Skocz do zawartości
WQW

Uniwersalny komp z naciskiem na Davinci/premier pro

Rekomendowane odpowiedzi

Poprosiłem admina o skasowanie poprzedniego tematu bo przemyślałem sprawę na spokojnie i doszedłem do wniosku że zmienię platformę ale nie będzie to tak drastyczne jak planowałem. 
skłoniły mnie do tego głównie posty uwagi jednego z forumowiczów, za co bardzo dziękuję. 

proszę Was o pomoc złożenia kompa budżet mam raczej nie ograniczony ale nie ma co przesadzać.

Załóżmy 7/8tys. Ten ze stopki sprzedaje, druga połowę mogę dorzucić. 
teraz tak główny nacisk to są filmy/zdjecia, montaż ich, nauka, dopiero w tym raczkuje, nie wiem dokładnie co z czym się je, ale się dowiem to jest pewne idę w tym kierunku i wiąże z tym przyszłość.
komputer ma pozwolić odpalić każdą gierkę ale nie jestem fanem i maniakiem gier więc jak nie będzie Uber detali to spoko. Głównie to gram CS, dota2 jakiś valorant, ale jak wyjdzie gta to też miło by było zagrać w 4K (tylko w takiej rozdzielczości gram,monitor ze stopki zostaje )

Zakładam że najlepsze wyjście to Intel+rtx, tylko co z tym Intelem się dzieje? Jest aż tak źle czy dmuchają bańkę na YT bo musi się hajs zgadzać z wyświetleń? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A dlaczego chcesz zmieniać platformę? Wymień procesor na i5 14500, wymień RAM na 2x16GB, dokup drugiego SSD-ka i GPU RTX 4070 Ti Super albo jak budżet pozwala to RTX 4080 Super i masz spoko zestaw pod naukę montażu + gierki.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo z ekonomicznego punktu widzenia wyjdzie to po prostu taniej. 
Wymiana tych podzespołów wyjdzie ok 6tys odzyskam może tysiaka czyli ok 5trzeba wydać. 

wszystko zależy od tego co lepszego i ile mocniejszego można złożyć biorąc pod uwagę cenę 7/8tys 

oraz czy uciągnie mi to wszystko zasilacz gdybym jednak po prostu zrobił upgrade

i czy potrzeba dodatkowe chłodzenie czy może spartan sobie poradzi 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie złożysz niczego bardziej sensownego niż to co podałem do 8k jeśli wszystko trzeba będzie kupować od zera, łącznie z dyskami, zasilaczem i obudową.

Spartana by trzeba wymienić przy i5 14500 na chociażby Freezera 36 za stówkę - tanie, ale wydajne chłodzenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobra to chyba sprawa się właśnie rozwiązała :) 

jeszcze tylko czy zasilacz da radę? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak spokojnie sobie poradzi, znajomy ma kompa z i5 13600KF (albo 13600K, już nie pamiętam, pobór podobmy) i RTX 4080 (zwykłym, nie Super, ale to to samo) i nie ma żadnych problemów na zasilaczu 650W. A te z K biorą więcej prądu od 14500.

Dokupiłbym tylko kabelek 12VHPWR pod kartę, będzie pasować ten od Corsair, bo to ten sam OEM (CWT) - https://www.ceneo.pl/147755921 - na forum posiadacze Kruxa potwierdzali ;) 

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

100 PLN za kabelek? Chyba tu zdrowo kogoś pogrzało z taką ceną … sorry ale to jest zwykłe złodziejstwo za kilka cm kabla … 

oczywiście kupię jak będzie trzeba no ale …

przy karcie nie ma tego kabla w zestawie? Czy o co chodzi aby go kupować? 

ramu w koszyku mam 64gb ten komp i tak pewnie najbliższe 3/4 lata służyć będzie 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie z kartą jest przejściówka na 12V HPWR ale osobiście jestem zdania, że te bardziej prądożernego karty lepiej podłączyć bezpośrednio niż bawić się w przejściówki. 

Co do ceny, no cóż tanio nie jest ale co w dzisiejszych czasach jest tanie? Przynajmniej masz pewność, że ten kabel jest dobrze wykonany i nie robił go chińczyk w garażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby złożyć coś sensownego od zera, to raczej i tak warto byłoby tutaj przekroczyć 8k https://proline.pl/koszyk/776877e3

Za swojego odzyskasz więcej niż tysiaka. Sam RX 6700 robi tutaj dobrą cenę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caps prosze Cie - na przyszlosc nie polecaj dyskow dramless do takich zestawow bo to po prostu przypal. ZWLASZCZA do obrobki audio/video tak jak OP.

Kingston KC3000 2TB na przyklad bedzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Caps napisał:

Żeby złożyć coś sensownego od zera, to raczej i tak warto byłoby tutaj przekroczyć 8k https://proline.pl/koszyk/776877e3

Za swojego odzyskasz więcej niż tysiaka. Sam RX 6700 robi tutaj dobrą cenę. 

Co do kompa to mam chętnego za  3k ale strasznie mi szkoda oddawać tą budę :) 

wcześniej miałem na myśli tylko Procka ram i kartę że będzie to ok tysiaka 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3k za samego kompa z sygnaturki bez monitora? To zdecydowanie więcej niż ten zestaw jest warty, więc jak dalej chętny to może warto się zastanowić. Chociaż jak to dobry znajomy czy ktoś z rodziny to bym go tak nie zdzierał ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam zamówione 

i5-14500, rtx 4070 ti super windforce max oc o ile to ma znaczenie, ddr4 64gb, kc3000 2tb i te pierdółki typu kabelek freezer,  teraz co robimy. Mam do dyspozycji jeszcze 3,5k czy dokładamy do tego zasilacz, płytę, obudowę zmieniamy RAM na ddr5? Bo Procka to chyba nie ma sensu zmieniać? 

Bo już dużo kombinacji tu wychodzi 😂

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zamówiłeś to zostawiłbym tak jak jest i nie kombinował, jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale to nie jest żaden problem zmienić zamówienie czy coś domówić/anulowac :) 

ostatecznie jest 8,500zl na zestaw. Dysku proszę nie uwzględniać. Mam kc3000 2tb i kioxie 1tb

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to coś podobnego jak złożył wcześniej Caps, może z lepszą budą i lepiej wyposażoną płytą:

https://proline.pl/koszyk/8f6e0f5c

Ewentualnie można pomyśleć o lepszym AIO bo ten Freezer III to jest taki sobie pod LGA 1700 (w przeciwieństwie do AM5 gdzie wymiata), ale dopłata spora: https://proline.pl/chlodzenie-wodne-lian-li-galahad-ii-360-trinity-performance-black-argb-p8118962

A też przy video proc nie będzie jeździł na 100% cały czas więc nie powinno być źle na tańszym Freezerze.

Albo podbić RAM do 64GB: https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x32gb-ddr5-6000-cl30-black-ir-6000d564l30-64gdc-p8121390

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Endorfy air 700 to słaba obudowa? Według testów w necie całkiem niezła jest i lepsza niż bequite? A widzę że rzadko ktokolwiek ją poleca raczej właśnie te drugie są polecane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda dobra ale ma duży minus - brak filtra przeciwkurzowego z przodu. Więc w środku masz non stop kurz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej wziąć Shadow Base 800, Silent Base 802, Meshify 2 od Fractala 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Docelowo będzie i tak Fractal torrent więc na ten moment zostaje z Endorfy 700. Tylko muszę wyłapać ją na promce z amazonu, bo 1100 PLN to za nią nie dam. 

Ps wolał bym chyba fractal define (jeszcze w piwnicy mam 3) kupic niż bequite jakoś nie trafiają w mój gust te obudowy. Silent wingsy kupiłem bo wszyscy chwalą kasa wywalona „w bloto” bo wentyle zaczęły buczeć powyżej pewnej wartości. No nie za taką jakość to dziękuję. 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Torrent to buda typowo pod chłodzenie powietrzne, więc pod zestaw z chłodzeniem AIO to w zasadzie odpada.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wziąłem phanteks xt pro ultra, za rabacik wezmę sobie torrenta i lux. Biorę go ze względu bo przemyślałem sprawę i na tą chwilę wyszło to tak, płytę zostawiłem żeby później w razie co zmienić Procka, mam nadzieję że będzie to hulać i długo służyć  

https://proline.pl/koszyk/7485c703

koszyk z proline ale zakup w Mediaexpert -900zl (100zl zakup w apce i 800zl zwrotu za zakup powyżej 8tys) 

łącznie wyszło ~8200 /-900pln 

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko. Pamiętaj tylko żeby system + soft trzymać na osobnym dysku, a obrabiany materiał na drugim.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam dwa dyski kioxie 1tb ten będzie na system  i kc3000 na dane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Słuchajcie przyszedł sprzęt ale jest problem. 
problem z wyświetlaniem obrazu. 

pierwsze podłączenie sprzętu wszystko hula restart kompa po aktualizacjach i nie chce się włączyć pulpit. Na płycie świeci się biała dioda VGA, zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, zmieniłem na integre i tu wstaje, odłączam kartę od kompa i komputer zawsze wstaje na integrze. 
próbowałem już chyba wszystkiego, zmieniałem kable do podłączenia karty, i tak to wygląda zmieniasz kabel komputer wstaje na rtxie, robisz restart biała dioda VGA komp nie wstaje, robisz restart z guzika czasem wstanie. Czasem nie, 98 procent przypadków nie wstaje. Wyciągam drugi dysk zmieniam go miejscami na m3, komp wstaje, restart nie wstaje. Ogólnie jak wstanie to działa, karta się nie grzeje, ale robię restart i komputer robi kaput. Ramy testowane na xmp  profilu nie ma problemu, zmieniam na domyślnie to samo czasem wstanie czasem nie. 
moc tu jest grane? Zmieniałem w zasilaczu przewody, podłączam kartę pod to dedykowane miejsce 600w co jeszcze wypróbować? Coś tu chyba jest uszkodzone że tak się chrzani. 

windows jest świeży, wszystkie sterowniki są nowe, wszystko już poinstalowem co mogłem, nie wiem ręce mi opadają. 
jak się świeci ta biała dioda VGA to nie wejdzie nawet do BIOS. No i wiatraki na karcie nie chodzą w tym czasie. 
uprzedzę że przewody wszystkie idealnie wpięte 

Najczęściej wstaje gdy nastąpi jakaś zmiana w podzespołach w sensie zamienię x z y, nie wiem przemienię np właśnie dyski w inne sloty, karta sprawdzana w różnych slotach, wstanie raz i po restarcie jest kaput. 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi