Skocz do zawartości
Luqe302

Mikrofon Saramonic sr-bv4 - problem z połączeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem mikrofon sr-bv4. Mikrofon nie zawierał w zestawie kabla więc dokupiłem osobno kabel XLR do USB. Podłączam do PC z windowsem (win 11). W ustawieniach System -> Dźwięk - Wejście nie pojawia mi się ten mikrofon. Mam opcję "Mikrofon USB audio device" ale ta opcja jest widoczna nawet po rozłaczeniu kabla z PC. W każdym razie nawet gdy wybiorę jako mikrofon, właśnie to urządzenie USB, to i tak niestety mikrofon nie przechwytuje dźwięku. Niestety nie znam się kompletnie na audio. Czy coś źle robię? Czego potrzebuję aby korzystać z mikrofonu sr-bv4 na komputerze z windowsem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.09.2024 o 12:07, Luqe302 napisał:

Czy coś źle robię? Czego potrzebuję aby korzystać z mikrofonu sr-bv4 na komputerze z windowsem?

zasilania phantom 48V. z usb nie ma prawa działać na 5V. ten klabel co kupiłeś to do chinskich zabawek o wyglądzie mikrofonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Lonley napisał:

zasilania phantom 48V. z usb nie ma prawa działać na 5V. ten klabel co kupiłeś to do chinskich zabawek o wyglądzie mikrofonu.

Czy jesteś w stanie mi doradzić w co muszę się zaopatrzyć aby być wstanie korzystać z tego mikrofonu na PC? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz i preamp albo jakiś mikser z usb coby gadało z pc

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ten mixer/amp musi mieć phantom power 48V, a nie wszystkie chinole mają. Jak nie zwrócisz na to uwagi przy zakupie to znowu się zdziwisz.

Jak chcesz tanio i badziewnie to np. za 200-250PLN dostaniesz Behringer'y pokroju UMC22. Tyle że pudła tego producenta są awaryjne i słabo wykonane, może ci szum elektryczny łapać zależnie od sztuki i głośności itd.

Jak chcesz w miarę solidnie to Focusrite albo Solo albo 2i2, 450~580PLN.

W obu ręcznie włączasz przełącznikiem/guzikiem zasilanie 48V.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi