Skocz do zawartości
realgroove

Podzespoły do RTX4090 (głównie AI/DL + okazjonalny gaming)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym złożyć zestaw domowy pod zabawy z DL i bardzo okazjonalnego grania.

Co obecnie mam:
- iChill RTX 4090 (chłodzenie zwykłe, a nie wodne)
- zasilacz be quiet 12M 1000W (standard 3.0)

Przeszukałem trochę popularne zestawy i forum, jednak miałem dobre kilka lat przerwy ze składaniem zestawów, więc jestem kompletnie nie na czasie.

Obecna propozycja pozostałych komponentów (sorki za linki do "owocowego", roboczo w nim koszyk komponowałem):

Procesor AMD Ryzen 9 7950X (zastanawiam się też nad i9 14900KF, ale nie wiem na ile ostatnie problemy są realne)

Dysk SSD Lexar NM790 2TB (Mam też twardziela 12TB pod trzymanie danych)

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 360 (czy na pewno jest potrzebne do tego procka?)

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE AX (tutaj wziąłem pierwszą lepszą bardziej popularną)

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL36 (zestaw 4x32GB, 64GB na moje potrzeby może być mało, ale czytałem że 4 kości pracują wolniej na AMD?)

- Obudowa ??? (tu proszę o poradę, wygląd mnie nie interesuje, byle nie kolorowa :-), ale rozumiem trochę miejsca musi być pod chłodzenie oraz kartę)

Alternatywy jakie widzę:

- Można wziąć kości pamięci 48GB, wtedy na ten moment bym wziął 2x48GB (np. te Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR5, 48 GB, 6000MHz, CL32)

- Setup pod przyszłe dołożenie jeszcze jednej karty (z wymianą zasilacza), tylko wtedy przydałaby się większa buda + mobo które idealnie obsługuje tryb 2 x PCIex8, no i zmieści dwa ogromne RTXy4090 na slotach (jakieś propozycje?)

Serdeczne dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod dwa GPU potrzebujesz MOBO ktore to ogarnie, np. https://www.komputronik.pl/product/784403/asus-proart-x670e-creator-wifi.html

Raczej zostałbym przy Ryzenie, tym bardizej, że jest opcja na ewentualny upgarde w przyszłości czego na Intelu już nie zrobisz.

AIO - zdecydowanie potrzebne.

Buda może coś w stylu Meshify 2 XL: https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-meshify-2-xl-tg-light-tint-fd-c-mes2x-02-7542527/

RAM dałbym 2 w kościach te 2x48GB jeśli 64 to za mało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, realgroove napisał:

- Setup pod przyszłe dołożenie jeszcze jednej karty (z wymianą zasilacza), tylko wtedy przydałaby się większa buda + mobo które idealnie obsługuje tryb 2 x PCIex8, no i zmieści dwa ogromne RTXy4090 na slotach (jakieś propozycje?)

Trochę to się mija z celem patrząc na to co wybrałeś, bo przy dołożeniu drugiej karty wszystko i tak będziesz mieć praktycznie do zmiany. Z płyt szukasz żeby karty chodziły Ci obie x8/x8. Druga sprawa, druga karta. Jak masz obecnie powietrze, optymalnie w przyszłości byłoby dać drugi model chłodzony wodą i zamontować pod kartą chłodzoną powietrzem. Tutaj też się kłania dobór odpowiedniej obudowy. 

Pod DL też aż tak bardzo nie potrzebujesz mocarnego CPU.  Zobacz na https://proline.pl/koszyk/c604f532 z 2x PCie 5.0 pod x8/x8 (przy czym cena tej płyty kijowa względem komputronika wyżej)  tak samo szybki i tańszy SSD, obudowa po aio 420 na górę + miejsce na boku na radiator 240 czy 360 od drugiej karty jak padnie na wodę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

do AI to ram, ram i jeszcze raz ram. jak sam nie będziesz uczył to lm studio pozwala łączyć ram systemowy i vram i jako tako to działa. nowe modele, np lama 3.1 z sensowną kwantyzacją wymagają wielkości ramu 200-300GB więc nie bierz maszyny z mniej niż 128gb ram

pogooglaj, jak mobo wydoli to weź dwa takie sety ramu w do zestawu jaki zaproponował caps

Edytowane przez ghs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydoli nawet z 4x48GB ale na 3600 MHz. W sumie nie śledziłem jak wypadają kontrolery pamięci w Ryzen 9000. Może i warto by jeszcze to sprawdzić pod większą ilość ram. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za sugestie i podpowiedzi.

@Caps - dlaczego obecny setup się mija z celem pod 2x GPU? Updated config poniżej, ale jak dobrze rozumiem tylko zasilacz będzie potrzebny nowy (zapewne 1200W+ pod 2x4090)

Jutro zapewne będę składał zamówienie, obecna konfiguracja:

Procesor AMD Ryzen 9 7950X, 4.5 GHz, 64 MB, BOX (100-100000514WOF)
Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 360 Black (ACFRE00136A)
Pamięć G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 96 GB, 5200MHz, CL40 (F5-5200J4040A48GX2-RS5K)
Wentylator Arctic P12 PWM PST Value Pack (ACFAN00137A) + Wentylator Arctic P12 PWM PST (ACFAN00120A)
Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H)
Płyta główna MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
Obudowa Lian Li O11 Dynamic EVO RGB czarna (O11DERGBX)

- Pamięć wziąłem najtańszą jaka jest, w przyszłości zapewne będę dobierał do 192GB, więc jej taktowanie mnie nie obchodzi, bo jak rozumiem przy 4 kościach i tak procesor nie wyrabia.
- Dysk zmieniłem za sugestią @Caps
- Płyta główna: tutaj idąc za poradnikiem: https://timdettmers.com/2023/01/30/which-gpu-for-deep-learning/#Do_I_need_8x16x_PCIe_lanes wygląda na to, że PCIE 4.0 x4 który jest na 2-gim slocie w pow. płycie spokojnie wystarczy pod DL, a czy będę dobierał drugą kartę to nie jest przesądzone, w każdym razie jak rozumiem obecny setup na to pozwoli.

- Obudowa: tutaj w sumie mam jeszcze pytanie: czy zmieści ona potencjalnie drugą 4090-kę?

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez realgroove

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, realgroove napisał:

@Caps - dlaczego obecny setup się mija z celem pod 2x GPU? Updated config poniżej, ale jak dobrze rozumiem tylko zasilacz będzie potrzebny nowy (zapewne 1200W+ pod 2x4090)

Trochę się to mija z celem. Jak dasz na tej płycie 2x GPU, to nie będą one chodzić w x8/x8 a w x8/x4 więc już Ci to kastruje druga kartę. Nie wiem natomiast jak ta kastracja odbije się na wydajności w DL. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caps Zmieniłem płytę na MSI która wg producenta działać będzie w trybie x16 / x4 na dwóch kartach, a z linku powyżej wynika że x4 nie ma kompletnie wpływu na performance w DL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

obcenie modele są już tak wielkie że ładowanie drogich multi gpu nie ma sensu, i tak będziesz musiał iść na kompromis i trzymac część modelu w ramie systemowym i to będzie najsłabsze ogniwo wpływające na komfort pracy z modelem, na szczęście dobry ram teraz jest atrakcyjny cenowo ale niedługo to sie może zmienić

Edytowane przez ghs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, realgroove napisał:

która wg producenta działać będzie w trybie x16 / x4 na dwóch kartach

Przy dwóch kartach raczej Ci to będzie działać x8/x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caps Ze specyfikacji wynika że ta płyta ma niestandardową kombinacje jednego złącza M.2 podłączonego pod CPU, a linie które zazwyczaj idą dla drugiego złącza M.2 są użyte dla slotu PCIe x4, więc będzie miał x16/x4 tak jak pisze.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chyba aż sam zgłupiałem 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi