Skocz do zawartości
C0lon3lC@mp3r

RTX 4070 - pracuje w trybie PCI-E x1 zamiast x16

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skończyłem składać nowy zestaw, postawiłem nowy czysty system, zainstalowałem kilka gier żeby sprawdzić wydajność i stabilność i od progu dostałem liścia - bardzo słaba wydajność, wręcz gorsza niż na poprzednim setupie na AM4 z Ryzenem 5600X i z tą samą kartą graficzną.

MOBO: MSI X670E Tomahawk
CPU: Ryzen 7800X3D + NAVIS F280
RAM: Lexar Ares 32GB 6000MHz CL30 (2x16GB)
GPU: Gigabyte RTX 4070 Super
PSU: MSI MPG A850G
NVME1: Adata Legend 960 1TB
NVME2: Lexar NM790 2TB
OS: Czysta instalacja Windows 10 Pro. Najnowsze sterowniki do GPU, chpisetu itd.

Zrobiłem kilka dokładniejszych testów i wychodzi na to że GPU pracuje cały czas na 1 lini PCI-E. Podczas obciążania w GPU-Z w polu Bus Interface GPU przechodzi z @ x1 1.1 na x1 4.0. Zrobiłem dodatkowy test w benchamrku AIDA64 GPGPU no i wyniki przepustwości pamięci to chyba potwierdzają. W czym może tkwić problem? BIOS z domyślnymi ustawieniami, nic nie dotykałem jeszcze.

a8THMFO.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyjmij kartę ze slotu i sprawdź czy złącze i slot jest czysty. Może coś nie łączy dobrze. Jeśli dalej będzie źle to wyjmij dyski NVMe i sprawdź w UEFI czy dalej pokazuje x1. Reset biosu też by się przydał dla świętego spokoju. Sprawdź też którą wersję biosu masz. Jeśli jakaś starsza wersja to dobrze by było wgrać jakąś nowszą wersję. Rozumiem, że karta w slocie najbliższym CPU? :)

Daj jeszcze screena z GPU-Z. Zobaczymy co tam widać.

Edytowane przez madDog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciągnij kartę i przetrzyj lekko styki, następnie przedmuchaj gniazda i załóż kartę.

Jeśli nadal będzie razy x1 to sprawdź w drugim slocie czy wskoczy na x4, jeśli tak,

To przedmuchaj gniazdo jeszcze raz i ewentualnie przywróć ustawiona biosu.

Jeśli nie to możliwe że twoja płyta jest z jakiegoś względu niekompatybilna z tą kartą graficzną, można próbować jeszcze aktualizować bios płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożył nowy zestaw, co tam ma przedmuchiwać? O ile tego nie składał w tartaku....

Zaktualizowałbym BIOS, sterowniki, przeinstalował przez DDU. Jak problem dalej będzie się utrzymywał to pewnie płyta do zwrotu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mógł nie do końca dobrze wpiąć kartę, wyjąłbym i włożył jeszcze raz poza tym jw

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest już nowsza AIDA64 niż ta z 2021r  :E A GPU-Z z którego roku?

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tak, chociaż strach pomyśleć jak on składał skoro mógł nie wpiąć karty do końca... Ciekawe czy podpórka zainstalowana :F 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
57 minut temu, galakty napisał:

Złożył nowy zestaw, co tam ma przedmuchiwać? O ile tego nie składał w tartaku....

Zaktualizowałbym BIOS, sterowniki, przeinstalował przez DDU. Jak problem dalej będzie się utrzymywał to pewnie płyta do zwrotu. 

Karta nie jest nowa. Może ma brudne styki na złączu. Komputer też w sterylnym pomieszczeniu raczej nie jest składany. Nie wiemy także czy płyta jest nowa ze sklepu czy z outletu czy kupiona od kogoś innego.

Poza tym po co ma odpalać DDU jak nowo postawiony system jest?

Edytowane przez madDog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, galakty napisał:

jak wyżej wspominano komputery nie są produkowane w sterylnych warunkach. Przedmuchanie jest prostą rzeczą która z pewnością nie zaszkodzi (no chyba że ktoś coś innego rozumie przez słowo przedmuchanie).

GPU-Z pobierasz zawsze najnowsze jest darmowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobna historię z GTX 1070. W kilku grach wydajność była ok, bliska testów z internetu, ale w kilku grach było słabiutko. Przez pół roku szukałem i kombinowałem co może być przyczyną takiego stanu. Odkryłem, że działa max na PCI x4. Żadne zaklinanie i czarowanie nie pomogło, by karta działała na pełnym łączu. Finalnie poszła do reklamacji i dostałem nową. Nowa była pozbawiona problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slot najbliższy procesorowi jest podpięty pod kontroler procesora. Może styki w sockecie CPU są uszkodzone. Ja mam właśnie w swoim blaszaku jeden pin uszkodzony ( nie ma go w ogóle) i karta działa na x8 zamiast x16 i nic tego nie zmieni, oprócz wymiany mobo.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Socket można zmienić a nie całą płytę tylko trzeba dać komuś kto ma maszynę bga :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alegro jest możliwość, ale sam socket do LGA 1155 kosztuje tyle, co sprawna używka.

Poczekam na nowe Intele 890/860

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem, jest pewien progress - szczegóły na końcu.

@madDog, karta ma 2 tygodnie więc no umówmy się - jest nowa :P Oczywiście siedzi we właściwym slocie, no i na poprzednim zestawie na AM4 (ten z podpisu) przez 2 tygodnie działała bardzo dobrze od pierwszego uruchomienia.

@bourne2008, no jest nowsze, ale do tej wersji mam klucz który z nową już niekonicznie działa :P GPU-Z mam najnowsze 2.6.

@galakty, karta zamontowana jest prawidłowo, a zatrzask na slocie PCI-E jest zamknięty. Podpórki do GPU nie mam, ale rozważam dołożenie jakiegoś podparcia bo karta jest... masywna.

@leven, styki w sockecie są proste, przed montażem cpu zrobiłem zdjęcie.

Wczoraj 5 minut po założeniu tego tematu już myślałem, że problem rozwiązałem zwykłym restartem systemu i już miałem pisać że temat nieaktualny ale zacząłem testować kilka gier i olałem już pisanie o tym na forum. Dzisiaj niestety problem powrócił. Tak więc sytuacja prezentuje się następująco:

Komputer wyłączony (przycisk na zasilaczu OFF) -> Uruchamiam komputer, czas bootowania około 10 sekund -> gpu-z raportuje pci-e x1 -> Obniżona wydajność, w niektórych grach mimo wysokiego fps (ponad 100) widoczny stutering -> Uruchamiam go ponownie, czas bootowania tym razem to już około 20 sekund -> gpu-z raportuje pci-e x16 -> wszystko działa prawidłowo -> Wyłączam komputer i po kilu sekundach ponownie włączam -> pci-e x1, uruchamiam go ponownie -> pci-e x16.

Screeny z GPU-Z:
nOWe78n.jpeg RgasHjs.jpeg

Jako ciekawostkę dodam, że mimo iż karta działa na linku x1 to wyniki z Time Spy nie są jakieś katastrofalne:
PCI-E x1: 18107
PCI-E x16: 19438

Podsumowując ponowne uruchomienie systemu rozwiązuje problem do czasu wyłączenia komputera. Po jego ponownym włączeniu trzeba go od razu uruchomić ponownie żeby PCI-E działało w trybie x16.

Za chwilę zrobię update biosu, na pewno nie zaszkodzi. Jak macie jeszcze jakieś pomysły w sprawie tego cyrku to zapraszam :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Update biosu i pisz co jest grane.

Mechaniczne na bank masz OK.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki tam BIOS siedzi na tej płycie? Bo nie wiem czy wiesz ale w jednym z nowszych zauważyłem poprawkę:

Cytat

Improved Nvidia graphics card compatibility.

Uprzedzając - wrzucaj od razu najnowszy no chyba, że fabrycznie już go masz (wątpię).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, caleb59 napisał:

Nie mam gorącego powietrza i praktyki w tak dużych BGA. Wolę za 399zł kupić używkę, ale PCI-E 8x8 wystarcza do 3060ti i na tym pozostanę do nowej mobo :)

Desktop-2024-09-03-20-56-21-039.jpg

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. CPU-Z aktualnie jest taki BIOS:

obraz.png.97c3755cef4de049476727ea8677e7e6.png

Właśnie pobrałem najnowszą stabilną wersję 7E12v1E z datą 2024-08-13. Lecę robić update ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ogólnie wgranie najnowszego biosu to powinien być "must have" po zakupie NOWEJ płyty. Ja nawet systemu nie stawiam dopóki nie wgram biosu.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paacz81 napisał:

kapton i hot max

Idealny sposób na popsucie płyty.

Hotem to się można pobawić w ręczną wymianę kilku pinów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wygląda na to, że update BIOSu załatwił sprawę. GPU linkuje się na x16 od pierwszego uruchomienia bez żadnych restartów. Dzięki wszystkim za pomoc ;)

1 godzinę temu, bourne2008 napisał:

Ogólnie wgranie najnowszego biosu to powinien być "must have" po zakupie NOWEJ płyty. Ja nawet systemu nie stawiam dopóki nie wgram biosu.

Jak widać wraz z ewolucję sprzętu standardy się zmieniają i ogólna kompatybilność sprzętu kuleje. Kiedyś składało się nowy PC i wszystko na domyślnych ustawieniach prosto z pudełka działało od strzała. Update biosu robiło się tylko w przypadkach np. dodania obsługi nowego CPU. Teraz trzeba to robić częściej bo na premierę dostajemy wersję "alpha", nie dość że trzeba wyłożyć ciężki $ na sprzęt to jeszcze robimy za testerów :E

EZ0sq62.png

Edytowane przez C0lon3lC@mp3r
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.09.2024 o 20:50, C0lon3lC@mp3r napisał:

Wygląda na to, że update BIOSu załatwił sprawę. GPU linkuje się na x16 od pierwszego uruchomienia bez żadnych restartów. Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Jak widać wraz z ewolucję sprzętu standardy się zmieniają i ogólna kompatybilność sprzętu kuleje. Kiedyś składało się nowy PC i wszystko na domyślnych ustawieniach prosto z pudełka działało od strzała. Update biosu robiło się tylko w przypadkach np. dodania obsługi nowego CPU. Teraz trzeba to robić częściej bo na premierę dostajemy wersję "alpha", nie dość że trzeba wyłożyć ciężki $ na sprzęt to jeszcze robimy za testerów :E

Zależy jak w dawne czasy się cofniesz, ale uwierz tak różowo to nie było. Dziwi tylko że płyta co jest już na rynku od czasu premiery blisko rok na rynku nadal ma problemu wieku dziecięcego. Chociaż zdarzają się producentom najzwyklejsze niedopatrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inne płyty też jak widać miały/mają podobny problem

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi