Skocz do zawartości
grzegorz1981

Microsoft OneDrive jak odzyskać pliki usunięte z kosza

Rekomendowane odpowiedzi

W miniony poniedziałek MS OneDrive zaczął robić backup plików do chmury, ale po przekroczeniu bezpłatnego 5GB wyświetlił się komunikat o braku pamięci. Usunąłem te pliki i znalazły się w koszu, a potem usunąłem je z kosza. Okazało się, że pliki zniknęły mi z dysku!

Proszę o pomoc w jaki sposób odzyskać te zdjęcia bo nie zdążyłem ich nigdzie skopiować.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odzyskasz ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pracownik Microsoft też nie da rady? To były ważne pliki.

Z drugiej strony co to za program który nie robi kopii tylko wysyła do chmury jednocześnie usuwając je z dysku fizycznego.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, grzegorz1981 napisał:

A pracownik Microsoft też nie da rady? To były ważne pliki.

Z drugiej strony co to za program który nie robi kopii tylko wysyła do chmury jednocześnie usuwając je z dysku fizycznego.

To wyłącznie wina ustawień, jeśli pracujesz na sowim PC w folderze, który jest synchronizowany z onedrive wszystkie operacje wykonane w danym folderze zastosują się do przestrzeni w chmurze i odwrotnie. Jeśli chcesz mieć kopie plików w onedrive to kopiujesz zawartość do innego folderu, w innej lokalizacji która nie jest synchronizowana w onedrive. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, grzegorz1981 napisał:

To były ważne pliki.

Ważnych plików nie przenosi się do kosza.
Ważne pliki ma się w kilku kopiach na różnych nośnikach.

Jeżeli lokalnie masz hdd, to można spróbować przeskanować programami do odzysku danych (np. Recuva). Im szybciej tym lepiej, bo mniejsza szansa nadpisania.
Jeżeli ssd, to prawdopodobnie już permanentnie wyczyszczone.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bono[UG] napisał:

Ważne pliki ma się w kilku kopiach na różnych nośnikach.

Dokładnie, u mnie w domu na 3 dyskach i jeszcze 4 kopie na różnych cloudach. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

20 godzin temu, grzegorz1981 napisał:

Usunąłem te pliki i znalazły się w koszu, a potem usunąłem je z kosza. Okazało się, że pliki zniknęły mi z dysku!

Usuwam pliki z dysku. Pliki znikają 

Ja 🙂

Ideas_Surprised_Pikachu_HD.jpg

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Usunąłem pliki z kosza w OneDrive nie fizycznie z dysku. Miałem te pliki na 1TB SSD Kingstona. Faktycznie mój błąd, powinienem najpierw zrobić kopie.

Na chwilę obecną przeskanowałem programem EaseUS Recovery i widzi te pliki, ale licencja trochę kosztuje.

Może ktoś miał styczność ze Strong Recovery? Polski program i do tego tańszy bo 89zł przy cenie 299zł za EaseUS Recovery. Będzie równie skuteczny?

Edytowane przez grzegorz1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ty chcesz oszczędzić 200zł na programie, który ratuje ci sytuację, to znaczy, że to naprawdę nie były ważne pliki. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co płacić jak są programy do tego za darmo np Recuva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na stronie jednej z firm zajmujących się odzyskiwaniem danych jest napisane, że nie ma takiej możliwości w przypadku SSD. Pliki są widoczne, ale to tyle. Oczywiście nie zaszkodzi przeskanować darmowym programem.

Edytowane przez indexinfio
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobrze że wspomniałeś, @grzegorz1981 jak najszybciej wyłącz funkcje TRIM dla dysku SSD. Windows co kilka dni wykonuje TRIM na dyskach SSD, a jak to zrobi to już niczym nie odzyskasz danych!.

I nie korzystaj z tego dysku bo wtedy nadpisujesz dane i też możesz już nic z niego nie odzyskać.

Dysk najlepiej podłączyć do innego systemu, wyłączyć TRIM, i wtedy odzyskiwać z niego dane na INNY dysk.

eqhyH41.png

Edytowane przez Camis
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co zainstalowałem Windows na innym dysku i kilka programów do odzyskiwania danych. Cena nie gra roli, muszę mieć tylko pewność, że dane się odzyska, żeby nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Spróbuję ogarnąć temat wyłączenia TRIM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niestety, Ty masz praktyczną pewność, że tych danych nie odzyskasz. :( 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi są serwisy specjalizujące się w odzyskiwaniu danych z dysków SSD i to nie tylko w przypadku usunięcia danych, ale nawet jeśli dysk się uszkodzi. Widocznie są sposoby na odzyskanie tych danych.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zdajesz sobie sprawę ile to kosztuje? Ten program za 299 zł, to może 1/10 tej kwoty. Także powodzenia 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, adashi napisał:

Ale niestety, Ty masz praktyczną pewność, że tych danych nie odzyskasz. :( 

Nie koniecznie to dość łatwa sprawa jesli ich nie nadpisał.

18 minut temu, grzegorz1981 napisał:

@adashi są serwisy specjalizujące się w odzyskiwaniu danych z dysków SSD i to nie tylko w przypadku usunięcia danych, ale nawet jeśli dysk się uszkodzi. Widocznie są sposoby na odzyskanie tych danych.

Z dysków HDD dużo łatwiej, z SSD też da się bez problemu odzyskać danę jak dysk działa i system nie zrobił jeszcze TRIM albo kontroler SSD nie wykonał wewnętrznego GC. 

Jeśli był zrobiony TRIM to żadna firma nie odzyska już tych danych.

Windows standardowo wykonuje TRIM dość rzadko, nie raz nie robi tego nawet do 2 tygodni. 

Nic nie kupuj sprawdź Recuve. 

Cytat

Dysk SSD, funkcja TRIM a możliwości odzyskania danych

...

Dlaczego funkcja TRIM jest niebezpieczna dla danych.
Niestety, usunięte dane na dyskach SSD z funkcją TRIM przy prostym opróżnieniu kosza lub formatowaniu zostają bezpowrotnie utracone.

Z naszego punktu widzenia jest to niebezpieczne, bowiem nawet omyłkowe, nieświadome usunięcie plików będzie stanowić nieodwracalne konsekwencje.

Jest wiele artykułów opisujących szczegółowo, na czym polega TRIM, purepc dobrze to opisuje w przystępny sposób, więcej szczegółów można jeszcze sprawdzić na wikipedii.

Tutaj chciałbym się skupić tylko i wyłącznie na praktycznym podejściu do tematu.

z3R0k13.png

zSk1V52.png

https://otako.pl/blog/dysk-ssd-trim-mozliwosci-odzyskania-danych/

Edytowane przez Camis
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Camis za link z opisem TRIM. Zastanawiam się czy nie oddać dysku właśnie tam w celu odzyskania danych. Konkretnie zależy mi na odzyskaniu 2 folderów ze zdjęciami (jpg, około 2,5 GB) i kilku plików doc (MS Word). Po przeskanowaniu programem Easeus Data Recovery pliki są widoczne, ale można zrobić podglądu zdjęć, chociaż rozmiar i nazwa plików się zgadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie odzyskasz tego Recuva?, bez problemu to zrobisz a upierasz się na płatne programy... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję tym Recuve, a jeśli się nie uda to Strong Recovery. W ostateczności oddam do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie znajdzie w zwykłym trybie w opcjach ustaw skanowanie dokładne. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recuva nie znalazła, EaseUS Data Recovery znalazł i odzyskał wszystko, ale tylko niektóre zdjęcia zdjęcia są czytelne. Trzeba oddać dysk w ręce specjalisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przyszłość. Jak nie chcesz żeby One drive synchronizował Ci cokolwiek, to go wyłącz. Jak chcesz coś synchronizować, to w ustawieniach One Drive w systemie wybierz katalogi które chcesz żeby były synchronizowane, przy czym zaznacz opcję "zawsze przechowuj na tym urządzeniu", to zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia takich sytuacji. Resztę na temat kopii zapasowych już podano ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek całe życie się uczy, niestety czasami na takich błędach które kosztują. Po fakcie odezwę się ile ostatecznie kosztowało odzyskanie danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi