Skocz do zawartości
Kura

Połączenie kości G.Skill Dual-

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam Panowie.

Mam pewien problem, dziś zakupiłem pamięci G.Skill Ripjaws V DDR4 3200Mhz CL16 2x16gb, wcześniej działałem na dokładnie takich samych pamięciach tej samej marki, z tymi samymi timmigami tyle że 2x8gb. Nowe kości chodzą bez żadnego problemu, stare również. Problem pojawia się gry próbuje je połączyć ze sobą. Jeśli obie dam jako dual- Slot1 Slot3 pierwszy zestaw, Slot2/4 zestaw drugi Bios w ogóle nie wstaje. Raz po wielu próbach wystartował ale po chwili się zawiesił. Jeśli natomaist wyjmę jedną kość z czterech osadzonych, windows rusza, ale po jakiś czasie sypie błędy. Czy jest jakaś szansa żeby to sparować i to działało?

Ew. czy jeśli zakupię drugi zestaw G.Skill Ripjaws V DDR4 3200Mhz CL16 2x16gb to wszystko będzie działać stablinie? Mimo wszystko te 32GB to dla mnie za mało. 

Moja płyta główna to MSI X470 Gaming Plus. Mam nadzieję że wszystko wytłumaczyłem w miarę jasno. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na początek zrób tak. Zresetuj bios. Włóż pierwszą kość z zestawu 2x16 w slot 4 i uruchom system. Wyłącz i włóż drugą z tego zestawy do slotu 2. Załaduj system i znów dołóż pierwszą kość z drugiego zestawu w slot 3 i załaduj system. wyłącz i dołóż ostatnią. Jeśli pójdą 4 moduły wyłącz system i dopiero wtedy uruchom xmp. 

Bios aktualny, ostatni z możliwych czy nic nie aktualizowałeś? 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, zrobiłem tak jak zaleciłeś i system odpalił. Zauważyłem jednak że startuje tylko na XMP1, wcześniej stabilnie działało na XMP2 ale to chyba nie ma większego znaczenia? 

Taktowanie obniżyłem delikatnie do 3133Mhz. Teraz mam kolejny problem, wygląda na to że pamięci 2x16gb chodzą w dualu, natomiast dwie kości po 8gb działają w single. Bios mam 2019-03, ponieważ kolejny w tej płycie został okrojony i odebrano sporo przydatnych funkcji. 
image.png.ba04b9572ac9ecc35f63795423af6694.pngimage.png.8b1c45b3100004ef8a441f967d248bee.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego został okrojony? Wyszło dużo poprawek dla twojej płyty i zalecane jest zaktualizować bios. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zmienione menu, jest duzo mniej przejrzyste, brakuje wielu b. ważnych funkcji. Na dodatek wentylatory chodzą głośniej i jest nad nimi mniejsza kontrola. Zawsze robię update jednak tym razem nie byłem zadowolony i wróciłem do starszej wersji. Wolałbym na niej pozostać. Poniżej BIOS o którym mówię.image.thumb.png.4d0fc6a89cdcf4b9aea172eff9f62b7e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czekaj. Coś namieszałeś. Czemu moduł 16gb jest w slocie 3 kiedy moduł 8gb w slocie 1? 2x16 w slotach 2 i 4, a 8gb w 1 i 3. One mają być parami. 

Tam jest single rank i dual rank napisane. To znaczy, że moduły 2x16gb są pamięciami dwustronnymi, a 2x8gb jednostronnymi. To nie ma nic wspólnego z dual channel. 

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kura napisał:

Taktowanie obniżyłem delikatnie do 3133Mhz. Teraz mam kolejny problem, wygląda na to że pamięci 2x16gb chodzą w dualu,

"Ranks" to nie oznaczenie ilości kanałów.

Tu masz info czy pamięć pracuje w dual channel, czy single channel:

3cee56cf0f718.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok dzięki. Nie mam pojęcia wkładam 2x16gb do czerwonych slotów 2 i 4 natomist kolną parę do czarnych. Tak CPU-Z pokauje po wyciągnięciu ośmio gigowych pamięci. Robiłem dokładnie tak jak zalecałeś. 
Po dołożeniu 2x8gb wszystko się zmienia i nie ma mowy o stabliności. 
image.png.8d3e0436ef342df3f105b97f42fffc0b.pngimage.png.f779312184e1e68147a7d5c09cfe6453.png 

Edytowane przez Kura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mogą być kłopoty w ustabilizowaniu ramu przy czterech modułach. Tym bardziej jeśli jedne są single rank, a drugie dual. 

IMO, będziesz toczył batalię o stabilność, a skutek może być żaden. Na twoim miejscu zostałbym przy tych 2x16gb, a te 2x8 sprzedał. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz procesor ?

bo skoro tak stary bios, nie chcesz wgrać nowszego, który został okrojony do obsługi procesorów 3xxx ( płyty bez max ) , to chyba masz jakieś 2600 ?

i chciałbyś obciążając dużo bardziej kontroler stabilności, nowsze procesory mają problem z 4 jednakowymi kośćmi, a ty dwie różne pary, ciężko będzie... potrzebujesz tyle ramu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Już działałem na nowszym BIOSIE i moim zdaniem niestety wszystko na minus. Główny problem tam był z ustawieniami OC oraz wentylatorów było conajmniej 3xmniej możliwości niestety, wiec zrobiłem downgrade które na szczęście było możliwe.

Mój procesor to 1700x, ramu zawsze wykorzystam, gdyż PC używam tylko do grafiki. Zostanę na razie na tych 2x16gb, najwyżej kupię w przyszłości zestaw na podmiankę 2x32gb myślicie że będzie działał bez problemu taki zestaw 64gb? Bo gdzieś teraz wyczytałem że jednak płyta obsłuży max 16gb na slot?

Koniec z końców zostaje na razie na tych dwóch kościach, gdyż stabliność dla mnie jest nr1. Dziękuję za pomoc. Jakby ktoś z Was był zainteresowany kościami 2x8gb zapraszam na priv ;) 

Edytowane przez Kura
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno w opakowaniu od tych G.Skilli dostales taka mala karteczke informacyjna. Polecam przeczytac ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kura napisał:

Mój procesor to 1700x, ramu zawsze wykorzystam, gdyż PC używam tylko do grafiki. Zostanę na razie na tych 2x16gb, najwyżej kupię w przyszłości zestaw na podmiankę 2x32gb myślicie że będzie działał bez problemu taki zestaw 64gb? Bo gdzieś teraz wyczytałem że jednak płyta obsłuży max 16gb na slot?

Bedzie dzialać a co do 4 modułów to pierwsze ryzeny zen i zen+ miały większy problem z ramem często ludzie kończyli przy 2x8gb na 3400-3466mhz, ja miałem na crucialach przy r5 2600 2x8gb stabilne 3533 14-18-14 xxx a po dołożeniu drugiej pary stabilność skończyła się na 3133mhz.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Send1N napisał:

Bedzie dzialać a co do 4 modułów to pierwsze ryzeny zen i zen+ miały większy problem z ramem często ludzie kończyli przy 2x8gb na 3400-3466mhz, ja miałem na crucialach przy r5 2600 2x8gb stabilne 3533 14-18-14 xxx a po dołożeniu drugiej pary stabilność skończyła się na 3133mhz.

Dzięki za cenne info. Zostanę na razie przy tych 2x16gb, żeby było w 100% stabilnie jednak mój chodzi na 3.6Ghz i 3200Mhz bez kombinowania napięciami stabilnie. Więc chyba i tak nie ma co narzekać. W przyszłości zmieni się na coś nowszego to nie będzie już problemu z 64GB :) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi