Skocz do zawartości
BigBoss.1

Co to za anteny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od lat nie jestem na bierząco więc mam pewne pytanie do społeczności które dla niektórych wyda się pewnie śmieszne ale ja nie znam na nie odpowiedzi. Posiadam Lenovo ThinkCentre M70q którego chcę rozbudować o kartę Wi-Fi 6 i BT na M.2. W sieci znalazłem anteny dedykowane i od zewnętrznych dostawców do tego PC. O tyle o ile nie mam problemu ze zrozumieniem czym jest antena, tak nie kumam dlaczego w zestawie ,,fabrycznym" jedna antena jest zwyczajna (zewnętrzna) a druga mocowana jest wewnątrz urządzenia i zakończona jest plastikową kostką. Załączam link do wideo gdzie pokazane jest jak zainstalować ten fabryczny zestaw. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wewnętrzne to jest karta Wifi czyli to o co chcesz rozbudować komputer. Bez niej komputer nie obsługuje wifi a ten plastik to prawdopodobnie zabezpieczenie kabli które idą do złącza anteny zewnętrznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, LeBomB napisał:

To wewnętrzne to jest karta Wifi czyli to o co chcesz rozbudować komputer. Bez niej komputer nie obsługuje wifi a ten plastik to prawdopodobnie zabezpieczenie kabli które idą do złącza anteny zewnętrznej.

Tak to rozumiem, aż tak źle u mnie nie jest :). Chodzi mi o antenę wewnętrzną przedstawioną w filmiku w 3 minucie. Nie rozumiem jej sensu, to znaczy dlaczego jedna jest zewnętrzna a druga wewnętrzna i czy obie są do WiFi czy jedna jest do BT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BigBoss.1 a przepraszam, faktycznie, umknęło mi ;) Może po prostu poprawia stabilność i zasięg połączenia, ale czy jest niezbędna to nie wiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat się rozwiał, bo nie mogę znaleźć tych anten z dobrego źródła, tylko od Chinczyka więc trzeba zmienić strategię. Obudowa ma dwa wyjścia na antenę zewnętrzną więc może zdecyduje się na coś nowszego. Możecie mi podpowiedzieć jaką kartę WiFi 7 z BT i antenami mogę zastosować na gniazdo M.2 która będzie sprawnie funkcjonować w Lenovo ThinkCentre M70q?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A WiFi jest jakoś niezbędne w tym zestawie? Podłączenie kablem do sieci nie wystarczy?
Bo nie ważne jaką kartę kupisz, anteny w zestawie zazwyczaj nie ma. No i samo złącze M.2 niewiele mówi, bo masz różne "klucze".
Różne generacje tej maszyny też mogą mieć różne bebechy a od tego może zależeć kompatybilność.
Ja bym nie ryzykował i kupił kartę polecaną przez producenta bo możesz się naciąć jak ja, gdzie chciałem zrobić upgrade względnie nowego laptopa a tu się okazało, że jedna karta nie pasowała w ogóle, a druga wchodziła, ale była CNVio2 podczas gdy moja płyta przyjmowała tylko PCIE.

System interface Type:
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/204836/intel-wifi-6e-ax210-gig/specifications.html
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/204837/intel-wifi-6e-ax211-gig/specifications.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi