Skocz do zawartości
Venril

Zestaw głównie do gier za ~8500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Wracam do Was po prawie 5 latach (gdzie pomogliście mi złożyć TEN komputer :D), by spytać o poradę w złożeniu nowej maszynki. Jak dotąd skonfigurowałem sobie coś takiego:
https://proline.pl/konf/3616e307

00vmiJJ.jpeg

Planowane wykorzystanie PCta:

• Aktualnie - najważniejsze kryterium:
    • Granie w 1440p na monitorze 27’ 144Hz w gry takie jak: Satisfactory, Baldurs Gate 3, Cyberpunk, Black Myth Wukong, Hogwarts Legacy, Microsoft Flight Simulator, przygotowanie pod kolejnego Wiedźmina, GTA6, obligatoryjnie Heroes 3 :D
  • Być może w przyszłości:
    • Przesiadka na monitor Ultrawide (21:9 / 32:9),
    • LLM / AI,
    • Gamedev,
    • Streaming / obróbka wideo / audio - gdyby poszło w tę stronę to mógłbym się zdecydować na osobną kartę do streamingu.

Założenia:

1. Nie planuje upgrade’ów, powinien być to sprzęt na lata (jak wyżej poprzedni prawie bez zmian jest u mnie 5 lat),
  2. Dysk już mam - 2TB NVMe,
  3. Nie zależy mi na RGB, wyglądzie itd, obudowa to dla mnie raczej pomieszczenie wszystkiego i dobra wentylacja / jak najmniej kurzu,
  4. Chciałbym co najmniej 1 (a im więcej tym lepiej) USB-C oprócz zwykłych USB-A,
  5. Płyta główna z WiFi i Bluetooth,
  6. Raczej nie bawię się w OC.

I pytania:

• Czy ta obudowa pomieści to wszystko? Mam wątpliwości co do chłodzenia, jedne opinie mówią że mieści, inne że nie mieści. Czy jeśli nie zależy mi na wyglądzie (tylko fajnie by mieć to USB-C), to może jest coś bardziej opłacalnego przy tym zestawie?
  • Zastanawiam się mocno między 7900XTX a dopłaceniem do 4080 Super - przy każdej zmianie PCta zaczynam z „może w końcu Nvidia” i finalnie stosunek koszt/wydajność zawsze padał na AMD. W tej chwili do najtańszego 4080 Super musiałbym dopłacić ~500zł: https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-4080-super-windforce-oc-v2-16gb-gddr6x-dlss-3-gv-n408swf3v2-16gd-p8120686 i nie jestem pewien czy warto. Z jednej strony mamy 7900XTX z 24GB VRAM i nieco lepszymi osiągami w typowej rasteryzacji, ale z większym poborem mocy, a z drugiej strony 4080 Super z 16GB VRAM z lepszymi wynikami z RT i DLSS i podobno AI / streamingu (przy czym nie jest to dla mnie decydujące) i mniejszym poborem mocy. Z tej perspektywy wstępnie mój wybór pada na 7900 XTX ze względu na hardware’owo „mocniejszą” kartę, 24GB VRAM wydaje się bardziej przyszłościowe i po cichu liczę na dalsze usprawnienia software’owe w kwestii RT i upscalingu, natomiast zdaje sobie sprawę że Nvidia od dawna wygrywa tę walkę. W kwestii „przyszłościowej” nie jestem natomiast pewny, czy RT/DLSS w 4080S nie przeważy w najbliższych latach nad rasteryzacją i 24GB VRAM w 7900XTX. Którą kartę wybrać? Co w przypadku gdy przerzucę się na Ultrawide?
  • Czy z podzespołów poza prockiem i kartą jest coś bardziej opłacalnego lub coś do siebie nie pasuje?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Edytowane przez Venril

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dorzuciłbym do RTX 4080 Super, przy takiej kwocie za GPU te 5 stów to nie jest game changer, a zyskujesz znacznie lepiej działający upscaling. Do tego jesli planujesz stream, to masz NVENC i streamujesz po GPU, w czym NVIDIA ma dużą przewagę. Wszelaka obróbka video, tu też NVIDIA z reguły na plus. Nie ma szans żeby AMD dogoniło NVIDIE z upscalingiem, a wszystkie gry które teraz powstają i które będą powstawać w przyszłości mocno się na tym będą opierać.

Obudowa wszystko zmieści, chłodzenie w wersji 360 też wejdzie. Bardzo dobra buda, podobnie jak sam zestaw. Jak RGB zbędne to taniej równie dobry RAM i do tego Made in Poland: https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x16gb-ddr5-6000-cl30-black-ir-6000d564l30s-32gdc-p8121387

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Venril napisał:
  • LLM / AI,
  • Gamedev,
  • Streaming / obróbka wideo / audio - gdyby poszło w tę stronę to mógłbym się zdecydować na osobną kartę do streamingu

Zdecydowanie warto dorzucić do RTX 4080 Super, bo z Radeonem będziesz miał tutaj mocno pod górkę. AI leży na GPU, stream, wideo - RTX jak się patrzy. 

Przy pewnych modyfikacjach możesz to nawet zrobić za skormną bardzo dopłatą https://proline.pl/koszyk/36a0af02

Złożenie masz też taniej o 101 zł z kodem pro24 więc wyjdzie Ci 8700. Jak dasz radę, możesz zostać przy budzie be quiet. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem sobie do serca uwagi apropo AMD vs Nvidia i ostatecznie padło na konfigurację z 4080 Super, GoodRam zamiast Lexara i obudowie z be quiet:

https://proline.pl/koszyk/c6c0d653

Dziękuję bardzo za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest w przypadku montażu przez sklep? Wysyłają również pudełka, czy tylko jedno ze skrzynką i zamontowanymi podzespołami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Paramides napisał:

Jak to jest w przypadku montażu przez sklep? Wysyłają również pudełka, czy tylko jedno ze skrzynką i zamontowanymi podzespołami?

Według zamówienia dostarczą dwie paczki - wnioskuję że jedna będzie ze złożonym komputerem, a druga z pudełkami.

46 minut temu, Caps napisał:

Wysyłają wszystko. 

No jest git, możesz dodać sobie jeszcze wentyl na przód do kompletu 3 sztuk wciągających

https://proline.pl/wentylator-be-quiet-pure-wings-3-140mm-pwm-bl108-p8119779

Już złożyłem zamówienie wczoraj bez tego dodatkowego, mam nadzieję że te łącznie 6 wszelakich wiatraczków już wystarczy. :D

Edytowane przez Venril

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi