Skocz do zawartości
bother@

Zmiana RAM "Out of memory" XMP

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, płyta MSI PRO-A B450, 5700X - poprzednie stare ramy wywaliłem do kosza, bo jedna kość poszła w cholerę. Kupiłem od kumpla przenoszącego się na AM5 jego obecne RAMy GOODRAM 64 GB (16GBx4) 3600MHz CL18. Oczywiście w międzyczasie na wszelki wielki aktualizacja BIOSu. Po wybraniu XMP system działa mega niestabilnie, a chrome i bsody sypią błędami "Out of memory". Da się coś z tym zrobić, czy jestem skazany na 3200CL18?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bourne2008 napisał:

Podnieś napięcie ramu.

Jaka jest bezpieczna granica? Domyślam się, że o 0,05V mam iść i testować, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie ale do 1.45 możesz spokojnie dojść. Tam pewnie jest domyślnie 1.35V

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, bourne2008 napisał:

Różnie ale do 1.45 możesz spokojnie dojść. Tam pewnie jest domyślnie 1.35V

Dokładnie 1,35V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, bother@ napisał:

Da się coś z tym zrobić, czy jestem skazany na 3200CL18?

Pomiędzy 3600 a 3200 jest np. 3400 - także obniż taktowanie (bezpieczniejsza opcja) lub podnieś napięcie (mniej bezpieczna).

Tak czy inaczej nic dziwnego, że procesor ma problemy po podkręceniu kontrolera z 2666 MT/s (jeśli to 4 moduły Dual Rank) lub 2933 MT/s (4 moduły Single Rank) do 3600 MT/s. Wszak deklarowane 3200 MT/s jest gwarantowane przez AMD przy max jednym module na kanał (czyli max dwa moduły w ogóle)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Pomiędzy 3600 a 3200 jest np. 3400 - także obniż taktowanie (bezpieczniejsza opcja) lub podnieś napięcie (mniej bezpieczna).

Tak czy inaczej nic dziwnego, że procesor ma problemy po podkręceniu kontrolera z 2666 (jeśli to 4 kostki dualRank)/2933 (4 kostki single Rank) do 3600 MT/s. Wszak deklarowane 3200 MT/s jest gwarantowane przez AMD przy max jednym module na kanał (czyli max dwa moduły w ogóle)

Przy 3433 też sypie niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżaj dalej - choćby z ciekawości zobacz kiedy jest stabilnie bez podnoszenia napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Obniżaj dalej - choćby z ciekawości zobacz kiedy jest stabilnie bez podnoszenia napięcia.

Korzystam tylko z XMP -> więc mam dalej 3200CL18, które jest stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz możliwości podniesienia z tego 3200CL18 na 3300CL18?

ps. nie ma różnicy, czy dajesz 3200 przez XMP, czy 3200 manualnie - jedno i drugie to OC

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

Nie masz możliwości podniesienia z tego 3200CL18 na 3300CL18?

ps. nie ma różnicy, czy dajesz 3200 przez XMP, czy 3200 manualnie - jedno i drugie to OC

Ręcznie mogę, ale przy ręcznym ustawianiu pojawiają się jakieś dodatkowe pola, a ja biegły w tym nie jestem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pola domyślnie nie są już czymś wypełnione? Ogólnie możesz manualnie przepisać wartości do tych pól z trybu np. 3200 lub 3600. Im mniej cykli opóźnienia, tym większe wymagania odnośnie pamięci (trudniej utrzymać stabilność). Także możesz zacząć od bardziej luźnych parametrów z trybu 3600, ale np. przy taktowaniu 3300.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 4 modułach o stabilności na profilu xmp z wysokim taktowaniem zapomnij, w większości przypadków trzeba ręcznie dostrajać i to jest normalne to nie tylko ty masz problem, dlatego co chwile przewija się ten sam temat że jak ktoś nie ma wprawy w grzebaniu przy ramie to lepiej się zaopatrzyć w dwa moduły jeżeli interesuje nas tylko wbicie profilu i ma to działać. Pokaż screena z https://zentimings.com/ tylko nie teraz jak masz te 3200 cl18 a po wbiciu profilu xmp jak to wygląda w całości

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4pZARFm.png

@Send1N

Edytowane przez bother@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbij SOC do przynajmniej 1.1v albo daj wyżej na początek na 1.15v + zmień terminacje (tam gdzie masz rttnom,rttwr,rttpark) RTTnom - RZQ7 (czyli tak jak masz zostaw) Rttwr OFF , RttPark RZQ5 (48)

Czyli zostawiasz profil xmp z lekką modyfikacją ustawień.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Send1N napisał:

Podbij SOC do przynajmniej 1.1v albo daj wyżej na początek na 1.15v + zmień terminacje (tam gdzie masz rttnom,rttwr,rttpark) RTTnom - RZQ7 (czyli tak jak masz zostaw) Rttwr OFF , RttPark RZQ5 (48)

Czyli zostawiasz profil xmp z lekką modyfikacją ustawień.

Nie wstaje PC po tych zmianach. Wartości rttnom,rttwr,rttpark mam w Ohmach, więc ustawiłem Auto/Off/48Ohm i SoC +0,1V

Edytowane przez bother@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a spróbuj terminacje na RZQ7,RZQ3,RZQ1 (RTT_NOM - 34, RTTWR - 80, RTTPARK - 240) dodaj do napięcia soc tyle aby wyszło ci po dodaniu lekko ponad 1.1v 

To są moduły dual rank więc jest jeszcze ciężej dla kontrolera niż np na 4x8gb

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Send1N napisał:

a spróbuj terminacje na RZQ7,RZQ3,RZQ1 (RTT_NOM - 34, RTTWR - 80, RTTPARK - 240) dodaj do napięcia soc tyle aby wyszło ci po dodaniu lekko ponad 1.1v 

Tym razem wstał. Polecisz jakiś soft do testowania? Mam zainstalowany MEMTEST64, może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TM5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 z profilem anta777 extreme - odpalasz exe > klikasz load config&exit > wybierasz config anta extreme > odpalasz exe (jako administrator) jak przez pierwsze 15 minut nie wyrzuci żadnego błędu to są duże szanse że będzie ok, jak po dłuższym czasie zacznie pluć błędami to można przyjąć że problem jest z temperaturą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Dziś podczas apogeum upału poleciałem kolejny raz teścik stabilności na anta777@extreme... i przy 3 przelocie, pod jego koniec, temperatura pamięci dobiła do 49,5*C i wywaliło natychmiast 1 błąd. Tylko jeden, ale zawsze to błąd. Parę dni temu kiedy było o te parę stopni chłodniej 10 przelotów bez żadnego błędu, a temperatura nie przekraczała 45-46*C.

Trochę mam na to wyrąbane bo stabilność pamięci w grach i programach, na których pracuję zawodowo jest 100% mimo, że pracuję momentami kilkanaście godzin pod rząd. Nie są aż tak żyłowane jak w TM5 na tym profilu czy y-cruncher. Pozostaje jednak ta zadra, że temperatura w skrajnych przypadkach to nawet dla porządnie ustawionych pamięci samo zło. :szczerbaty:

Edytowane przez Grandal
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaka karta jest pod spodem w slocie jeszcze i wentylacja w budzie ;) bo jak masz jakiegoś "smoka" to w grach moduły mogą mieć cieplej niż w teście jak nic je nie podgrzewa dodatkowo

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

No moduły 16GB single rank też są na rynku. Nie mniej jednak i tak lepiej dwie kostki (nawet dual rank) niż 4 (nawet single rank).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma goodramy 3600 cl18 to one są DR dlatego to już konkretny ciężar 4x16 dualrank 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

TM5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 z profilem anta777 extreme - odpalasz exe > klikasz load config&exit > wybierasz config anta extreme > odpalasz exe (jako administrator) jak przez pierwsze 15 minut nie wyrzuci żadnego błędu to są duże szanse że będzie ok, jak po dłuższym czasie zacznie pluć błędami to można przyjąć że problem jest z temperaturą.

1,5h bez błędów, chyba jest cacy, dziękuję!

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi