Skocz do zawartości
WQW

Uniwersalny komp z naciskiem na Davinci/premier pro

Rekomendowane odpowiedzi

a zamiast zrobić restart, zrób shutdown i zobacz co będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wstaje, najprędzej wstaje po zmianie czegokolwiek na płycie. No wyciągnę jeden ram, „przeliczy go”, zamienię RAM miejscami,  wrócą na swoje miejsce, wyciągnę jakiś dysk,  zamienię miejscami wtedy wstanie, jak już wstanie nic się nie dzieje wszystko sprawne, ale tylko restart lub zamknięcie systemu i nie chce wstać. Czasami za którymś razem Odpali jeżeli musi wejść do biosu np i przywrócić ustawienia lub załadować nowe po jakiejś zmianie. 

szukam w necie i nie jestem jedynym przypadkiem widzę, natomiast ewidentnie jest gdzieś problem. Zakładam że wina płyty, tylko jak to rozwiązać 

teraz np się włączył po 6 razie power off/on

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest tylko po wyjściu z windowsa czy też na przykład po resecie z palca, z poziomu biosu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, T_G napisał:

problem jest tylko po wyjściu z windowsa czy też na przykład po resecie z palca, z poziomu biosu ?

glownie to jest po wyjsciu z windowsa i zamknieciu/restarcie systemu, to jest jeszcze przed ladowaniem biosu, tak jak by plyta sprawdzala podzespoly, jak wejdzie do biosu to dalej juz pojdzie, bios zmiana jakis ustawien f10 i sie odpala komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, T_G napisał:

Jest i w takiej i w takiej sytuacji, teraz np tak miałem. Nie mam już sił do tego. 
Ciekawy jestem czy ktoś nie miał tego problemu na tej płycie u ja po prostu zwrócił a ja dostałem zwrot i teraz mam problem. 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spotkałem się w 3 sytuacjach z tym problemem

1 - windows nie obsługuje poprawnie power managmentu - no tutaj to nie to, bo piszesz,  że z biosu w bios po resecie "z palca" tak się robi

2 - płyta

3 - procesor

najpierw reset biosu do ustawień fabrycznych, ręcznie zrób ustawienia:   pamięć w profil ale o niższych taktowaniach niż mają fabrycznie, procesor na sztywno bez boostów i undervolotingów, wyłączone wszystkie statey i turbo, sprawdź na portalach jakie powinny być bezpieczne parametry bo ja na przykład nowe i7 i i9 ręcznie ustawiam od razu sobie przy każdym kompie, wyłącz wszystkie niepotrzebne rzeczy w biosie, możesz też wywalić dyski a komputer z pendrivea windows live odpalić do testów

najprawdopodobniej nie rozładowują się poprawnie kondensatory na płycie ale, trzeba mieć drugi proc i płytę żeby powachlować, ja też bym inny zasilacz podłączył, żeby krok po kroku wszystko wyeliminować

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na integrze wszystko działa jak należy, nie ma żadnych problemów, włącza się za każdym razem dodam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz inną grafikę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety nie, właśnie tu jest problem że nie mam części na podmiankę, 

dysk może być winny który ciągnie szynę razem z pcie i cpu? Jeszcze tego nie sprawdzałem aby wyciągnąć dysk systemowy i wsadzić go w inny slot m2

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testu to odepnij w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Innna karta podłączona też nie działa, to samo się dzieje. Karta moja jest sprawna, ale zauważyłem cos innego odinstalowałem rtx podłączyłem go komputer go nie widział (Kanadzie urządzeń) zainstalowałem sterowniki NVidia karta się zainstalowała przełączyłem kabel z integry na rtx i działa., ale coś tu jest nie tak bo jak jest ta karta zainstalowana to płyta nie przechodzi diagnostyki i nawet do biosu nie idzie. Więc nie mogę zrobić tam żadnych zmian gdy jest karta podpięta 

dobra nie mam siły na to, ta płyta musi być wadliwa. BIOS nowy, restartowany, sprawdziłem co powinno się bootowac pierwsze, wszystko ustawione jest prawidłowo. Komputer bez dysków, ram zmieniany, podmieniana nawet grafika na dużo słabsza co by wyeliminować wadliwą grafe czy zasilanie, nic nie pomaga. Jak ma ochotę to wstanie z grafiką jak nie to nie i mu nic nie zrobisz. 
Na integrze z wyjętą karta graficzna startuje za każdym razem bez żadnego problemu. 
także procesor wadliwy raczej nie jest. 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, T_G napisał:

spotkałem się w 3 sytuacjach z tym problemem

1 - windows nie obsługuje poprawnie power managmentu - no tutaj to nie to, bo piszesz,  że z biosu w bios po resecie "z palca" tak się robi

2 - płyta

3 - procesor

najpierw reset biosu do ustawień fabrycznych, ręcznie zrób ustawienia:   pamięć w profil ale o niższych taktowaniach niż mają fabrycznie, procesor na sztywno bez boostów i undervolotingów, wyłączone wszystkie statey i turbo, sprawdź na portalach jakie powinny być bezpieczne parametry bo ja na przykład nowe i7 i i9 ręcznie ustawiam od razu sobie przy każdym kompie, wyłącz wszystkie niepotrzebne rzeczy w biosie, możesz też wywalić dyski a komputer z pendrivea windows live odpalić do testów

najprawdopodobniej nie rozładowują się poprawnie kondensatory na płycie ale, trzeba mieć drugi proc i płytę żeby powachlować, ja też bym inny zasilacz podłączył, żeby krok po kroku wszystko wyeliminować

Możesz napisać coś więcej o tych kondensatorach? 

wyłączyłem bezsilny komputer, klikam off na zasilaczu, zostawiłem kompa na ok godzinę czasu, podchodzę do niego odpalam zasilacz>power on na obudowie komputer wstaje w ciągu kilku sekund … Windows załadowany, zero problemów. Robię restart lub wyłączam i komputer nie wstaje.  Jedyna wspólna gdy komputer wstaje to właśnie odłączenie go na chwilę całkowicie od prądu (gdy wymieniałem jaka część na przykład) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co mam napisać, na 90 procent płyta do wymiany, ja musiałem wymieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, T_G napisał:

ale co mam napisać, na 90 procent płyta do wymiany, ja musiałem wymieniać

No i to samo powiedział serwisant u którego dziś byłem z kompem. 

Dam znać co z tematem jutro będę miał drugą taką samą płytę tylko z innego źródła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra rada - jak masz opcję zwrócić w 14 dni to zwracaj. Wyślesz na gwarancję, to będziesz czekał i czekal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zakup był internetowy także chyba można tutaj skorzystać z odstąpienia od umowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano można, byle się zmieścić w terminie. Zobacz jutro na drugiej płycie, jak problem zniknie to masz rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na drugiej płycie jest to samo, włączyłem kompa odpalił za pierwszym razem, wyłączyłem, biała dioda, wyłączyłem z guzika włączyłem, włączył się. Zrobiłem restart z systemu i komputer się nie włącza biała dioda. Wyciągnąłem USB klawiaturę, myszkę komp się włączył, restart komp się właczyl i tak dwa razy, teraz już nie wstaje ….

Zasilacz nie domaga? Procesor? No płytę można wyeliminować chyba 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze odpalić na pojedynczej kości RAM, raz jednej a raz drugiej jeśli tego nie robiłeś. Chociaż to bardziej wygląda w tym momencie na problem z CPU. Zasilacz też może być podejrzany.

Szczerze mówiąc? Odesłałbym wszystko w cholerę i zamówił jeszcze raz gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągam ram komputer się włącza wchodzi do Windowsa robię restart komputer zdycha biała dioda VGA. Zmieniam coś w kompie np zamieniam RAM komputer się włącza, robię restart zdycha, zmieniam dyski miejscami komp się włącza do Windowsa wyłączam komp nie wstaje i tak w kółko… zmiana czegokolwiek w komputerze powoduje że komputer wstaje. Jednak wejście do Windowsa powoduje to że komputer po restarcie już nie wstaje i wywala biała dioda VGA 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś zrobić tego pająka "na ręczniku" jak pisałem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak sprawdzałeś na dwóch kartach, dwóch płytach i dalej to samo, to dość dziwne. 

Taki tip, podłącz innym kablem kartę do monitora czy wykorzystaj nawet jeszcze inne złącza na monitorze 

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-500-400-series/vga-problem-after-restarting-pc/td-p/971992

Ktoś u mnie miał podobnie. Pamiętam że siedząc na anydesku zresetowaliśmy PC, kumpel mówi że no i kupa, nie działa nie ma sygnału na monitor a u mnie na anydesku nagle się połączyłem i miałem normalnie widoczny działający w pełni pulpit. 

Edytowane przez Caps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie karty byly

podpinane przez dp i HDMI biała dioda VGA i tyle …. Wszystko sie wysypuje po wejściu i wyjściu z Windowsa. 
kupa siana wydana i nie można korzystać z kompa. Nie wiadomo co jest grane. 
mnie wiem zostaje zasilacz albo procesor. Tych dwóch nie mam jak sprawdzić. Po południu idę jeszcze do innego sklepu zobaczyć, może ktoś będzie miał jakiś pomysł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wychodzi na to że uszkodzona jest karta graficzna. Gdy próbuje się postawić system poprawi wywalić błąd i kilkukrotnie resetować kompa, jak już uda się go zainstalować to moja karta potrafi nie wyświetlać obrazu, nie przechodzi testu POST płyty i zatrzymuje się na białej diodzie VGA, podłączane były inne karty na jednej raz  na szybko też pojawił się ten błąd więc myślałem że płyta, zamówiłem płytę i to samo na mojej karcie błędy. Wróciłem do starej płyty oddałem do sprawdzenia kompa do innego serwisu przy mnie przekładali karty i tak na innych włączał się komputer bez żadnych problemów, na zintegrowanej grafice to samo, zmiana na mojego rtx i od razu błąd, chociaż bywa że się włączy np gdy zostanie odcięty prąd. 
Zamówić drugą taką samą kartę czy iść w coś innego? 
kolejna sprawa ktoś zwracał  w MM kartę na której są ślady po Śrubach? Zgłaszać że karta wadliwa przy odstąpieniu od umowy czy nie? 
jak to wygląda w praktyce? 

Edytowane przez WQW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którym miejscu są ślady po śrubach? Najważniejsze żeby plomba nie była zerwana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi