Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

karsone

Drukarka wielofunkcyjna atramentowa (zdjęcia)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam!

Jestem na etapie szukania porządnej drukarki do domu. Wstępnie wybór miał paść na coś z laserówek, ale po rozmowie z żoną rozważamy zakup atramentówki.

Przeglądaliśmy różnie testy i recenzje. Znaleźliśmy Brother DCP-T520W. Sama drukarka nie jest tania, ale koszty druku i atramentu z niskim poziomie. Drukować dużo póki co nie będziemy, ale raz na tydzień coś na pewno. Drukarka podobno automatycznie też czyści się więc problemu w razie co z zasychaniem nie powinno być.

Zależy nam na dobrej jakości druku i tu pytanie o jakość zdjęć na tej drukarce - oczywiście na papierze foto. 

Czy znajdę coś lepszego do 1000 zł? 

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Okej, przemyślałem temat i mogę dołożyć do 1500-2000 w razie potrzeby. Zależy nam żeby drukowała na prawdę bardzo dobre zdjęcia. Szukam, patrzę i znalazłem dwa modele póki co Epson EcoTank L4260 i Canon PIXMA G6040 MegaTank. Jak ktoś siedzi w temacie to proszę o pomoc :P 

edit: jest jeszcze taka opcja Epson EcoTank L8160

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przelicz koszt wydrukowania pojedynczej strony. Jeśli koszty OK, to wybierz model z najwyższą rozdzielczością. ... no i dobrze radzę: weź model z duplexem automatycznym (i skontroluj max gramaturę dla duplex w spec.).

5 godzin temu, karsone napisał:

Mam na mobo wifi jeżeli o to chodzi :) Samą drukarkę polecasz? 

Ciężko którąś w ogóle odradzić, jak używa się oryginałów. Co do Wi-Fi - zawsze pewniejszy jest zwykły LAN - jeśli masz możliwość to zrobić (okablowanie LAN w budynku), to lepiej weź model, który poza Wi-Fi ma też LAN.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

zawsze pewniejszy jest zwykły LAN

Dzięki. Drukarka Epson EcoTank L8160 ma wszystko czego mi trzeba, również LAN. Raczej same pozytywne opinie czytam i raczej na nią padnie ostateczny wybór. Poczekam jeszcze jednak, może ktoś się wypowie w temacie :) Polecana była L8180 w innym temacie i z tego co wiem to główna różnica to format a3+ vs a4. Jak będzie mi potrzeba coś druknąć w a3 raz na ruski rok to skoczę do drukarni :P Zawsze to ~800 cebulionów w kieszeni  :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze tylko dodam, że na jakość wydruków ma wpływ też papier. Jak weźmiesz jakiś tani byle papier z gramaturą 80g do atramentówki (nie tylko gramatura się liczy oczywiście, ale cała budowa papieru) to np. atrament może "przesiąkać" na drugą stronę itp.

Do laserówek jak ma być dobra jakość druku to podobnie - tutaj jak papier źle reaguje na elektryzowanie przez drukarkę, to toner może niejednolicie przylegać (ma to znaczenie w takich lepszych drukarkach laserowych, co foto dobrze drukują).

Także do kompletu z drukarką, wybierz do niej optymalny papier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Kyle_PL napisał:

no i dobrze radzę: weź model z duplexem automatycznym

Jest w tym modelu. Jak możesz to luknij po prostu na specyfikację żeby tutaj co chwilę czegoś nie dodawać. Drukarka polecana również w kilku sklepach. W jednym ze sklepów mogę ją mieć za 1995 zł + papiery zwykłe i fotograficzne za 1 zł co łącznie daje 1999 zł. 

19 godzin temu, Kyle_PL napisał:

na jakość wydruków ma wpływ też papier

Jasna sprawa. Papier będzie kupowany dobrej jakości - mam tego świadomość od samego początku. Jesteśmy po ślubie prawie 13 lat i nie udało się żadnego zdjęcia wywołać dlatego mam nadzieję, że zakup drukarki foto zmieni tą sytuację ;) 

Edytowane przez karsone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brother to świetnie urządzenia, ale do druku zdjęć sobie je odpuść, jednak w przypadku druku zdjęć odbiegają one jakością od innych producentów. 

Do zdjęć bierz sprawdzonego EPSONA i do tego oczywiście oryginalne tusze i dobry papier.  Do tego otrzymasz zwrot 200 zł, drukarka realnie koło 1000 wyjdzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Windowsowy napisał:

Do zdjęć bierz sprawdzonego EPSONA

Nie lepiej dołożyć do 8160?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do domu bym nie dokładał, te 6 atramentowe nie są takie wytrzymałe jak zwykłe 4 atramentowe. Jakiejś super poprawy nie zobaczysz, a może sprawiać więcej problemów za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Windowsowy napisał:

te 6 atramentowe nie są takie wytrzymałe jak zwykłe 4 atramentowe. Jakiejś super poprawy nie zobaczysz, a może sprawiać więcej problemów za jakiś czas.

Jakieś źródło tych informacji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doświadczenie, własna wiedza, ogólnie te epsony nie są jakieś super bezawaryjne, brother ich bije na głowę pod tym względem ale do druku zdjęć się średnio nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@karsone kiedyś widziałem fajny test drukarek, gdzie były skany fragmentów z wydruków i można było ocenić jakość danej drukarki - poszukaj takich testów, bo widzę że dla Ciebie jakość fotograficzna będzie wysoce istotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL ciężko mi znaleźć takie testy... Gdyby Ci coś tam wpadło to podeślij. Jestem przed zakupem również bezlusterkowca więc temat foto może pójść w grubszą sprawę więc tak jak napisałeś jakość zdjęć musi być na wysokim poziomie. Rozważam zakup dwóch Epsonów Epson EcoTank L4260 oraz 8160 i sprawdzić po prosu druk u siebie. Po teście jedną zwrócić i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wejdź na stronę RTings i poszukaj testu EPSON mającego określoną ilosć kolorów bazowych i rozdzielczość. Z tego co widzę, to im więcej kolorów bazowych i im wyższa rozdzielczość, tym lepsza jakość foto:

EPSON 5760x1440 6 tuszów:

https://www.rtings.com/printer/reviews/epson/ecotank-photo-et-8550

0099deb2c0640.jpg

EPSON 4800x1200x4 tusze:

https://www.rtings.com/printer/reviews/epson/ecotank-et-4850

9236dda005f6e.jpg

ps. na kolorystykę jakoś specjalnie nie patrz, bo od tego jest profilowanie - swoją drogą kalibracja, oprofilowanie monitora i oprofilowanie drukarki, to kolejny temat który zacznij może drążyć ;)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś może, któreś urządzenie?Też jestem na etapie szukania podobnego, tylko mnie najbardziej zależy na jak najlepszym skanerze (wiem, że nie da się zastąpić osobnego skaner, ale nie mam za bardzo miejsca żeby trzymać dwa urządzenia).

Edytowane przez kouczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi