Minimajni 4 Napisano 16 Września Cześć. Nigdy nie byłem użytkownikiem iphonów, teraz mam zadanie znaleźć coś mojej lubej. Zauważyłem, że na olxie jest ostatnio sporo "promocji" typu iphone 15 Pro lub Max w okolicach 2000zł. Moje pytanie do Was jest takie: Jakie wały można zrobić przy sprzedaży Iphona, zakładając, że jade i kupuje na miejscu widząc fakture, mogąc dotknąć, pobawić sie urządzeniem itp. Czy jakieś ukryte apple'owskie blokady wchodzą tu w gre? Podkreślam, że jestem właściwie zielony jeśli chodzi o ich system. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejTrg 5471 Napisano 16 Września Takie wały, że po napisaniu że podjedziesz zobaczyć i kupić telefon, to już odpowiedzi zwrotnej nie dostaniesz albo będą czekać na Ciebie nieprzyjemni jegomoście, gdzie wylądujesz bez pieniędzy i telefonu. Czy apple ma blokady to nie mam pojęcia, będzie raczej standard jak były np. raty nie opłacone. Szczerze kup w normalnym sklepie nówkę i po problemie, a jak chcesz być chytry to stracisz dwa razy. Szkoda zachodu na takie "promocje" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dolec 5 Napisano 17 Września 16 godzin temu, Minimajni napisał: Czy jakieś ukryte apple'owskie blokady wchodzą tu w gre? Podstawowa blokada która uniemożliwia używanie telefonu po przywróceniu go do ustawień fabrycznych jest. icloud. Od sprzedającego należy poprosić nr. imei i są odpowiednie stronki do sprawdzenia, czy blokada została zdjęta. Oprócz tego na stronkach tych należy sprawdzić tzw. czarną listę / tel. kradziony, niespłacone raty itp. / 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cervandes 317 Napisano 17 Września Ciekawe zjawisko, też się ostatnio zastanawiałem nad tym. Tutaj taki przykład z mojego podwórka, tj lada dzień chcę wystawić 14 pro maxa 256 i zerkałem jaką ma cenę na OLXie. I co widzę... dwa przykładowe ogłoszenia: https://www.olx.pl/d/oferta/do-sprzedania-iphone-14-pro-max-256gb-deep-purple-CID99-ID11Z8nr.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 https://www.olx.pl/d/oferta/na-sprzedaz-iphone-14-pro-max-bialy-256gb-pamieci-kondycja-94-CID99-ID11Z8ph.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1 Dwaj różni sprzedający, dwie różne lokalizacje, ale OPIS bardzo podobny, taki sugerujący, że to ta sama osoba pisała. Na dodatek z błędami. Na koniec smaczek - obie aukcje pojawiają się na OLXie w tym samym momencie. Zdumiewające. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keel 12 Napisano 17 Września Ogólnie to botow na olx jest strasznie dużo ostatnio. Szukałem XSX lub ps5 to na 5 ogłoszeń, 3 to scam. W iphone'y to samo. Widać to najczęściej gdy jedyna opcja to wiadomość do sprzedającego,ani przesyłki ani nr telefonu, konta założone w danym miesiącu choć trafiłem dwa razy na konta już 10letnie, pewnie skradzione albo inny myk. Ciężko kupić cokolwiek w sumie bo na zwrot "odbiór osobisty" kontakt się urywa.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yedi 444 Napisano 17 Września Teraz to strach kupować używkę .. jak Ci mają bloknąc za chwilę .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
narmiak 492 Napisano 17 Września 3 godziny temu, cervandes napisał: Dwaj różni sprzedający, dwie różne lokalizacje, ale OPIS bardzo podobny, taki sugerujący, że to ta sama osoba pisała. Na dodatek z błędami. Na koniec smaczek - obie aukcje pojawiają się na OLXie w tym samym momencie. Zdumiewające. Nie no w wypadku pierwszego to jestem w stanie uwierzyć, bo w końcu ma worek Gucci i w tle pojawia się nawet Amex Platinium, więc ewidentnie ktoś, komu nie zależy na kasie i może puścić taniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iri 396 Napisano 17 Września (edytowane) Ostatnio ponad miesiąc szukałem dla siebie S23/FE/S24 w rozsądnej cenie. Większość to telefony od operatorów na raty lub abonament z możliwością nałożenia blokady. Napisałem przez ten czas do ludzi chyba z 40-50 wiadomości. Głównie pytałem gdzie telefon został zakupiony i czy jest kwitek. Większość nie odpisywała lub okazywało się ,że telefon zakupiony u operatora... te które miał w opisie dodaną informację ,że zostały zakupione u operatora omijałem szerokim łukiem. Po ponad miesiącu trafiłem to czego szukałem czyli telefon zakupiony przez poprzedniego właściciela za gotówkę i w oficjalnym sklepie Samsunga czyli bez brandu operatora, otrzymałem kwitek więc i miałem 22 miesiące gwarancji bo używany był 2 miesiące, pudełko, 3 etui i dwa szkła prywatyzujące, a pomimo ,że szukałem wersji 128GB to trafiła się jeszcze 256GB. Nowy to koszt około 2400, ja kupiłem w idealnym stanie za 1350zł. Niska cena to na 99% telefon od operatora lub po prostu scam. Robienie fotki na tle worka Gucci i karty kredytowej dla uwiarygodnienia jest raczej słabym uwiarygodnieniem. Okazje i dobre ceny się zdarzają ale trzeba siedzieć i szukać. Edytowane 17 Września przez Iri 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cervandes 317 Napisano 18 Września No to oferta pierwsza już spadła z rowerka, użytkowniczka zmieniła nazwę z Ingrid czy coś takiego na Dorota, wieczorem oferty już nie było, konto zawieszone. Do tego drugiego napisałem pytanie o stan, czy telefon od operatora, poprosiłem o włączenie przesyłki olx po czym sprzedający powiedział, że ma na allegro ogłoszenie dla mojego bezpieczeństwa - ponownie poprosiłem o sprzedaż przez olx na co odmówił - zatem poprosiłem o linka do ogłoszenia z niby allegro i pyk - kontakt się urwał. Ogłoszenie nadal wisi, ale mimo starań nie udało mi się ustalić o co chodzi i na czym polega oszustwo. Spodziewałem się spreparowanego linku do fejkowej stronki allegro czy coś - no ale nie mam niestety potwierdzenia. A może to nowa forma zarabiania, tj wymuszania na sprzedających realne przedmioty obniżania cen? Wystawisz japko za trzy klocki, wpadnie jakiś zawodnik i napisze: kupię za 1600 po czym pokazuje 10 linków ogłoszeń z absurdalnie niskimi cenami... I pewnie czasem ktoś się zdecyduje sprzedać po sztucznie zaniżonej cenie? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach