Skocz do zawartości
meehooj

przegrzewanie karty graficznej gtx 970

Rekomendowane odpowiedzi

włączyłem Skyrima przed odkurzeniem i mialem 106 stopni, czy to mozliwe? nie pali sie karta w takich temperaturach? komputer sie nie wylacza gdy temp. jest tak wysoka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ooo widzisz sluszna uwaga. I masz rację nic więcej raczej nie ugra, sam posiadałem strixa 970 i po ok. 4 latach wymieniałem pastę, bardziej z ciekawości niż z temperatur, ale przed wymianą było ok.77 stopni, po wymianie 73. Kiedy to robiłem to nie wiem jaka była temperatura HS, bo wtedy jeszcze nie było tej zakładki w gpuz która ludzi doprowadza do paranoi.

HS chyba do 110 stopni jest bezpieczny. Nie patrz na tą statystykę bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Kiedyś tego nie było i ludzie żyli w spokoju, odkąd wprowadzili to niektórym to ładnie beret ryje.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz to komuś kto na nowej karcie z wypasionym chłodzeniem ma temperaturę GPU 65 stopni a Hot Spot dobijający do 100 stopni co się nie raz zdarza. Co się wtedy dzieje ? Zamiast mieć chłodną i cichą kartę do której dopłaciłeś z obrotami wentylatora na poziomie 1000-1200rpm, właśnie przez ten "bezpieczny" HS który "niektórym ładnie ryje beret" masz obroty wentyli skaczące do 2000rpm i lepiej, wycie karty z temperaturą GPU 65 stopni, faktycznie nie ma się co przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powiedz to producentom. To że fabryka daremnie pastę nałożyła to nie moja wina czy moja bo nie wiem do czego teraz uderzasz?  I nie trzeba kupować topowej karty aby mieć ją cichą i kulturalną.  I mogę się mylić ale chyba prędkość wentylatorów jest zależna od gpucore a nie od HS, gdzie w wielu przypadkach nawet nie wiadomo gdzie on się znajduje.

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba logiczne, że nie trzeba kupować topowej karty, ale nie będzie cicha i kulturalna właśnie gdy trafisz na taką sztukę i będziesz miał dużą różnice między temperaturą GPU a HS, nie wiem co mogą mieć wentyle wspólnego z gpucore. Zdarzają się przypadki, że różnice sięgają ponad 30 stopni i wygląda to tak ja opisałem wyżej. Więc pomijając fabrykę i to co odwalają jak najbardziej trzeba patrzeć na temperaturę HS. Ty natomiast brzmisz tak już w niejednym poście, jakby to ludziom "zryło beret" i mają paranoje na tym punkcie. Lepiej nie patrzeć na tą statystykę, kiedyś to były czasy, bo tego nie było itd. A jest na odwrót.

Kupujesz nową kartę, trafia Ci się sztuka jak na przykład poniżej na filmiku to przynajmniej możesz zwrócić w ciągu tych 14 dni. Lub jak nie jest tak ekstremalnie jak na filmiku a HS wysoki w nowej karcie to w przyszłości lepiej nie będzie i też możesz zwrócić. Rozumiem, że Ty byś na to nie patrzył, ale większość patrzy, więc ni pisz ludziom, żeby nie patrzyli "bo to do niczego dobrego nie prowadzi". Tutaj i tak jeszcze nie dobija do tych 2000rpm, ale w miejscu, gdzie powinna mieć 1000rpm ma 1800rpm i to jeszcze nie będąc w pełni obciążona mając zaledwie okolice 60 stopni na GPU.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiem, ale już troszkę w atomistykę wchodzicie i robi się czasem problem z niczego. Producent czy sklep jak masz HS do 105 stopi pokaże Ci środkowy palec i pozdrowi serdecznym ... Od pierwszego kompa miałem gdzieś wykresiki, jak karta działała, nie hałasowała to mam centralnie to głęboko gdzieś. O żadną kartę nie dbałem... wsadzałem do kompa i miała działać, i żadna karta mi nie padła, żadnej karty nie zwróciłem, a jakbym się zagłębił to pewnie bym już sobie włosy z głowy targał bo HS jest o 15 stopni większy... Jak wszytsko jest w akceptowalnych wartościach, to szkoda sobie "ryć beret". Z mojej strony tyle. Każdy robi jak uważa, i Ja ze swojego podejścia jestem zadowolony i spokojny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, barteke napisał:

Pod obciążeniem po przeczyszczeniu 75/89 stopni, więc wszystko w normie i szkoda zachodu na zmianę pasty.

po 9 latach to jednak pasuje zmienić, na pewno coś jeszcze urwie :] 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Send1N napisał:

ponad 80 masz po tym odkurzaniu jak zbiłeś 20? :E coraz lepiej się to czyta 😎 chodziło o to jak jest na dotyk bo możesz mieć ponad 80 a radiator może być letni co wtedy świadczy o tym że jest problem z transferem ciepła z rdzenia do radiatora.

To nie jest byle jaka pasta :] druga sprawa że w tej karcie nic nie wydziela takiego ciepła aby pady gelida względem jakiś przykładowo AAB coś zmieniły na plus

Ewentualnie walniętym kontrolerem temperatury na karcie 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Send1N napisał:

po 9 latach to jednak pasuje zmienić, na pewno coś jeszcze urwie :] 

Pewnie, można zmienić pastę, a nawet termopady dla kilkunastu stopni mniej.  Tylko skoro użytkownik prawie dekadę nie odkurzał peceta to może nie potrafić lub nie mieć czasu na takie rzeczy :szczerbaty: Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia, zmiana pasty i termopadów potrafi zdziałać cuda. Nie lubię tego robić, bo to raczej delikatny proces a ja się szybko irytuję :E ale w ostatnich 3 tygodniach 3 karty graficzne tak zreanimowałem i wszystkie zyskały tylko na procedurze. 

RTX 2060 Super i 2070 Super obie straciły po 20 kilka stopni na core w stresie i tyleż samo na hotspot - obie karty windforce of gigabyte, obie od nowości nieotwierane (3-4 lata). W obydwu różnica core-hotstpot dochodziła do 20C w największym stresie i obie musiały mieć mocny uV i zjechane taktowanie o 100mhz, żeby trzymać się poniżej 70C core w stresie. Teraz obie w stresie nie osiągają więcej niż 65C, przy dużo niższych stałych obrotach niż wcześniej i w obydwu przypadkach hotspot jest równe 10C wyższy. Więc ideolo. Założyłem PTM, termopady były ok więc zostały stare.

RTX 3080 to podobna historia, o ile nie bardziej spektakularna. Ta karta ma tak wyyebane chłodzenie, że w stresie nie powinna przekraczać 65C nawet załadowana pod korek. A tymczasem moja karta regularnie łapała po 75-78C, o ile nie nałożyłem jej kagańca fps czy power limit. No dramat :E no więc i tutaj wpadł PTM - o ile w wypadku windforców pasta to było już kruszywo, o tyle w SuprimX o dziwo była jeszcze płynna i plastyczna - ale było jej nawalone tak mocno od serca, że popłynęło naokoło :E no więc po założeniu PTMa, bum, 64C maks na pełnym taktowaniu, w trybie gaming, bez żadnych ograniczeń na W (złopie po 380W), hotspot 74C, vram 76C. I to wszystko na sztywno z ustawionym wentylatorem na 60%. Jakbym zostawił domyślne ustawienia, to automat w karcie trzymałby ją poniżej 60C :E no ale po co.

Więc generalnie - warto. jeżeli na Twojej karcie core odbiega od hotspot o więcej niż 15C już bym się zastanowił. Wiem, że są karty w których to norma, ale nawet takie karty z reguły można troszkę poprawić.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi