Skocz do zawartości
kelemele

nowy PC nie łączy się z WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

nie byłem pewien co do odpowiedniego działu, także prośba o przeniesienie jeśli wybrałem niewłaściwy.

Problem dotyczy świeżo zakupionego komputera - nie mogę połączyć się z domową siecią WiFi. Router jest na drugim końcu domu, więc na ten moment łączenie się kablem nie wchodzi w grę. Domowa sieć działa na telefonie czy laptopie. Jedyne do czego mogę się połączyć to do hotspota robionego z telefonu...

Wygląda to tak:

image.png.40f85a4213908044a41dd5b65b4275b3.png

Po czym ta sieć WiFi znika z listy. Na starym laptopie który leży obok widzę całą listę sieci (sąsiedzi etc). 

Tak to wygląda w menadżerze urządzeń (z aktywnym pokazywaniem ukrytych pozycji):

image.png.7e6dae8204783f06f5d8ff80e88580ba.png

Próbowałem resetowania/zapominania sieci, renew/flush dns etc., odnistalowania i aktualizacji sterowników, resetowania routera (biały ConnectBox) itp.

Płyta główna to Gigabyte B650 EAGLE AX AM5

Prośba o pomoc :)

Edytowane przez kelemele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem rozwiązanie...ale trochę wstyd pisać co było przyczyną ehh :D

Ostatniego PCa miałem lata temu, a z internetu korzystałem tylko w 1 sposób - na kablu. Sprawdziłem pudełko po płycie głównej no i okazało się że są tam dwie anteny...:))

Spróbowałem wszelkich możliwych kombinacji (są 2 niepodpisane wyjścia antenowe w płycie) i wychodzi, ze najlepiej działa jeśli obie anteny są wkręcone.

...niestety internet działa gorzej (speedtest) niż na laptopie stojącym jeszcze dalej od routera...ale z tym to pewnie już nic nie da się zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj jedna antena jest od WIfi a druga od BT - zależy od sieciówki.

Nie ma co wymieniać karty WIfi - lepiej router jesli nie jest Wifi 6 (AX)

Edytowane przez Yedi
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Yedi napisał:

Zazwyczaj jedna antena jest od WIfi a druga od BT - zależy od sieciówki.

Nie ma co wymieniać karty WIfi - lepiej router jesli nie jest Wifi 6 (AX)

Nie jest, to bardzo stary router.

Niebawem kończy mi się umowa, więc zamówię jakiś obsługujący WiFi 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zasięg masz lepszy czy gorszy niż na laptopie? Bo sam fakt, że anteny są wkręcone bezpośrednio w płytę może sprawiać, że sygnał odbija się od wszystkiego dookoła (obudowa, ściana, biurko) i dlatego masz gorszy wynik.
Rozwiązaniem może być kupno innych anten (na kablu), albo przedłużki pozwalającej postawić te anteny gdzieś indziej.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, narmiak napisał:

A zasięg masz lepszy czy gorszy niż na laptopie? Bo sam fakt, że anteny są wkręcone bezpośrednio w płytę może sprawiać, że sygnał odbija się od wszystkiego dookoła (obudowa, ściana, biurko) i dlatego masz gorszy wynik.
Rozwiązaniem może być kupno innych anten (na kablu), albo przedłużki pozwalającej postawić te anteny gdzieś indziej.

Właśnie zasięg mam taki sam, a czasami nawet lepszy niż na laptopie...na PC jest cały czas full.

Ok cenna wskazówka, poszukam tego typu alternatywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi