Skocz do zawartości
forumowicz-a55

Proc do RTX'a 4080 Super

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż karta to: RTX 4080 Super.  ALE czy tę karciochę pociągnie w QHD oraz 4K  Ryzen 7 5700X3D/5800X3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zależy od gry, bo w tych stricte procesorowych pewnie GPU będzie się bardziej nudził, ale seria 5 x3D to wciąż fajne i wydajne procesory, aczkolwiek z dupy wycenione bo na ostatniej prostej swojego życia na półkach sklepowych. W 1440p nie powinieneś mieć problemów, 4K pewnie może już z czasem powodować jakieś spadki.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Qrdello napisał:

W 1440p nie powinieneś mieć problemów, 4K pewnie może już z czasem powodować jakieś spadki.

A co to za bzdury? 

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty daruj mu, chłop pewnie najarany ogląda jakieś fejkowe testy hindusów na yt i stąd czerpie wiedzę

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, galakty napisał:

A co to za bzdury? 

Bo w 4K misiu kolorowy to są już tytuły, gdzie odpalisz RT i na 4090 masz spadki klatek i bez generatora nie pociągnie, a 4080 super jest jednak , ja wiem wolniejsza? :E 

Najlepiej powiedzieć kolesiowi, że wszystko będzie cacy a później albo mu core utill % spadnie do 70 i gra zacznie szarpać, albo grafika się skończy bo na forum powiedzieli że w 4k będzie git :D to wziął i suwaki na prawo 4K RT native a tu pyk, 40 fps :/ 

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale my tu o procesorze a nie jak sobie 4080 radzi w 4K

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Heh, a jak sobie radzi procesor w 4k ? :D W sensie, jaka jest jego rola w tej rozdzielczości? :> no weź mi wytłumacz. To jest bzdurnie sformułowane pytanie, bo czy sobie radzi czy nie i tak będzie zdeterminowane czy gra będzie klatkować w tej rodzielczości czy nie. A często jest tak, że procesor nie jest winny klatkowania czy niższego fps ogólnie w danych warunkach, tylko ograniczenia karty graf.

Patrząc po tym jak absurdalnie skalowane są wymagania gier w ostatnim czasie to nawet topowe układy zaczynają wymagać kompromisów w 4K. Dla mnie kompromisem jest już np. generator klatek. Więc pisanie komuś, że w 4K 5700 czy 5800x3D da radę w 4080s, która to karta już dzisiaj na 7 generacji AMD czy intelach 13 i 14 niespecjalnie zawsze daje 4K60, to gruba przesada i generalizowanie.

Pewnie generalnie da radę, ale z pewnością nie bez kompromisów. I to napisałem. A że macie spinę, bo posiadacze to zaklinajcie się dalej :D 

Will a 5800X3D Bottleneck a 4080 Super? (youtube.com)

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu to tak 4080S jest ok do 5800X3D.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@ShaDow_Pro

Potwierdzam, do niedawna miałem takowe combo i było luks w 1440P, aktualnie cisnę na czymś w sumie bardzo podobnym w grach (7500F) i w zasadzie jest to samo (mocno zależy od gry, ale uśredniając mamy podobną wydajność).

zmieniłem bo FANABERIA! :P

Nie doszukujcie się w tym logiki :E.. Czekam na super promki (tak dla sportu highfive_5ffa5.svg) na 7800X3D i będzie cacy

Edytowane przez Reverse17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@forumowicz-a55 nie przepłacałbym za 5800x3d jak 5700x3d o podobnej wydajności można mieć poniżej 8 stówek :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi