Skocz do zawartości
mahald

Upgrade pod am5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chcę ulepszyć trochę swój komputer. Na początku planuje zmiane podstawki z am4 na am5. 
Moje aktualne podzespoły: 
b450 gaming plus max 
ryzen 5 3600 
Fortis 3 
16 gb ram ballistix 
rx 5700xt 
seasonic 550w 
SilentiumPC sg1tg
Chcę zacząć od wymiany procesora i wszystkiego co z tym związane (narazie gram w csa więć procesor da najwiecej a pozniej wybiore jakas karte). 
Postawilem na ryzen 7 7800x3d
Do tego: 
- Płyta główna b650, tylko jaka? Poczytałem troche tutaj na forum i często polecanym modelem jest Gigabyte b650 EAGLE AX. Ale gdzieś indziej polecany jest ASRock B650 PG LIGHTNING, czy może wybrać coś innego? Chciałbym żeby płyta miała conajmniej 2 miejsca na ssd m2 a najlepiej 3. Na wi-fi mi za bardzo nie zależy bo mam internet po kablu ale oczywiście lepiej mieć niż nie. Z innych opcji to w sumie przydałby się bluetooth ale to zawsze można dokupić przejściówke. 
- 32 GB ram, rozumiem ze pod ten procesor to 6000Mhz i 30 cl będzie najlepszym wyborem? Wybrać po prostu najtańszy który spełnia te kryteria czy przy wyborze musze pamiętać o czymś jeszcze?  
- Chłodzenie procesora, myślałem nad Arctic Liquid Freezer III 240 ale może coś innego będzie lepszym wyborem?

Czy przy wymianie na te komponenty muszę od razu zmieniać zasilacz czy mogę poczekać aż będę kupował kartę? 
Komponentów nie muszę kupować w jednym sklepie ani nie muszę ich kupować od razu, nie śpieszy mi się zbytnio ze składaniem więc mogę poczekać i wyłapać coś na promocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te płyty co wymieniłeś są ok. Można dorzucić jeszcze MSI B650 Gaming Plus Wifi, to wszystko porównywalne płyty.

RAM z grubsza tak, 6000 CL30 i z profilem EXPO. Dobrą opcją jest np. GoodRAM IRDM - tanie i dobre.

Freezer III 240 będzie spoko.

Z zasilaczem możesz się wstrzymać a jak nie będzie tu wlatywać jakieś super prądożerne GPU to może nie trzeba będzie wymieniać. Jakiegoś RTX 4070 Ti Super jeszcze ci uciągnie bez problemu, tylko dokupić kabelek 12VHPWR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, czyli tak naprawdę muszę przemyśleć którą płytę wybrać, jakieś porady na którą sięzdecydować? Nie musi być koniecznie z tych wyżej wymienionych. 
A ten kabelek to pod zasilanie karty graficznej? Bo wiem, że w pudełku od zasilacza jeszcze jakieś kable są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, NVIDIE mają nowe złącze, 12VHPWR do podpiecia zasilania. W zestawie z kartą jest przejściówka, można jej użyć ale jest mało estetyczna i ja tam wychodzę z założenia, że lepiej wydac 80 zł i mieć bezpośrednio podpięte a nie bawić się w przejsciówki - https://www.ceneo.pl/144250092?srsltid=AfmBOoqdOfGatyqasAFDMcpsoJU0T0Msv5Az3mMZaqXAHBYSny0wA2cx

Co do płyty, no tu nie ma jakiegoś jednego słusznego wyboru, bo to porównywalne płyty. Poczytaj opinie i zdecyduj sam, tu nie ma złych wyborów.

Możesz jeszcze rozważyć ciut drożej - https://www.ceneo.pl/141793445?srsltid=AfmBOopq9PLQbEXfIwsycVg08mYebrdb0-DedqznvJ33G4ZOJbUB781u - z 50-70 zł dopłaty, ale masz lepsze zintegrowane audio, więcej radiatorów na dyski M.2, no i może nieco ciekawszy wygląda ale to już kwestia gustu ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za sugestie, ta płyta asus wygląda ciekawie. Tylko czy płyty w tym przedziale cenowym nadadzą się gdy kiedyś będę chciał wymienić procesor na mocniejszy? 
Czy przy składaniu warto dokupić paste termoprzewodzącą "premium", czy szkoda na to pieniędzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te płyty spokojnie pociągną każdy procesor jaki do tej pory wydano na AM5. Z przyszłymi zapewne też nie będzie problemów.

Do Arctica dostaniesz bardzo dobrą pastę, więc nie trzeba nic kupować osobno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że zdecyduje się na tego asusa ze względu na lepszą kartę dzwiękową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co to nie jestem pewien czy to chlodzenie zmiesci się do tej obudowy, radiator razem z wiatrakami jest dosyć wysoki, czy nie będzie zachaczal o pamięci RAM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego kup RAM z niskim radiatorem, choć faktycznie w tej budzie mało miejsca więc może lepiej wziąć np. Navis F240 z cieńszym radiatorem.

W zasadzie to jak masz tego Fortisa 3 to może najpierw sprawdź jakie są na nim temperatury, po UV procka powinien spokojnie sobie z nim poradzić i nie trzeba będzie inwestować w AIO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby mogę tak zrobić, ale jak to chłodzenie wejdzie na styk to będzie jakoś gorzej działało czy nie ma to znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma. Byle weszło i na nic nie napieralo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę o tym asusie i sporo osób ma z nim problem, w dobrej cenie jest teraz gigabyte gaming x ax v2, opłaca się dopłacić względem tych innych płyt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki problem?

Gaming X dobra płyta, kwestia ceny. Jak blisko 800 zl to średnio się opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena 720, pytam się czy opłaca się dopłacić względem takiego eagle ax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

720 to jeszcze ok cena za tę płytę, ja bym chyba dorzucił bo to lepiej wyposażone MOBO, ma np. dodatkowy radiator jakbyś chciał dorzucić drugi dysk.

W niezłej cenie jest też obecnie MSI na X-kom: 

https://www.x-kom.pl/p/1243714-plyta-glowna-socket-am5-msi-pro-b650-s-wifi.html

To odpowiednik Eagle tak plus minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie pamięci RAM, parametr cl kiedyś oznaczał, że mniej = lepiej (przynajmniej z tego co kojarze) a teraz przy ddr5 jest odwrotnie? Przeglądam pamięci i często cl 36 jest droższe od cl 30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, dalej mniej to lepiej. Ale patrz też na MHz, jeśli masz to samo MHz i wyższe CL plus wyższa cene, no to jakaś anomalia w sklepie ;) 

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz, że cena ryzen 7 7800x3d powróci do tego z przed miesiąca czy już wzrosła na dobre? Bo wiem, że jest duży popyt to może związane jest to z tym, że jest mało na stanie a jak przyjedzie dostawa to wróci z powrotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko stwierdzić, raczej nie chodzi o dostępność tylko o to, że nowa generacja Ryzen 7 9700X w grach wypada zwyczajnie słabiej, więc nikt go nie kupuje, a 7800X3D trzyma cenę.

Pewnie obniżki będą dopiero po premierze Ryzena 7 9800X3D, czyli następcy 7800X3D, ale na razie cisza w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa płyta ma dwa złącza do zasilania procesora a niestety mój zasilacz miał w zestawie tylko jeden taki kabel, czy on wystarczy do zasilania czy muszę jeden dokupić? 

Zrezygnowałem z aio, poszukałem trochę w internecie i wybrałem Termalright Phantom Spirit 120 SE (220 zł). Muszę do niego wybrać jakąś pastę termoprzewodzącą (a może thermopad?), ale nie wiem jaką? Zawsze kupowałem thermal grizzly ale może znajdzie się coś bardziej opłacalnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy podłączyć ten jeden kabel, ten procesor jest oszczędny więc nie ma potrzeby podpinania dwóch.

Pastę otrzymasz w zestawie z chłodzeniem, nie ma sensu wydawać kasy na inne pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, zestaw złożyłem wszystko fajnie działa ale mam jeden problem, nie moge wejść w bios przy uruchamianiu komputera ponieważ klawiatura zaczyna działać jak komputer już się włączy. Jest to dosyć uciążliwe bo jak chcę wejść w bios to muszę to robić przez narzędzie odzyskiwania. Klawiature mam wpiętą w usb z podpisem w bios, fast boot mam wylaczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi