Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Od kilku dni zauważyłem problem z moim SSD. Wszystko niby działa normalnie, ale podczas grania w grę która znajduje się na tym dysku, gra po 10-20 minutach się zawiesza. Raz było tak że dysk miał 100% użycia bez powodu i potem zniknął z menedżera zadań. Pomógł tylko reset. Dysk ma może 4 lata, wg CrystalDiskInfo działa bez zarzutu. Wcześniej nie sprawiał żadnych problemów. Mam inny SSD, ten sam tylko 500gb na którym mam system już od 6 lat i zero problemów. Nawet przerzuciłem teraz dla testu około 30gb plików z systemowego SSD na ten 1TB i nic nie zawiesza. Problem jest tak jakby z odczytem, zwłaszcza podczas grania gdzie gry sporo ważą.

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak może się robić? Czyżby dysk nadawał się już na śmietnik? Total Host Writes to dopiero 42TB, nawet nie ma 10% zużycia...

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób skan odczytu w Victoria. Jeżeli coś się będzie dziać z odczytem, to powinno wyjść.

Ja bym się przyjrzał zasilaniu. Jeżeli to się dzieje tylko podczas grania, kiedy procesor i karta dużo ciągną, to być może coś zaczyna niedomagać i dysk dostaje za mało.
Można spróbować powtórzyć skan dysku z jakimś OCCT czy podobnym obciążającym w tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W sumie podrzuciłeś całkiem dobry trop z tym zasilaczem. Może w tym problem, ale ogólnie mój PC to nie jest potwór jeśli chodzi o moc. Moja specyfikacja to:

Ryzen 1600 kręcony do 3600mhz na 1.2v

GTX 1060 6gb

2x8gb G.SKILL 3200MHZ ram

MSI B350 PC Mate

SSD 500gb, SSD 1TB i HDD 1TB

Natomiast zasilacz to Chieftec iArena 500W 80 Plus.

Według kalkulatora poboru mocy mój setup zużywa maksymalnie 370W. Więc tak jak widać, pewnie zostaje jeszcze trochę mocy zasilaczowi. Jednak problemem może być to że jest dość stary, bo ma już 7 lat, kupiłem go razem z większością powyższych podzespołów.

Póki co spróbuję zrobić jakiś test dysku i zobaczymy co wyjdzie. O dziwo dzisiaj grałem ponad godzinę w SimRail (a to wymagająca gra dla mojego sprzętu) i nie było żadnych problemów. Gra śmigała ładnie i nic nie zawieszało. Loteria...

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal ten HDD, bo spowalnia komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na HDD trzymam filmy i muzykę. Nie spowalnia komputera, HDD dostałem od członka rodziny rok temu właśnie na takie pliki i nie widziałem żadnej różnicy przed podłączeniem tego HDD jeśli chodzi o szybkość działania PC.

Co do testu to wyszedł on tak jak widać poniżej.

Niby wszystko ok. Więc pozostaje zasilacz? Tylko że jak gram w gry które mam na systemowym SSD to wszystko śmiga bez zarzutu. Czy gdyby problemem był zasilacz to na drugim SSD też powinny być takie szopki? Jest jakiś sposób by sprawdzić czy zasilacz daje radę bez podpinania innego itp?

Screenshot_1.png

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by był "śmietnik" to ten dysk zawieszałby się przy czymkolwiek - jeśli tylko przy jednej rzeczy to najprawdopodobniej doszło do uszkodzenia plików. Przeinstaluj grę i zobacz.

Wszystkie konsumenckie SSD cierpią na "ten problem", gdzie jeśli z byle powodu albo prąd padnie, albo komp się zawiesi na amen, to jeśli jakakolwiek operacja zapisu odbywała się na SSD to dochodzi do uszkodzenia losowych plików (bo w przeciwieństwie do HDD, SSD przy zapisie "jednej rzeczy" musi odczytać i ponownie zapisać cały blok obecnych wcześniej danych). Przerabiałem to do bólu gdzie u mnie w ciągu jednego roku z 50 razy padł prąd, nieraz 6 razy checkdisk z bootloadera w10 musiał mój NVMe przejechać zanim w ogóle dało się system załadować bo inaczej zawieszał się w trakcie, praktycznie po każdym wywaleniu prądu to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak HDD nie spowalnia to postaw na nim system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, grupio napisał:

Jak HDD nie spowalnia to postaw na nim system.

HDD nie jest od systemu. Od systemu jest SSD. HDD nadaje się tylko do filmów, zdjęć i muzyki :) W takim wypadku nic nie spowalnia.

ElProblemos nie chodzi o jedną grę tylko ogólnie o gry na tym dysku. Hunt: Showdown, Simrail, 7 Days to Die i inne które mam na tym dysku. Niekiedy działają ok po 2-3 godziny a innym razem dysk pada po 10-15 minutach rozgrywki. Raz podczas takiego zawieszenia próbowałem wejść w jakiekolwiek pliki na tym dysku i dysk nie odpowiadał. Tak jakby był na maxa przymulony. Pomogło tylko odłączenie z prądu komputera i włączenie ponownie.

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Tomek911 napisał:

HDD nie jest od systemu. Od systemu jest SSD. HDD nadaje się tylko do filmów, zdjęć i muzyki :) W takim wypadku nic nie spowalnia.

Głupoty, Windows nadal przetwarza i odczytuje pliki z tego ślimaka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zauważyłem żadnej różnicy z HDD czy bez HDD. Wszystko śmiga ładnie i szybko. Z wyjątkiem tego kiedy SSD niedomaga podczas grania... albo zasilacz, kij wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grupio Skąd taki pomysł że HDD który jest tylko jako magazyn ma spowalniać resztę systemu? Sam w ten sposób korzystam i nic nie spowalnia, mowa tu o magazynie a nie o postawionym systemie.

@Tomek911
Spróbuj podmienić kable SATA lub zamienić złącza SATA na płycie głównej. Ja miałem podobny problem na starej platformie gdzie miałem użyte wszystkie porty SATA, choć w moim przypadku prawdopodobnie problemem była budżetowa płyta główna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jak będę miał czas się pobawić i potestować to spróbuję zamienić. U mnie jeden port SATA jest wolny bo mam 4 sztuki na płycie. Dziś lub jutro podłączę do tego wolnego i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Tomek911 napisał:

Co do testu to wyszedł on tak jak widać poniżej.

Wygląda ok.
Próbowałeś pod obciążeniem?

Pokaż jeszcze smart, bo mimo że nie ma żadnego ostrzeżenia, to można coś wypatrzeć w danych.

7 godzin temu, Tomek911 napisał:

Więc pozostaje zasilacz? Tylko że jak gram w gry które mam na systemowym SSD to wszystko śmiga bez zarzutu. Czy gdyby problemem był zasilacz to na drugim SSD też powinny być takie szopki? Jest jakiś sposób by sprawdzić czy zasilacz daje radę bez podpinania innego itp?

Można sprawdzić napięcia miernikiem, w spoczynku i pod obciążeniem.
Tak, może się trafić, że jeden dysk działa ok, a drugi niedomaga. Tutaj można spróbować podłączyć pod inną wtyczkę w zasilaczu, być może ta ma kiepski styk.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@grupio Idz stad i sie najpierw doedukuj bo piszesz glupotki.

6 minut temu, Bono[UG] napisał:

Tutaj można spróbować podłączyć pod inną wtyczkę w zasilaczu, być może ta ma kiepski styk.

Daje 95% szans na to, ze to bedzie rozwiazanie.

3 minuty temu, Tomek911 napisał:

Pod obciążeniem nie robiłem. SMART wygląda tak:

Wyglada na uwalony kabel SATA. Bledy CRC nie biora sie znikad ;) 

PS. Wymien kabel zasilajacy i SATA i wtedy sprawdz czy sytuacja sie zmienila.

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok jak będę miał więcej czasu to kupię kabelek i zmienię, bo niestety nie mam żadnych na stanie. Jeśli dysk jest dobry to kamień spadł mi z serca... dzięki za pomoc i jak zmienię kabel to dam znać czy pomogło 😊

EDIT: Ten systemowy SSD co ma już z 6 lat wygląda nieciekawie w SMART a działa bez zarzutu...

Screenshot_134.png

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do plyty sa zawsze dokladane przynajmniej 2 kable SATA jak cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te kable właśnie wykorzystałem do podpięcia systemowego SSD i HDD, kiedyś myślałem że mam tylko 1 dołączony ale jak szukalem kabla do HDD to znalazłem w pudełku jeszcze jeden. Ten ''wadliwy'' 1TB SSD jest podłączony kupionym SATA 4 lata temu, kupiłem razem z dyskiem.

Edytowane przez Tomek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wypnij kable z HDD i podlacz je do MX500. Zrob testy, odpal jakies gry itp i bedziesz wiedzial czy z Crucialem jest wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mscie napisał:

@grupio Skąd taki pomysł że HDD który jest tylko jako magazyn ma spowalniać resztę systemu? Sam w ten sposób korzystam i nic nie spowalnia, mowa tu o magazynie a nie o postawionym systemie.

W dzisiejszych czasach gdy dyski SSD kosztują grosze nie ma powodu by używać taki dysk w komputerze. Rozumiem wsadzić do kieszeni USB i korzystać w razie potrzeby, backup danych. Oczywiście, że spowalnia, bo System przecież musi choćby pobrać listę plików, antywirus musi przeskanować komputer, system musi zaindeksować pliki, znasz każdy program na wylot co robi linijka po linijce, usług w systemie są setki, a są też inne programy, które nie wiesz jaki mają kod i co konkretnie robią. Spowalnia komputer, bo taki dysk jest przestarzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Co prawda mój kolejny m2 będzie miał pojemność nie mniejszą niż 2TB niemniej wśród moich znajomych wielokrotnie zdarzała się sytuacja, że przy zakupie SSD kupujący decydowali się na dysk 512GB (nie decydowali się na dopłatę do dysku 1TB). Nie mylmy pasjonatów sprzętu komputerowego z użytkownikami. Tradycyjny dysk talerzowy jako magazyn danych jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, amsztel napisał:

@grupio Idz stad i sie najpierw doedukuj bo piszesz glupotki.

Głupota to twierdzić, że wolny HDD nie ma wpływu na wydajność komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze. W takim razie podaj swoje zrodla, ktore twierdza iz dodatkowy HDD na dane zamontowany w PC, spowalnia go. Czekam ;) 

Mysle, ze jednak wieksza glupotka to wchodzic na jakis watek i go spamowac rzeczamy zupelnie niezwiazanymi z pytaniem zadanym przez OP. Bo wyobraz sobie, ze tu nie o HDD chodzilo - z nim jest wszystko w porzadku;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@amsztelpo prostu nie trafiłeś na taki przypadek gdzie system był na SSD a talerzowy zajmował kontroler sata jakimiś dziwnymi operacjami np relokacji. Ja trafiłem na taki przypadek gdzie Seagate co kilka minut zgrzytał, w smarcie było masę błędów odczytu a czasami system z SSD nie wstawał. Po skopiowaniu danych na inny sprawny dysk system odżył i skończyły się problemy.

W przypadku @Tomek911 smart jest ok oprócz tych błędów CRC. Miałem tak samo, problemem okazał się zasilacz SPC i ich słynne wtyczki zasilania SATA. Odkąd wymieniłem zasilacz wartość błędów komunikacji nie rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi