Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

znajdzie się coś równie wydajnego i cichego na AM5 pod Ryzena 7950X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Nucleus jest głośniejszy jak Arctic, kuzyn ma na 7800X 3D

Myślałem o Phanteks Glacier T30 ale cena absurd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz coś cichego to tak jak kolega wyżej napisał endorfy f360, myślałem też o deepcool mystique ale też ponoć pompki głośne i bez regulacji obrotów, także teraz trochę lipa teraz co do aio bo wszystkie coś głośno pracują. Arctica chociaż idzie ustawić obroty popy i jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na navisa uważał bo siedzą na nim fluctusy które w poziomie już u nie jednej osoby na tym forum zaczęły "stukać" u mnie już dwie 140stki wyleciały z chłodnicy bo jeden stukał powyżej 700rpm, z cichych fabrycznych aio to pure loop od BQ jest spoko + ma najcichszą pompę umieszczoną na wężach zamiast w bloku.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2024 o 20:39, Send1N napisał:

cichych fabrycznych aio to pure loop od BQ jest spoko + ma najcichszą pompę umieszczoną na wężach zamiast w bloku.

Ewentualnie opcja AIO + zmiana wentylatorów też wchodzi w grę.

A to https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-fractal-design-lumen-s36-v2-fd-w-l1-s3611-12463037/

Nie musi być ARGB ani żadne LCD na blokopompie, ważne żeby pompa nie była słyszalna, natarczywa.

Budżet tak do tysiaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki dylemat jak Ty tylko chciałem jeszcze żeby węże wychodziło z boku blokopompki. Wypadło na poczciwego navisa. Wentylatory mnie nie interesowały bo mam komplet phanteks d30, pompka jest nie słyszalna. Myślałem nawet o nucleus ale widziałem że u nie których po miesiącu pompki zaczęły głośno pracowała w deepcool mystique to chyba loteria jak nie norma że są głośne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mystique nie mialem w rekach ale aktualnie testuje Deepcool LS720S Zero Dark i pompa nie jest glosna. A jakosciowo to 2 poziomy wyzej niz AiO od SPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, amsztel napisał:

Mystique nie mialem w rekach ale aktualnie testuje Deepcool LS720S Zero Dark i pompa nie jest glosna. A jakosciowo to 2 poziomy wyzej niz AiO od SPC.

Właśnie nie chce nic od SPC, miałem od nich 240 w PC brata i jebla pompa zaraz po gwarancji.

To niby też wg testów jest niby ciche https://www.amazon.pl/dp/B0CKZDLXS7/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0CKZDLXS7&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=8418ff2b-bea0-e8b2-1bf4-9726391f1d5e

page10_2.webp

To już nie chodzi nawet o kilka stopni mniej tylko żeby było ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. umowmy sie - jezeli obchodzi Cie absolutna cisza w idle to nie idziesz w AiO tylko w Dark Rock Pro 5. Proste.

Btw na tym wykresie nie ma AiO, o ktorym pisalem. Pomijajac juz, ze sa one dosc zwodnicze bo glosnosc szumu wentylatorow to jedno a ich pitch to co innego i tutaj zadne testy Tobie nie pomoga. Musisz sprawdzac sam na swoje ucho ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie testy jak nie ma testów temperatury w znormalizowanym hałasie są bez sensu. Wg mnie Arctica da się tak ustawić że będzie cichy.

temp-amd-125-45-dba.png

https://www.techpowerup.com/review/enermax-liqmaxflo-360-aio-liquid-cpu-cooler/6.html

A dopłacać do droższych Aio do procka co maks bierze 100w nie am sensu. Jak już to właśnie powietrzne tylko ustawić tak maks obrotów żeby było cicho. Ustawić odpowiednio pbo na -30/-20 i się nie przejmować temperaturami CPU. Bo AMD je tak zaprojektowalo że będzie szedł do maks temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, wrobel_krk napisał:

A dopłacać do droższych Aio do procka co maks bierze 100w nie am sensu.

Od kiedy 7950X bierze 100W? no chyba że masz na myśli gry bo ten proc służy mi i dziewczynie do renderingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiem czemu przeczytałem 7800x3d.

A to inna półka trzeba na 225w patrzeć jak do renderingu:

temp-amd-225-45-dba.png

Niestety tu jest 240 Arctic a 360 należy się spodziewać że będzie parę stopki mniej.

Patrząc na cenę dalej nie wydaje mi się żeby było warto dopłacać 500zl do Valkyrie:

https://www.ceneo.pl/159615944

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, D|k3r napisał:

Nie musi być ARGB ani żadne LCD na blokopompie, ważne żeby pompa nie była słyszalna, natarczywa.

Budżet tak do tysiaka.

No to pisałem ci o pureloopie od BQ z pompą na wężach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi