Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Macie takie coś przy swoim kompie? Bo szukam czegoś dobrego niedrogiego bo mam tylko dwa wejścia u góry kompa ale jak to bywa po latach się robią luzniejsze a mam tez pada, mam dysk zewnętrzny podłączony i chcialbym cos zeby ten dysk albo nawet dwa podłaczyc i zeby lezały sobie gdzie indziej niz na kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypadku dysków może być różnie, bo potrzebują one większego zasilania, niż na przykład pendrive, więc pasywne huby w zależności od tego, gdzie są podłączone, mogą nie dać rady zasilić nawet jeden dysk, a co dopiero mówić o 2 :)
Oczywiście różne dyski mająróżne zapotrzebowania na energię, HDD więcej, SSD mniej.

Tak czy siak ja dla wygody kupiłem sobie coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/1053721-hub-usb-orico-hub-usb-4x-usb-a-biurkowy.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, narmiak napisał:

W wypadku dysków może być różnie, bo potrzebują one większego zasilania, niż na przykład pendrive, więc pasywne huby w zależności od tego, gdzie są podłączone, mogą nie dać rady zasilić nawet jeden dysk, a co dopiero mówić o 2 :)
Oczywiście różne dyski mająróżne zapotrzebowania na energię, HDD więcej, SSD mniej.

Tak czy siak ja dla wygody kupiłem sobie coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/1053721-hub-usb-orico-hub-usb-4x-usb-a-biurkowy.html

Mam dwa HDD no i w sumie obydwa obecnie idą z wejscia USB C - czyli trzeba miec aktywny hub?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USB-C nie jest równe USB-C i fakt, że samo gniazdo takie jest nie znaczy nic, bo może być polutowane jako USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2, Thunderbolt...
Szukając HUBa musisz sprawdzać, ile amperów daje na wyjście razem i osobno na każdy port, a następnie czy to zaspokoi dyski. Niestety w wielu wypadkach nie dowiesz się tego ze strony sklepu ale na opakowaniu już powinno być drobnym drukiem gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, narmiak napisał:

USB-C nie jest równe USB-C i fakt, że samo gniazdo takie jest nie znaczy nic, bo może być polutowane jako USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2, Thunderbolt...
Szukając HUBa musisz sprawdzać, ile amperów daje na wyjście razem i osobno na każdy port, a następnie czy to zaspokoi dyski. Niestety w wielu wypadkach nie dowiesz się tego ze strony sklepu ale na opakowaniu już powinno być drobnym drukiem gdzieś.

ło kurde to az mi sie odechcialo tego szukac :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.09.2024 o 11:33, narmiak napisał:

Czyli trzeba by szukać w sklepach skoro w informacji nie ma? A w tym twoim co podłączyłes?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, krzysztoflosinski napisał:

A w tym twoim co podłączyłes?

Pojedyncze dyski HDD 2,5" działają bez zarzutu (zależy też, do którego portu w komputerze podłączysz HUBa), ale głównie korzystam z niego do wpinania czytnika kart pamięci, pena, telefonu, czy klucza Yubikey. No i w tych wypadkach działa.
Podłączyłem teraz dla testu 2 dyski HDD (Seagate Portable 4TB + stara Toshiba 120GB wyciągnięta z laptopa w obudowie z Aliexpress). Po podłączeniu drugiego dysku pierwszy się odłączył na kilka sekund, ale potem sam wrócił. Kopiowanie idzie bez problemu z jednego dysku do kompa, oraz z kompa na 2 dysk (inny zestaw plików) w tym samym czasie. Seagate 125 MB/s, Toshiba 35 MB/s (w obu wypadkach pliki mające minimum kilkaset MB).

Edit: Hub jest wpięty w gniazdo USB 3.1 z tyłu kompa, a obie obudowy na dyski korzystają niby z USB 3.0.

Edytowane przez narmiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli hub ma własne zasilanie, to jest prawie pewne, że oba dyski będą działać jednocześnie bez problemów.

W przypadku HUBów bez zasilania jest to ruletka, zależnie od tego jakie dyski, co aktualnie robią, jakie inne urządzenia masz podłączone do HUBa i co te inne urządzenia aktualnie robią, oraz do którego portu płyty głównej podłączyłeś, co jeszcze aktualnie jest do niej podłączone i jakie możliwości ma sama płyta.

Po prostu jest tyle możliwości różnych połączeń elektrycznych, że nikt nie zagwarantuje, że to będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli te dyski zewnętrzne leżą na stałe, to dokupić dłuższe kable i podpiąć z tyłu obudowy.
Zobacz czy monitor nie ma przypadkiem wyjść usb3, to powinien być aktywny hub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bono[UG] napisał:

Jeżeli te dyski zewnętrzne leżą na stałe, to dokupić dłuższe kable i podpiąć z tyłu obudowy.
Zobacz czy monitor nie ma przypadkiem wyjść usb3, to powinien być aktywny hub.

Monitor cos ma własnie w sensie jakies wejscie USB - a to co wtedy - zeby tam wpiąć ten Hub?

23 godziny temu, someI napisał:

Jeśli hub ma własne zasilanie, to jest prawie pewne, że oba dyski będą działać jednocześnie bez problemów.

W przypadku HUBów bez zasilania jest to ruletka, zależnie od tego jakie dyski, co aktualnie robią, jakie inne urządzenia masz podłączone do HUBa i co te inne urządzenia aktualnie robią, oraz do którego portu płyty głównej podłączyłeś, co jeszcze aktualnie jest do niej podłączone i jakie możliwości ma sama płyta.

Po prostu jest tyle możliwości różnych połączeń elektrycznych, że nikt nie zagwarantuje, że to będzie działać.

Z góry do portu czyli usb 3.1 chyba bo mam dwa takie u góry kompa - a to z zasilaniem pewnie ze stówe droższe? do Huba miałbym tylko dyski podłączone i moze kabel od pada

W dniu 11.09.2024 o 12:02, narmiak napisał:

Pojedyncze dyski HDD 2,5" działają bez zarzutu (zależy też, do którego portu w komputerze podłączysz HUBa), ale głównie korzystam z niego do wpinania czytnika kart pamięci, pena, telefonu, czy klucza Yubikey. No i w tych wypadkach działa.
Podłączyłem teraz dla testu 2 dyski HDD (Seagate Portable 4TB + stara Toshiba 120GB wyciągnięta z laptopa w obudowie z Aliexpress). Po podłączeniu drugiego dysku pierwszy się odłączył na kilka sekund, ale potem sam wrócił. Kopiowanie idzie bez problemu z jednego dysku do kompa, oraz z kompa na 2 dysk (inny zestaw plików) w tym samym czasie. Seagate 125 MB/s, Toshiba 35 MB/s (w obu wypadkach pliki mające minimum kilkaset MB).

Edit: Hub jest wpięty w gniazdo USB 3.1 z tyłu kompa, a obie obudowy na dyski korzystają niby z USB 3.0.

No to ja mam takie gniazdo u góry kompa , przy włączniku własnie - no moje to dwa HDD - 1 tb i 2 TB by były - teoretycznie mógłbym jeden dysk zostawił tam gdzie jest czyli z tyłu kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, krzysztoflosinski napisał:

Monitor cos ma własnie w sensie jakies wejscie USB - a to co wtedy - zeby tam wpiąć ten Hub?

Jeżeli tam wepniesz hub, to nic to nie zmieni, tak samo może braknąć zasilania.
Bezpośrednio wpiąć dyski w monitor (wyjścia usb ;) ). Oczywiście jeżeli to usb3, przy 2 nie ma co sobie tym zawracać głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bono[UG] napisał:

Oczywiście jeżeli to usb3, przy 2 nie ma co sobie tym zawracać głowy.

usb3 też ma ograniczenia o ile nie jest bc albo pd to nie daje więcej niż 1A więc 2 dyski max i to pewnie też z czkawką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło o prędkość transmisji.
To ile prądu dadzą gniazda w monitorze, to już kwestia konstrukcji, czy są pod wspólnym zasilaniem, czy mają indywidualne.

Z ciekawości podpiąłem w boczne gniazda monitora MX500 1TB i WD Blue 2TB 2,5". Bez problemu poszedł równoległy benchmark w HDTune (o ile nie liczyć spadków transferów, no ale to leci po jednej linii usb do komputera).
Kiedyś próbowałem przez switcha usb (jakiś Ugreen, pasywny) i to już nie zadziałało, był problem z wykryciem jednego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2024 o 15:04, Bono[UG] napisał:

Jeżeli tam wepniesz hub, to nic to nie zmieni, tak samo może braknąć zasilania.
Bezpośrednio wpiąć dyski w monitor (wyjścia usb ;) ). Oczywiście jeżeli to usb3, przy 2 nie ma co sobie tym zawracać głowy.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-xiaomi-mi-2k-gaming-27-2560x1440px-ips-165hz-1-ms?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwxY-3BhAuEiwAu7Y6s2jJyy2f22ZCRUX_0oQ9aLtrczUkX_UeLjQwV_Zq1yDjmSsPqT7zdRoC1r4QAvD_BwE to jest ten monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zdjęcia i producent nie kłamią, to gniazda mają po 2A, więc spokojnie oba dyski powinny działać.
Jedynie transfer będzie ograniczony i nie osiągnie się pełnych możliwości dysków, jak będą równocześnie w użyciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zawsze mogę najwyzej tylko ten nowszy tam włozyc a stary niech se lezy tak jak leżał czyli na kompie u góry. A huba tez by mozna tu podłączyc czy nie warto?
Podłączyłem do usb w monitorze pada albo dysk - nie widzi zadnego z nich.. a w poprzednich wejsciach widzi

Edytowane przez krzysztoflosinski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysztoflosinski napisał:

Podłączyłem do usb w monitorze pada albo dysk - nie widzi zadnego z nich.. a w poprzednich wejsciach widzi

A monitor jest podłączony do komputera przez coś innego niż sam kabel video? W monitorze powinieneś mieć wejście USB-B do którego wpinasz kabel USB-B --> USB-A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, narmiak napisał:

A monitor jest podłączony do komputera przez coś innego niż sam kabel video? W monitorze powinieneś mieć wejście USB-B do którego wpinasz kabel USB-B --> USB-A

Na wierzchu ma USB 3.2. Czyli co nie mogę normalnie tam wpiąć czegokolwiek mimo ze to takie samo wejście jak w kompie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak USB z monitora komunikuje się z komputerem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, narmiak napisał:

A jak USB z monitora komunikuje się z komputerem?

Nie komunikuje 🙃 czyli trzeba by to połączyć z kompem i dopiero pod to coś podłączyć? Bo nie znam się na tym.

A z kompem akurat zrobilem tak ze pada dalem na bluetooth 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urządzenia podłączone działają lepiej :E

Tak, trzeba podłączyć kablem usb. Pewnie był w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Bono[UG] napisał:

Urządzenia podłączone działają lepiej :E

Tak, trzeba podłączyć kablem usb. Pewnie był w zestawie.

Nie no dysk połączyłem z tym wejściem w monitorze - czyli trzeba by to jeszcze gdzieś połączyc mimo wszystko w kompie zeby działało? nie pamiętam gdzie miałem taki kabel heh :D czyli kablem który był z dyskiem nie da rady i trzeba ten co był z monitorem?
Niby pisze ze powinien byc taki kabel ale przeciez te kable usb co mam do pada albo do dysku to tez są usb 3.0 raczej

Edytowane przez krzysztoflosinski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy, że kupisz sobie HUBa aktywnego. Podłączysz go do zasilacza (tylko), a potem do tego HUBa podłączysz dysk. Czy komputer zobaczy dysk? Oczywiście, że nie. Musisz jeszcze HUB podłączyć do portu USB w kompie. Tak samo jest z HUBem, który jest w monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, narmiak napisał:

Załóżmy, że kupisz sobie HUBa aktywnego. Podłączysz go do zasilacza (tylko), a potem do tego HUBa podłączysz dysk. Czy komputer zobaczy dysk? Oczywiście, że nie. Musisz jeszcze HUB podłączyć do portu USB w kompie. Tak samo jest z HUBem, który jest w monitorze.

czyli i tak lepiej go podłączac do tego wejscia w kompie skoro i tak trzeba by ciagnac kabel od huba z monitora az do kompa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jak chcesz operować i jak będzie wygodniej.

Jeżeli dyski chcesz co i raz podłączać i odłączać, to być może będzie wygodniej do monitora (skoro nie chcesz z przodu obudowy).
Jeżeli mają być na stałe podpięte, to pewnie lepiej z tyłu komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi