Skocz do zawartości
Kerri

Ram działa na zaniżonym taktowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z ramem. DOCP (czyli xmp) nie działa i wywala błąd przy restarcie komputera. Ręcznie próbuje ustawić i przy 3200mhz cl18 1,35v wywala do biosu. Nawet przy cl22 i 3200mhz 1,35v wywala. Z reguły to byle jakie pamięci robią te 3000-3200mhz cl16, więc nie rozumiem skąd u mnie tak fatalne wyniki, przy teoretycznie lepszych pamięciach niż jakieś najtańsze?

Słabo znam się na podkręcaniu i czuje, że po prostu coś ważnego przeoczyłem w biosie. 

Specyfikacja:

Płyta: asus prime b450m-A II

Procesor ryzen 5600

Ram: 2x8gb PNY 4000mhz cl18, dokładnie te: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-16gb-ddr4-4000mhz-32000-md16gk2d4400018xrgb

Zdjęcie ustawień w biosie: https://imgur.com/a/ttsDoAg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci zainstalowane we właściwych slotach? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram w slotach 2 i 4 + SOC  podbij ręcznie do przykładowo 1.1v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał:

Ram w slotach 2 i 4 + SOC  podbij ręcznie do przykładowo 1.1v

Wiem, że musi być slot 1+3 albo 2+4 żeby był dual channel, ale 2+4 ma jaką przewagę nad 1+3?

Ogólnie to już rano wpadłem na to żeby zmienić na 2+4 i działają lepiej bo idzie odpalić np 3200mhz cl16, choć nadal daleko im do deklarowanych prędkości. 

Jeszcze jedna kwestia. Jak przesadzę z OC to nie mogę kompa włączyć, tzn włącza się, ale na ekranie jest "brak sygnału". Wyjęcie bateryjki z biosu nie zawsze pomaga więc kombinuje z wyjmowaniem ramu i bateryjki po kilka razy aż załapie, niestety schodzi mi z tym po 2-3 godziny. Da się to jakoś skuteczniej i szybciej robić? bo rozumiem, że trzeba bios przywrócić do ustawień domyślnych po przesadzonych OC.

Edytowane przez Kerri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kerri Sugestia z racji tego że większość płyt ma topologie ramu w stylu daisy chain - jedna para slotów oferuje wyraźnie wyższą stabilność pracy pamięci od drugiej. Alternatywa to topologia typu T gdzie wszystkie sloty pracują tak samo ale gorzej niż ta lepsza para z daisy. Producenci płyt natomiast rzadko informują jaką topologie zastosowali więc niestety trzeba, i warto, sprawdzić to ręcznie.

xF3Mg5M.jpeg

Natomiast ten model płyty którą masz jest znany z kapryśności wobec ramu.

Najlepiej jeszcze sprawdź swoje pamięci poprzez memtest86 bo nie wykluczone że jedna kostka może być walnięta.

Edytowane przez ElProblemos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Kerri napisał:

Wiem, że musi być slot 1+3 albo 2+4 żeby był dual channel, ale 2+4 ma jaką przewagę nad 1+3

Jeszcze jedna kwestia. Jak przesadzę z OC to nie mogę kompa włączyć, tzn włącza się, ale na ekranie jest "brak sygnału". Wyjęcie bateryjki z biosu nie zawsze pomaga więc kombinuje z wyjmowaniem ramu i bateryjki po kilka razy aż załapie, niestety schodzi mi z tym po 2-3 godziny. Da się to jakoś skuteczniej i szybciej robić? bo rozumiem, że trzeba bios przywrócić do ustawień domyślnych po przesadzonych OC.

Tak i nie chodzi tylko o dual channel masz majac dwa moduły masz mieć wsadzone w slot A2 B2 

Podepnij sobie przycisk reset od obudowy (bo i tak tego nikt nie używa) do zworki clear_cmos na płycie głównej (w okolicach baterii powinna być) i wtedy będziesz robił restart biosu znacznie szybciej, przy wyłączonym pc przytrzymasz przycisk reset jakieś 3-4 sekundy wciśnięty i restart gotowy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi