Skocz do zawartości
lukadd

Jaka jest rozdzielczość twojego monitora? Ankieta 2024

Jaka jest natywna rozdzielczość twojego wyświetlacza?  

183 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka jest natywna rozdzielczość twojego wyświetlacza?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Doamdor napisał:

Ja nie mam takiego poboru prądu.

Bo grasz na low w 30fps bez RT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, tgolik napisał:

Już lepszym rozwiązaniem byłby monitor 27" 1440p i ewentualnie dsr 4k + DLSS Q na kompie,

Jak już pisałem, to jest bez sensu, bo na 27" 4K (fizyczna matryca 3840x2160) będziesz miał wyższą jakość obrazu choćby przez ostrość ... a przy tym więcej FPS (nawet przy DLSS Quality, o Balanced nie wspominając, bo sądzę jest bardziej optymalny przy 27" 4K).

Problemem 27" 2560x1440 nie jest poziom artefaktów DLSS (zawsze można odpalić DLAA, co podniesie bazową z 1707x960 przy DLSSq do 2560x1440 przy DLAA), tylko problem ostrości obrazu, który z powodu ograniczeń fizycznych matrycy (zbyt niska rozdzielczość) będzie rozmyty (a jak ustawisz filtr wyostrzający, do dodasz innych zniekształceń).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się generalnie nie zrozumieliśmy.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tgolik napisał:

Także odświeżanie telewizora 120 Hz pobiera znacznie więcej prądu niż 60 herców.

Ani to kwestia, że to OLED ani TV rośnie pobór mocy wraz z odświeżaniem tylko to bardziej wynika z elektroniki i wzrost nie jest znaczący. LCD reagują podobnie.

Na przykładzie 31.5 OLED:

10btit 2160p

26.4W - 60Hz

28.8W - 120Hz

31.5W - 240Hz

8bit 2160p

25.5W - 60Hz

28.0W - 120Hz

31.5W - 240Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Telewizor 4k OLED 55"  moc jaką pobiera w zależności od odświeżania i z HDR lub bez. Cyberpunk, losowe miejsce za dnia:

- 30Hz bez HDR - 110W

- 30Hz z HDR - 150W

-120Hz z HDR - 160W

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy OLED losowe miejsce się nie nadaje do testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SDR też można uzyskać wysoki pobór mocy na TV trzeba go odpowiednio ustawić i musi być odpowiednia scena. W peaku 48 C1 uzyskałem wyższy pobór mocy w SDR niż w HDR ;-)

LG TV mają mocny ABL w SDR także pojawi się dużo białego to jasność mocno leci w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowane, problem miałem tylko co zaznaczyć bo każdy z moich monitorów jest tak samo ważny, ale do czego innego mi służy. :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, tgolik napisał:

Bo grasz na low w 30fps bez RT.

Chyba ty, patrząc jakie masz problemy związane z poborem prądu i generowaniem ciepła przez kartę graficzną.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Doamdor

Ja to po prostu mierzę zużycie prądu dla różnych urządzeń w domu a Ty pewnie nie masz pojęcia ile zużywa Twoja platforma.

Edytowane przez tgolik
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w skali roku to i tak nie ma większego znaczenia w rachunkach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Necronom

Około 1100 zł rocznie.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

160w *8h * 365 dni to 467 kWh czyli 467 zł. Ja nie widzę 1100zl różnicy rocznie. Jak przy 8h na dobę prąd OLED 55 cali kosztuje niecałe 500zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Necronom napisał:

Na monitorze?

Nie, komputer + TV do niego. 150W TV + 550 W PC.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dyskusja dotyczyła samego monitora/tv. To jest marginalna różnica. Pomiędzy - 30Hz bez HDR - 110W a -120Hz z HDR - 160W w skali roku codziennego 10 godzinnego grania wyniesie niecałe 200 zł. Ale nikt nie gra w 30 Hz i nie po 10 godzin dziennie. Realnie ta różnica będzie jeszcze mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja zaczęła się od mojego stwierdzenia, że TV 8k będzie zbyt energożerny i że nie bardzo będzie miał sens. Sam TV 65-75" będzie żarł pewnie 300 W i zarżnie komputer na 700W.

Od tego się zaczęło.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, tgolik napisał:

Nie, komputer + TV do niego. 150W TV + 550 W PC.

Przecież ostatnio w jakimś wątku pisałeś chyba SW, że w tym roku ledwie 4 czy 5 gier cie zainteresowało. Więc jak Ty chcesz to nabić?

Zrób UV na gpu, cpu i zejdziesz 150-200W w najbardziej wymagających gierkach, a nie przejmujesz się, że TV weźmie ci 10W więcej w HDR gdy odpalisz 120h zamiast 30hz :E
Zresztą do grania w 30fpsach  nie trzeba ci 4090, styknąłby jakiś 4070 :E, albo konsola.

A tak w ogóle walić prąd, to są i tak grosze w przeliczeniu na godziny zabawy jakie taki sprzęt zapewnia :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gram w same otwarte światy. Ciągle jeszcze AC: Valhalla, Mirage, planuję AC Shadows i Stalkera. Dla mnie to są setki godzin. Do tego dawno nie grałem w Wiedźmina 3 (3 przejścia za mną) i w przyszłym roku odświeżę CP2077 (700 godzin za mną).

Mam UV i co tylko. Jak tylko pojawi się jakaś wolna moc, zawsze znajdzie się opcja do podkręcenia. Np. zejście z DLSSQ na DLAA.

Nie planuję oszczędzać na prądzie tylko zwracam uwagę na problem.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tgolikJa się odniosłem do tego:

11 godzin temu, tgolik napisał:

Podobnie z panelami OLED. Przy wyższej rozdzielczości jest znacznie więcej elementów do wygaszenia, zapalenia, przetworzenia. Także odświeżanie telewizora 120 Hz pobiera znacznie więcej prądu niż 60 herców. A już w ogóle pobór mocy telewizora/monitora rośnie dramatycznie jeżeli włączysz HDR.

Do tego też się odniósł @sideband i podał swoje wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Same hz to malutkie różnice jeśli chodzi o wyświetlacz. To GPU czy CPU będzie cisnąć bez locka fps.
A w wyświetlaczach to właśnie wysoka jasność najwięcej ciągnie. Można grać w SDR na niskiej jasności :E Mój 42" 120hz oled jak dobrze pamiętam ~30-35W wtedy bierze :E

A w HDR też można jasność przykręcić. Ja jak gram sesje godzinami w BG3 to nie jestem w stanie na 100% jasności HDR lecieć tak godzinami bo mi gały wypala :E Więc ustawiam i kalibruję pod ~50% jasności HDR.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jasne, tyle, że dopiero z HDR większość gier wygląda świetnie. A TV OLEd 65" w trybie HDR to już 220 W (wg metryczki z Media Expert).

HDR to ostatnia rzecz na której chciałbym oszczędzać.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To dalej kosztuje ~800 zł rocznie przy 10 godzinnym graniu przez 365 dni i maksymalnym wykorzystaniu W TV. Serio grasz 10 godzin dziennie przez cały rok w HDR? :D Poza tym kurde, kupowanie topowego zestawu za dziesiątki tysięcy i martwienie się, że trzeba 5 stówek na rok wydać na prąd na jego zasilenie :D

Edytowane przez Necronom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700W*3godziny = 2,1kWh/dziennie * 365 = 766 *1,25 zł/kWh = 960 zł rocznie. Przy 4 godzinach dziennie masz 1200 zł rocznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi