Skocz do zawartości
mati504

Zbudowanie domowej sieci internetowej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zastanawiam się jak ugryźć temat. Otóż w domu mam światłowód i wszystkie kable(skrętki) z różnych pomieszczeń doprowadzone do oddzielnej skrzynki w garażu. Z tego co wiem modem światłowodowy tam będzie. I od tego modemu muszę do garażu kupić router, żeby w każdym gnieździe w domu mieć internet? Za mało wejść lan w jednym routerze. Potem chciałbym zbudować sieć mesh, więc z jednego gniazda na parterze podpiąć router i z jednego gniazda na piętrze. Przy czym zachować możliwość połączenia komputera lanem do gniazda które będzie wolne. Czy potrzebuje do 3 routerów? Tej samej marki z możliwością mesha? Jak rozwiązać problem z zbyt małą ilością gniazd w routerze "garażowym"

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mati504 napisał:

Jak rozwiązać problem z zbyt małą ilością gniazd w routerze "garażowym"

... możesz kupić switch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ogólnie plan z 3 routerami jest ok? Switcha podpinam za routerem "garażowym"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mati504 napisał:

Cześć,

Zastanawiam się jak ugryźć temat. Otóż w domu mam światłowód i wszystkie kable(skrętki) z różnych pomieszczeń doprowadzone do oddzielnej skrzynki w garażu. Z tego co wiem modem światłowodowy tam będzie

To masz w domu swiatlowod i nie wiesz czy masz do niego modem? :szczerbaty:

56 minut temu, mati504 napisał:

I od tego modemu muszę do garażu kupić router, żeby w każdym gnieździe w domu mieć internet?

No a jak inaczej?

57 minut temu, mati504 napisał:

Za mało wejść lan w jednym routerze.

Do tego sluzy switch.

58 minut temu, mati504 napisał:

Potem chciałbym zbudować sieć mesh, więc z jednego gniazda na parterze podpiąć router i z jednego gniazda na piętrze. Przy czym zachować możliwość połączenia komputera lanem do gniazda które będzie wolne. Czy potrzebuje do 3 routerów? Tej samej marki z możliwością mesha? Jak rozwiązać problem z zbyt małą ilością gniazd w routerze "garażowym"

Mam wrazenie, iz nie wiesz czym jest router i myslisz, ze urzadzenia typu 3-in-1 (router + swtich + wifi AP) to sa wlasnie routery. Nie sa ;) 

Generalnie to topologia sieci przy tym co chcesz osiagnac powinna byc taka: modem swiatlowodowy ISP --> router - od siebie polecam Asus EBG15 --> switch z tyloma portami ile potrzebujesz (Te wszystkie rzeczy beda w garazu) --> AP Wifi w pomieszczeniach. Ile ich to juz sam musisz wiedziec, zeby pokryc obszar jaki Ciebie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy, że robię modem światłowodowy --> Asus ebg15 --> switch --> 2 x Xiaomi Router Ax1500 do zbudowania sieci mesh. Czy taka konfiguracja byłaby w porządku czy jednak Access pointy to zupełnie coś innego, lepszego niż mesh? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Asus ebg15 to bedzie Twoj jeden i jedyny (przykladowy) router. Nie potrzebujesz innych. Mesha zrobisz z podlaczonych access pointow. 

Przyklady dobrych AP: Asus EBA63, Ubiquiti U6-PRO.

Edytowane przez amsztel
literowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko i wyłącznie jeden router.

Każdy dodatkowy router to dodatkowa podsieć.

Mając dwa dodatkowe routery będziesz mieć trzy sieci w domu – jedna sieć główna i dwie podsieci i wtedy będzie problem z konfiguracją takiej sieci bo urządzenia w domu wzajemnie nie będą się widziały. Da się to ogarnąć w tablicy routingu ale patrząc na poziom wiedzy jaki masz (bez uszczypliwości) po prostu tego nie ogarniesz. To tak jakby strzelać do wróbla nie z jednej ale trzech armat …

Najprościej: modem światłowodowy wpinasz do gniazda Wan w routerze, do wejść LAN wpinasz kable i ciągniesz je na każde piętro gdzie stawiasz switcha. Do tego switcha podpinasz urządzenia na danym piętrze po kablu lub jak potrzebujesz bezprzewodowo to podpinasz do niego dowolny acces point.

Jeden router w ten sposób obsłuży Ci kilkanaście urządzeń. U mnie działa tak 26 urządzeń (komputery, drukarki, dekodery sat, telewizory, smartfony, dyski sieciowe …).

Edytowane przez 00Jarek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy z routera prosto do switcha i wtedy każdy kabel do tego switcha popiąć (wszystkie kable z każdego pomieszczenia są wyprowadzone do skrzynki w garażu)? Czy w ten sposób będę mógł z każdego gniazda w domu po prostu podłączyć np. komputer? Czy w taki sam sposób w dowolne miejsce podłączę AP ? Jak z zasięgiem takich AP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy z routera prosto do switcha i wtedy każdy kabel do tego switcha popiąć (wszystkie kable z każdego pomieszczenia są wyprowadzone do skrzynki w garażu)?

Tak zazwyczaj się właśnie robi, ale nie ma problemu, aby bez pośrednio do routera podłączyć też inne urządzenia.

Czy w ten sposób będę mógł z każdego gniazda w domu po prostu podłączyć np. komputer?

Tak. Wszystko będzie w jednej sieci wtedy. Można też się pobawić w VLANy, ale to już wyższa szkołą jazdy i zazwyczaj nie jest potrzebne w domu.

Czy w taki sam sposób w dowolne miejsce podłączę AP ?

Teoretycznie tak. W praktyce sporo zależy od samego switcha i AP. AP zazwyczaj zasila się przez PoE (Power over Ethernet), są też switche PoE, ale wiele z nich jest w stanie dać zasilanie tylko na konkretne porty. Jeżeli nie chcesz wpinać po drodze dodatkowego injectora PoE to powinieneś podpinać AP do gniazdek, które są wpięte w switchu w gniazda PoE. Injector może być gdzieś blisko AP, albo w garażu przy switchu o ile kabel w ścianie jest OK i nie jest za długi.

Jak z zasięgiem takich AP?

Zależy od AP i lokalizacji. Zazwyczaj będzie podobny do tego, co daje router, ale wiele AP ma bardziej ukierunkowany sygnał i może się okazać, że "za plecami" takiego urządzenia będziesz miał gorszy sygnał. Routery zazwyczaj maja anteny dookólne. Od dawna jest narzucany limit mocy, jaki może być wykorzystany przez nadajniki WiFi, więc większość urządzeń będzie działało podobnie.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, narmiak napisał:

Teoretycznie tak. W praktyce sporo zależy od samego switcha i AP. AP zazwyczaj zasila się przez PoE (Power over Ethernet), są też switche PoE, ale wiele z nich jest w stanie dać zasilanie tylko na konkretne porty. Jeżeli nie chcesz wpinać po drodze dodatkowego injectora PoE to powinieneś podpinać AP do gniazdek, które są wpięte w switchu w gniazda PoE. Injector może być gdzieś blisko AP, albo w garażu przy switchu o ile kabel w ścianie jest OK i nie jest za długi.

Oki, czyli np. ten AP który polecał amsztel ""Asus EBA63" ma możliwość podłączenia normalnie do sieci jak i PoE, to mając gniazdko obok nie muszę patrzeć na to czy switch zasili mi AP. Dobrze zrozumiałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mati504 napisał:

Oki, czyli np. ten AP który polecał amsztel ""Asus EBA63" ma możliwość podłączenia normalnie do sieci jak i PoE, to mając gniazdko obok nie muszę patrzeć na to czy switch zasili mi AP. Dobrze zrozumiałem?

Tak. W tym wypadku można zasilić AP normalnie z gniazdka osobnym kablem, a w przyszłości jak kupisz switch PoE to nie ma problemu, żeby wpiąć w jeden z jego portów tego AP i pozbyć się zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, narmiak napisał:

Tak. W tym wypadku można zasilić AP normalnie z gniazdka osobnym kablem, a w przyszłości jak kupisz switch PoE to nie ma problemu, żeby wpiąć w jeden z jego portów tego AP i pozbyć się zasilacza.

Jednak jeszcze pytanie. Router Asus ebg15 z tego co czytam nie oferuje sieci bezprzewodowej. W garażu spędzam trochę czasu i fajnie gdyby ten router z którego dalej podłączę AP jednak oferował wi-fi. Czy masz może coś do polecenia dobrego jakościowo? Może też coś z asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz do garażu doprowadzony kabel, to kup dowolny router z WiFi. Wpinasz do niego kabel ethernet w port LAN, wyłączasz DHCP, ustawiasz adres IP na taki, jak sieć w domu i tworzysz WiFi jakie chcesz (może być identyczna nazwa i hasło, jak w domu).
Router robi za access point, a pozostałe porty ethernetowe (poza WAN), jako switch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, narmiak napisał:

Jeżeli masz do garażu doprowadzony kabel, to kup dowolny router z WiFi. Wpinasz do niego kabel ethernet w port LAN, wyłączasz DHCP, ustawiasz adres IP na taki, jak sieć w domu i tworzysz WiFi jakie chcesz (może być identyczna nazwa i hasło, jak w domu).
Router robi za access point, a pozostałe porty ethernetowe (poza WAN), jako switch.

No garaż to jest całe centrum dowodzenia gdzie są wszystkie kable z pomieszczeń doprowadzone i tutaj będzie router z którego na razie bez switcha podepnę część kabli, żeby w środku domu postawić AP. Dlatego myślałem żeby ewentualnie ten router który polecił kolega wyżej zamienić na jakiś z wi-fi. Switcha z czasem kupię, żeby w każdym porcie wewnątrz domu móc się podpiąć.

Edytowane przez mati504

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto iść w rozwiązania jednej firmy, bo często zarządzanie jest możliwe w jednym panelu.
Firmowych rozwiązań Asusa nie znam, ja u siebie w domu korzystam z Ubiquiti i ja bym to rozwiązał na jeden z 2 sposobów:
1. DreamRouter (4 gniazda Ethernet, w tym 2 PoE + WiFi + wbudowany kontroler do APków), do tego switch (USW-Lite-16-PoE) i AP w zależności od potrzeb na dom.
2. W zasadzie to samo co wyżej, ale z jednym dodatkowym AP do garażu i zamiast DreamRouter - Cloud Gateway Ultra. Wyjdzie odrobinę taniej.

Ale to są kosmiczne wydatki. 90% osób zadowoli się dowolnym routerem z marketu, switchem za 100 zł i APkami aby pokryć WiFi resztę domu. W sumie wyjdzie pewnie mniej, niż za sam router z pozycji 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, narmiak napisał:

Warto iść w rozwiązania jednej firmy, bo często zarządzanie jest możliwe w jednym panelu.
Firmowych rozwiązań Asusa nie znam, ja u siebie w domu korzystam z Ubiquiti i ja bym to rozwiązał na jeden z 2 sposobów:
1. DreamRouter (4 gniazda Ethernet, w tym 2 PoE + WiFi + wbudowany kontroler do APków), do tego switch (USW-Lite-16-PoE) i AP w zależności od potrzeb na dom.
2. W zasadzie to samo co wyżej, ale z jednym dodatkowym AP do garażu i zamiast DreamRouter - Cloud Gateway Ultra. Wyjdzie odrobinę taniej.

Ale to są kosmiczne wydatki. 90% osób zadowoli się dowolnym routerem z marketu, switchem za 100 zł i APkami aby pokryć WiFi resztę domu. W sumie wyjdzie pewnie mniej, niż za sam router z pozycji 1.

Czyli Modem światłowodowy(Lokalizacja - Garaż)---> Router jakiś z marketu z wi-fi (Lokalizacja garaż)---> Switch (Lokalizacja Garaż)---> Reszta domu AP. Czy każdy router ma możliwość rozbudowy o AP? Powiedzmy, że wszystko asusa wezmę. Czy taka kolejność jak napisałem wydaje się w porządku? Czy konieczne jest montowanie AP w garażu? Nie rozumiem po co mi AP w garażu jeżeli wstawiłbym tam router z wi-fi. No chyba, że przy AP sie tak nie da. Nie chcę brać jakiegoś badziewia totalnego, bo lubię se czasem w coś pograć, więc fajnie gdyby nie tracił zasięgu, nie powodował dziwnych skoków pingu itp. Czy jeżeli nie chce od razu wszystkich gniazdek w domu zasilać internetem to mogę na razie pominąć switch i wykorzystać po prostu gniazda w routerze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Routery nie muszą nic obsługiwać. AP działają niezależnie od routera. Mogą wymagać dodatkowego kontrolera, który czasami jest wbudowany w droższe routery tej samej firmy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kontroler (który jest potrzebny do konfigurowania wszystkiego i ewentualnego zbierania statystyk) postawić na terminalu kupionym na Allegro za 80zł, wolnej RaspberryPi, komputerze z Windowsem czy na NASie.
Switch służy do rozszerzenia sieci przewodowej. Potrzebujesz mieć tam internet? Wpinasz go do routera. Nie chcesz mieć tam internetu? Nie wpinasz do routera. Albo jak masz odpowiednio mądry switch, to ustawiasz VLANy z których jeden ma net, a drugi nie.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby mieć sprzęty różnych firm. Jeżeli mają konsole do zarządzania, to obsługa będzie bardziej upierdliwa, ale wszystko dobrze ustawione będzie ze sobą działać.
Ja swoje rozwiązania podałem wyżej. A nie jest to max, bo z powodzeniem można zastąpić DreamRouter albo UCG-Ultra takim UDM-SE a switch USW-24-POE.

Nie ma też problemu, aby kupić 2-3 routery Asus/TP-Link/Netgear za 400 zł każdy i zrobić dokładnie to samo.

A jak masz po domu rozprowadzone kable, to i tak komputer i konsola będą podłączone przewodowo i nie ma co się przejmować zasięgiem WiFi pod kątem grania. Byle by żonie Facebook na telefonie się nie zacinał.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, narmiak napisał:

Routery nie muszą nic obsługiwać. AP działają niezależnie od routera. Mogą wymagać dodatkowego kontrolera, który czasami jest wbudowany w droższe routery tej samej firmy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kontroler (który jest potrzebny do konfigurowania wszystkiego i ewentualnego zbierania statystyk) postawić na terminalu kupionym na Allegro za 80zł, wolnej RaspberryPi, komputerze z Windowsem czy na NASie.
Switch służy do rozszerzenia sieci przewodowej. Potrzebujesz mieć tam internet? Wpinasz go do routera. Nie chcesz mieć tam internetu? Nie wpinasz do routera. Albo jak masz odpowiednio mądry switch, to ustawiasz VLANy z których jeden ma net, a drugi nie.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby mieć sprzęty różnych firm. Jeżeli mają konsole do zarządzania, to obsługa będzie bardziej upierdliwa, ale wszystko dobrze ustawione będzie ze sobą działać.
Ja swoje rozwiązania podałem wyżej. A nie jest to max, bo z powodzeniem można zastąpić DreamRouter albo UCG-Ultra takim UDM-SE a switch USW-24-POE.

Nie ma też problemu, aby kupić 2-3 routery Asus/TP-Link/Netgear za 400 zł każdy i zrobić dokładnie to samo.

A jak masz po domu rozprowadzone kable, to i tak komputer i konsola będą podłączone przewodowo i nie ma co się przejmować zasięgiem WiFi pod kątem grania. Byle by żonie Facebook na telefonie się nie zacinał.

Wybacz że tak mące i smące ciągle i dopytuje.

https://allegro.pl/oferta/router-asus-zenwifi-ax-mini-xd4-1800mb-s-ax-wifi6-dualband-system-mesh-3szt-15795833017

Znalazłem taki przykładowy zestaw. Uważasz że sytuacji którą opisałem zda on egzamin? Na razie bez switcha, niektore gniazda w domu nie muszą mieć na razie internetu. Do tego routera w dwa gniazda wepnę te dwa cuda z zestawu, a w dwa gniazda po prostu kompa i konsolę. Mam nadzieję że zadziała 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli routerem bedzie Asus EBG15 to posiada on wbudowany kontroler do zarzadzania wifi mesh asusa (np. zestawu tych 3 AP, ktore podlinkowales), tak samo jak Cloud Gateway Ultra posiada wbudowany kontroler do zarzadzania AP Ubiquiti. Dlatego warto isc w rozwiazanie jednego producenta, zeby wszystko ladnie ze soba wspolgralo i bylo latwe w konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, amsztel napisał:

Jezeli routerem bedzie Asus EBG15 to posiada on wbudowany kontroler do zarzadzania wifi mesh asusa (np. zestawu tych 3 AP, ktore podlinkowales), tak samo jak Cloud Gateway Ultra posiada wbudowany kontroler do zarzadzania AP Ubiquiti. Dlatego warto isc w rozwiazanie jednego producenta, zeby wszystko ladnie ze soba wspolgralo i bylo latwe w konfiguracji.

Czyli mimo że w tym linku co wysłałem jest napisane "Zestaw składa się z jednego routera ASUS AX1800 oraz dwóch węzłów rozszerzających" i tak potrzebuje np. Asusa ebg15? Myślałem że to już zestaw kompletny do używania 😢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - ten zestaw jest gotowy do uzycia po wyjeciu z pudelka. Nie trzeba Asusa ebg15. Po prostu optymalnie byloby, zeby routowaniem i centralnym zarzadzaniem zajmowal sie ebg15 a ten zestaw sluzyl tylko i wylacznie jako AP mesh nody. Natomiast nie jest to wymagane do poprawdnego dzialania.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi