Dzięki za odpowiedzi. W takim razie z niecierpliwością czekam aż ktoś w temacie ukończy gierkę i zda sprawozdanie (najlepiej bezspoilerowo). 😶 Oczywiście podpytam też kolegi z uczelni, bo podobno też ma zagrać.
@SebastianFM
Nie upieram się, że VIDs jest nieprawidłowy nigdzie tego nie napisałem , a napisałem, że jest rozjechany i dużo większy od VCore.
Oczywiście rozumiem, że HWinfo niedokładnie pokazuje Vcore i zawsze przyrządami będzie dokładniejszy pomiar.
Nie tłumacze Ci niczego, a jedynie napisałem co pokazuje mi HWinfo po tym co napisałeś sam i sprawdziłem i cytuję
...Możesz spróbować innych ustawień, LLC na High, wtedy DC Loadline na 45. AC Loadline możesz dać na 20 i do tego odpowiednio dostosować Offset.....
.koniec cytatu.
Pokazuje wtedy stały większy VIDs od VCore i nie jest to dobre ustawienie moim zdaniem, bo HWinfo nieprawidłowo przeliczy moc CPU. A pokazuje dokładnie tak:
VIDs= 1.220V pod obciążeniem.
Więc jest on i będzie o wiele wyższy od VCore pożądanego czyli przedział 1.100....1.140V. które to jest optymalne dla każdego praktycznie 13600K.
Z tego co wiem, jeśli HWinfo ma prawidłowo przeliczać sobie całkowitą moc CPU to VIDs powinien być równy Vcore w HWinfo. Czyli VIDs=Vcore.
A im będzie rozjechany VIDs do Vcore, to tym rozjechana będzie pokazywana moc w HWinfo.
Dlatego napisałem wcześniej, że ja sobie dostroiłem DC tak, by VIDs = Vcore w HWinfo.
Taka nastawa moim zdaniem jest lepszym ustawieniem, bo HWinfo wtedy bardziej wiarygodnie przeliczy moc, ponieważ ruszając offset, a w Gigabyte DVID, to trzeba wtedy dostroić ręcznie prawidłowo DC loadline, a nie ustawiać je na sztywno i równo z LLC.
Pisząc AC DC, LLC itd mam na myśli w Gigabyte:
AC to IA AC Loadline
DC to IA DC loadline
LLC to CPU Vcore Loadline Calibratiion
Dam foty od siebie - iso 400 tylko telefon słaby więc zdjęcia słabe.
1. ips - jasność 0 - sdr (hdr wyłączony bo podbija jasność i wygląda to wtedy tragicznie)
2. miniled va 1196 stref - jasność 20 - sdr
miniled nie jest idealnie ale to i tak przepaść do ips i jeżeli chce się mieć lepiej to już tylko oled.
Jedyny sprzęt, który zżera prąd całą dobę to lodówka. U mnie jeżeli wierzyć ulotce producenta, to 1/5-1/4 rocznego zużycia prądu.
Reszta to pralka, okresowo osuszacz powietrza, kuchenka, czajnik, komputer (ładowania telefonu, kamerki, aparatu można pominąć, bo to ułamki ułamków). Tych sprzętów używam w większości przypadków w godzinach wysokiej taryfy.
3:1 to nie jest nietypowy stosunek zużycia jeżeli nie grzeje się prądem (czy to wody, czy pomieszczeń).