Skocz do zawartości
vidal

Laptop do gier do 6000 zł z dobrym chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć Wszystkim,

poszukuję laptopa gamingowego w maksymalnym budżecie do 6000zł. Zależy mi na:

a) dobrym chłodzeniu,

b) 32gb ramu,

c) procku Amd (słyszałem, że intel coś nie daje rady ostatnio, ale to chciałbym potwierdzić z ekspertami),

d) dodatkowo w tym budżecie chciałbym mieć rtx 4060.

EDIT: laptop będzie głównie podpięty do zewnętrznego monitora, więc ekran to kwestia drugorzędna. Czasem będzie służył do pracy. 

Dotychczas wytypowałem takie sprzęty:

https://www.x-kom.pl/p/1196644-laptop-15-16-asus-tuf-gaming-a15-r7-7735hs-32gb-1tb-rtx4060-144hz.html

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-l5-slim-14-r7-32gb-512gb-4060-w11.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_search&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIs4Wrvqm1iAMV4kVBAh2qbicZEAAYASAAEgL7U_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Edytowane przez vidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycje. W modelu Nitro trochę odpycha mnie desing i waga. Czy waszym zdaniem warto dopłacać wgl do 32 gb ramu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć. Generalnie niewiele gier to wykorzysta, ale w przypadku laptopa, upgrade jest przeważnie kłopotliwy. Musisz wymienić ram, a nie dołożyć. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki model z tym procesorem i grafiką i wydajnościowo jest bardzo dobrze, chłodzenie też z grubsza daje radę - chociaż  teraz w lato procesor łapał po 90C podczas gry. To jednak laptop, więc takie a nie inne parametry chłodzenia ograniczają to co się dzieje z procesorem podczas gry.

Jeżeli szukasz kompa do zewnętrznego monitora (nie napisałeś jaka rozdzielczość) to warto pomyśleć nad rtxem 4070, który w wyższych rozdzielczościach będzie szybszy wyraźnie od 4060:

ASUS TUF Gaming F15 i7-13620H/16GB/1TB/Win11 RTX4070 144Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl wiem, że pisałeś o AMD a nie Intelu, ale to 13th gen i w sumie nie ma 100% pewności, że oksydacja i degradacja następują też w mobilnych prockach. Moim zdaniem warty tej dopłaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdzielczość monitora full hd, ale mam też monitor G9 Odyssey, jednak nie mam gier, z których mógłbym na nim w 100% korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, vidal napisał:

EDIT: laptop będzie głównie podpięty do zewnętrznego monitora

Lepiej przemyśl dobrze zakup bo w takiej kasie można złożyć wydajniejszą stacjonarkę, ja nigdy nie rozumiałem ludzi którzy kupują laptopa a korzystają z osobnego monitora :E 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Send1N napisał:

Lepiej przemyśl dobrze zakup bo w takiej kasie można złożyć wydajniejszą stacjonarkę, ja nigdy nie rozumiałem ludzi którzy kupują laptopa a korzystają z osobnego monitora :E 

Dużo się przemieszczam (dwa mieszkania). W każdym z mieszkań osobny monitor, a nie chcę przed skarbówką tłumaczyć się z dwóch stacjonarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi