Skocz do zawartości
igloo12

Komputer bez upgradowania na 5-6 lat użytkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Postaram się krótko i na temat. Planuje złożyć komputer jak w temacie. Budżet to 3.5-4 tysiące. 

- Bez modowania i wymiany części w przyszłości (kupić, zamknąć w obudowie, korzystać do końca)

- komputer do gier i "niedzielnego" użytkowania (gry łównie esportowe (lol, CS, rl; czasem rpg-i typu wiedzmin).

- w miarę możliwości żeby zestaw mial potencjał do grania w 1440p (oczywiście nie na ultra, wysokie ustawienia w zupełności mnie satysfakcjonują), a podejrzewam, że w esportówkach nie będzie z tym większego problemu przy np. 100hz monitorze w przyszłości.

- jedyne co wiem to dysk m2 kingston kc3000 1 tb i 32 gb ramu.

- prosiłbym o propozycje procka, płyty głównej, karty graficznej i ramu. Resztę sobie dobiorę we własnym zakresie.

Z góry dziękuję za wszystkie propozycje i wszelaką pomoc w budowie komputera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.5-4 tys to budżet na wymienione podzespoły czy na całość? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Takie coś będzie dobrze śmigać:

https://proline.pl/konf/5fcc3c59

Myślę że spokojnie na 5-6 lat a nawet dłużej. Na kościach ram można trochę zaoszczędzić ale raczej nie warto.

Edytowane przez sechuBFG
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Dirian napisał:

3.5-4 tys to budżet na wymienione podzespoły czy na całość? 

Na całość. Myślę, że na komponenty z p to tak 3 tysiące około. Ewentualnie proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli to za malo na coś sensowengo :)

A i jeszcze ewentualnie prosiłbym o poradę co do platformy... ponieważ nie planuje rozbudowywać platformy ani modować, wybór am5 z tego względu będzie bezsensowny jak rozmumiem. W takim razie czy biorąc pod uwagę am4 da się dobrać na przykład lepszy procesor I ewentualnie przyoszczedzic trochę na karcie graficznej? Mówię tak że względu głównie na gry, w które gram (esportówki) :)

Edytowane przez igloo12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, igloo12 napisał:

Na całość. Myślę, że na komponenty z p to tak 3 tysiące około. Ewentualnie proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli to za malo na coś sensowengo :)

Dobrze by dorzucić z 3-4 stówki i złożyć to na Ryzen 5 7500F i RX 7700 XT:

https://proline.pl/koszyk/d6ec8761

To taki optymalny "budżetowy" zestaw pod 1440p. Oczywiście budę sobie możesz tam dać jakąś inną jak ta się nie podoba. Pilnuj tylko długości GPU i żeby nie był to jakiś piekarnik.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dirian napisał:

Dobrze by dorzucić z 3-4 stówki i złożyć to na Ryzen 5 7500F i RX 7700 XT:

https://proline.pl/koszyk/d6ec8761

To taki optymalny "budżetowy" zestaw pod 1440p. Oczywiście budę sobie możesz tam dać jakąś inną jak ta się nie podoba. Pilnuj tylko długości GPU i żeby nie był to jakiś piekarnik.

Jasne, dziekuję za tą odpowiedź. Sam próbowałem składać zestaw, czytałem tutaj też tematy dotyczące kompa w podobnych pieniądzach. Ale im więcej czytałem tym gorzej z wyborem No i pojawiły się myśli "czy am5 ma sens na budżetowych komponentach", "czy nie lepiej złożyć am4 z mocniejszym prockiem", "czy 7700xt to nie jest totalny overkill dla moich potrzeb growych i użytkowych". 

To 1440p to pewnie troszkę później, bo przyzwyczaiłem się trochę do grania na telezwiorze 32 całe, ale to tylko nieszczęsne full HD i 60hz. Dlatego też napisałem, że to faktycznie może być rozbudowa "stanowiska" w być może niedalkiej przyszłości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowo pod gry nie znajdziesz lepszego procka na AM4. Na ten moment AM5 to najlepsza opcja nawet przy takim budżecie.

Co do karty - taniej masz RTX 4060 ale to sporo wolniejsze GPU z mniejszą ilością pamięci. Oszczędność 4 stów ale na pewno starczy na znacznie krócej niż 7700 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi