPS (albo benchmark, jak tam wolisz), zjeżdżasz z taktowaniem MHz, notujesz różnicę poboru prądu, temperatury i spadek FPS. Dochodzisz do momentu który Cię zadowala. I tyle.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, eciepecie napisał:

Może nie umiem. Uczepiłeś się mnie , weź daj spokój chłopie 🙂

Nie uczepiłem się, tylko może ludziom się nie chce pisać dwa razy to samo i zamiast ciągnąć dalej temat w wątku, to zakładasz nowy... Poczytaj od 16 września i tam masz zawarte wszystkie informacje 😉 A @galakty zrobił Ci bardzo łopatologiczną instrukcję.  Tylko że zjeżdżaj zegarem, i np. zobacz ile masz na radzeniu na stock ustawieniach, jak ok 2600-2700 to śmiało zjedź z automatu o 200 mhz i od tej granicy patrz np. Co 50hz w dół jak W spadają, tylko nie oczekuj że zjedzieszyz poborem poniżej 200W , tak myślę że do 220W powinieneś dać radę.

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież jak ktoś nie będzie chciał pisać dwa  razy to samo to nie napisze 🙂 dzięki za info. Nie był to mój temat więc założyłem nowy.

Edytowane przez eciepecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematy połączyłem w jeden + Panowie uspokójcie się ;) 

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegar stockowy to u mnie 2500mhz zjechałem w suwaku częstotliwość max zegara do 2300mhz i w teście wytrzymałościowym w adrenaline  pokazywało pobór mocy 230W, ale już w tym teście pomimo że ustawiłem 2300 mhz to pokazywało koło 2450, w 3dmarku fakt lepszy rezultat, ale zastanawia mnie dlaczego w teście Avatar pandora mam ciągle ta sama temperaturę, czy to na 2300mhz czy na 2500mhz 65 stopni około i nie mniej i tak samo pobór mocy wyświetla na afterburnerze 270W tak samo . Rozumiem że w afternurnerze też ustawiam np 2300mhz  (memory clock) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniż sobie na 2300mhz. I tak zostaw. Realnie karta będzie miała 2400 na rdzeniu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

i to nic że temperatura jakoś nie spadły specjalnie? ok może tak będzie najlepiej, i zostawiam to 1025mV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

i jak to się ma do afterburnera , czy tam też trzeba zmienić krzywą? bo z tego co widzę w 3dmarku jak robie test i mam włączonego afterburnera to i tak jest 270 max Wat.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem o co biega z tym adrenaline amd, ale pomimo ustawionych swoich parametrów on wraca do stockowych co jakis czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Na Twoim zrzucie widać 85 stopni max temp. na rdzeniu.

To jest HS i 85c przy takich 270w na tej karcie to norma ;) 

29 minut temu, eciepecie napisał:

nie wiem o co biega z tym adrenaline amd, ale pomimo ustawionych swoich parametrów on wraca do stockowych co jakis czas.

usuń afterburnera z systemu (jeżeli masz) i wyłącz szybkie uruchamianie w opcjach zasilania windowsa to się nie powinny ustawienia resetować.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja chcę mieć afterburnera bo mi pokazuje moje parametry :)  nie wiem jak te programy ze sobą współgrają i jak włączam profil w adrenaline swój pod grę z konkretnymi parametrami i tak samo profil w afterburner czy to się nie gryzie jakos ze sobą.. dziwne że pomimo uszczuplenia o 200mhz na zegarze dale pokazuje max 270 W w grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widzę że np jak ktoś nagrał film na You Tube grając w Avatara i ma mniej więcej stały pobór prądu w osd , a u mnie te Waty to dziesiątkami skaczą:/ 

W Space Marine 2widzę że już jest normalnie bo pobór mocy to 220-230W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gta100 napisał:

Napisali Ci co masz zrobić jak nie rozumiesz to weź już stąd idź.

po co się szczypiesz człowieku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, eciepecie napisał:

nie wiem jak te programy ze sobą współgrają i jak włączam profil w adrenaline swój pod grę z konkretnymi parametrami i tak samo profil w afterburner czy to się nie gryzie jakos ze sobą

Właśnie się gryzą :] w full sofcie amd też możesz poustawiać monitoring podzespołów i włączać go lub wyłączać kombinacją dwóch klawiszy, jak chcesz ustawiać to w adrenaline to nie używasz afterburnera.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, czyli mogę śmiało wyłączyć adrenaline podczas gry i korzystać z afterburnera🙂 chociaż zobaczę po południu jak to wygląda u AMD.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty nie chcesz korzystać z afterburnera do OC/UV karty a tylko do wyświetlania statystyk

możesz tak zrobić, a oc/uv jak milionowy raz ci już piszą robisz w adrenaline, po to instalujesz full żebyś miał dostęp do dostrajania, tak karty, o czym w kilku tematach ci już łopatą do głowy wrzucali, czy regulacji krzywej wentylatorów jeśli ci nie odpowiada...

możesz mieć też na ekranie statystyki z jednego i drugiego :

eciepecie.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrenalina to swietna aplikacja w ktorej masz wszystko w jednym miejscu, naucz sie jej i korzystaj. 🤘

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Send1N pisał że te dwie aplikacje się gryzą 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi