Skocz do zawartości
Boberros

Zestaw do 18k - gaming

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Planuję na jesień zmontować zestaw (lub dać do zmontowania), mam chęć na takie podzespoły (na razie ogólnie):

- AMD Ryzen 9 7950x3d

- od 64 do 128 GB RAM, DDR 5

- nVidia RTX 4090 ewentualnie coś co może wyjść niedługo

- od 1 do 2 TB SSD lub 1 TB SSD + 2 TB HDD na różne mało wymagające pliki

- zasilacz markowy 1000-1200W

- chłodzenie CPU chyba wodne

O ile w powyższym w miarę jest wiadomo co i jak to pojawia się problem co do płyty głównej. Już dawno jestem poza rynkiem hardware IT więc nie wiem, które płyty są warte uwagi, a przede wszystkim solidnie wykonane bez puchnących kondensatorów, piszczących czy przegrzewających się. Lata temu kupiłem płytę od Gigabyte i trzeba było chłodzić mostek za pomocą dodatkowego wiatraczka.... kuriozalne.

Obudowa też problematyczna bowiem nie wiem jak duża, na ile dodatkowych wiatraków itd...

W zależności od tego jaka cena wyjdzie na koniec to zdecyduje się na 1 lub dwa monitory extra.

Może też znajdę kogoś kto się profesjonalnie zajmuje składaniem, bo jakoś nie mam zaufania do ludzi np. z x-kom, którzy na siłę chcieli mi wciskać Intela, a sam nie znam smaczków kto robi buble, słabe punkty itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Typowo pod gaming lepiej wziąć 7800X3D, który jest trochę wydajniejszy w grach. W przypadku 7950X3D dopłacasz do dodatkowych rdzeni które nijak ci się nie przydadzą. Nawet mając wielki budżet to po prostu niepotrzebne wydawanie kasy.

Co do reszty, to generalnie mając taki budżet to raczej czekałbym do początku 2025 na premierę RTX 5090. Wydawać 9k za kartę, która zaraz będzie "starą generacją", to chyba bez sensu. Możliwe też, że do tego czasu załapiesz się na Ryzeny 9000 z pamięcią X3D. 

Kwestia więc czy jesteś w stanie poczekać czy musisz kupić już teraz?

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się czy nie czekać bo faktycznie nowe GPU tuż za rogiem, pytanie czy 5090 będą w styczniu lutym czy może w maju-czerwcu. Dochodzi też aspekt nowości, a jak premierę miały karty 4xxx to ile szumu było związanych z kablami :)

Jako tako aż mnie tak nie ciśnie, w planie mam też lapka gamingowego by była taka zapchaj dziura jak będę w trasie więc zawsze to jakaś możliwość przeczekania na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Boberros napisał:

Dochodzi też aspekt nowości, a jak premierę miały karty 4xxx to ile szumu było związanych z kablami :)

Te kable to akurat była w większości przypadków kwestia niepoprawnego dopięcia wtyczki ;) 

Wiadomo, z nowościami zawsze mogą być jakieś niespodzianki, no ale jakby tak człowiek patrzył to nic nie kupi.

Moim zdaniem warto poczekać, kiepską decyzją byłoby kupić RTX 4090 u schyłku generacji w cenie jak na premierę. Był moment, że RTX 4090 latały za ~ 6500 zł i w takim przypadku ok, ale jak teraz masz najtaniej na ceneo 8500 zł to IMHO już lepiej zaczekać i zobaczyć co przyniesie RTX 5090. Wątpię by cenowo odleciał mocno od 4090-tki, a jak już przepłacać to lepiej przepłacać za nowe GPU niż 2-letni model ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile na GPU można czekać o tyle na CPU raczej niekoniecznie. Zakładam że to nie będzie i tak grane w 1080p a raczej 1440p czy 4K i tutaj nowe procki raczej niczego w tej kwestii nie zmienią. 

128GB DDR5 oczywiście sobie odpuść. HDD też, obecnie nie warto dawać HDD bo to zawsze będzie zamuła. 

Obecnie za 9k masz taką bazę https://proline.pl/koszyk/1dc9c357 i zostaje 9k na GPU, kwestia ceny 5090 wtedy ewentulane zmiany bo jest na czym 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Tak sobie myślę, to może faktycznie lepiej poczekać trochę i zobaczyć co z tego wyjdzie. Zawsze wtedy mogę kupić nawet taniej 4090 jeśli 5090 okaże się niewypałem i np. będzie żreć po 700W prądu i się topić 😛 

Do wątku wrócę później, w międzyczasie muszę kupić jakiegoś laptopa, nie jakiś specjalnie gamingowy, bo główne gry będą na stacjonarce, ale ze względu na dużo lepsze chłodzenie więc kultura pracy niż typowe lapki do biura. Na tym mogę dociągnąć do premiery 5090.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Boberros napisał:

Do wątku wrócę później, w międzyczasie muszę kupić jakiegoś laptopa, nie jakiś specjalnie gamingowy, bo główne gry będą na stacjonarce, ale ze względu na dużo lepsze chłodzenie więc kultura pracy niż typowe lapki do biura. Na tym mogę dociągnąć do premiery 5090.

Chlodzenie lepsze, ale też bardziej prądożerne podzespoły więc pod obciążeniem większość gamingowych lapków to wyjce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Dirian napisał:

Chlodzenie lepsze, ale też bardziej prądożerne podzespoły więc pod obciążeniem większość gamingowych lapków to wyjce ;)

Hmm ciekawe, mam jakiś typowo biurowy laptop, gdzie przeglądanie youtube już go grzeje tak, że wyje, a drugi Asus GL703 dziadek gamingowy jest cicho.
Zawsze uważałem, że gamingowe mają zapas mocy, więc przy pracy biurowej lub przeglądania neta będzie OK, a te low endy już się wtedy grzeją przez brak mocy jak i tandetnemu chłodzeniu.

Dlatego teraz też szukam 17 calowej gamingówki, szkoda tylko, że tak wiele modeli ma dziecinne wykończenie, a czcionka klawiatury jest jak dla dzieci XD.

Edytowane przez Boberros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pisałem o pracy pod obciążeniem. Przy pracy biurowej faktycznie często będą cichsze no ale to zależy od konkretnego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze dopytam - jaka firma obecnie zapewnia dobre wsparcie software dla laptopów? Asus ma tragiczne wsparcie - sterowniki bywają niekompatybilne z Windows, ich apki do overclockingu potrafią powodować BSOD lub zamykać programy bez ostrzeżenia, albo wręcz nie działają.

Jest jakaś solidna firma, która wypuszcza dopracowane oprogramowanie, zapewnia wsparcie dla sterowników/bios i jest to zrobione porządnie, a nie przez hindusów po bootcampie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Lenovo i złego słowa powiedzieć nie mogę. Mam Legiona 7 od bodajże 2021 roku i przez ten czas dostał chyba z 3-4 aktualizacje BIOS, które wyeliminowały praktycznie wszystkie błędy jakie były od premiery (nic poważnego). Z driverami też nigdy nie było problemów. Ogólnie lapek działa jak należy.

Jak zależy ci na świętym spokoju to warto brać te modele które mają gwarancję Premium Care, to nawet jak się coś rozwali to serwis przyjeżdża i naprawia ci lapka w domu. Raz korzystałem, siadła klawiatura w poprzednim lapku Lenovo, przyjechał serwisant i mi wymienił nie tylko klawiaturę tylko praktycznie całą obudowę (oprócz górnej klapy), więc lapek z zewnątrz był jak nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 22.09.2024 o 11:13, Boberros napisał:

Asus ma tragiczne wsparcie - sterowniki bywają niekompatybilne

Jest jakaś solidna firma, która wypuszcza dopracowane oprogramowanie, zapewnia wsparcie dla sterowników/bios i jest to zrobione porządnie, a nie przez hindusów po bootcampie?

Ja i kilku moich znajomych działamy na laptopach  Alienware  od Della.

Jest drogo ale wsparcie z update jest na pięć z plusem.

Kupuję laptopy zawsze z outlet UK bo jak są kody zniżkowe to wychodzi czasami super cena.

Oczywiście gwarancja NBD robi dobrą robotę.

Zgłaszasz usterkę i jutro najpóźniej pojutrze technik jest u ciebie w domu i naprawia sprzęt. 

Osobiście miałem problemy z moim Alienware 18r1 czy r2 już nie pamiętam modelu.

Po 3 naprawach wymienili mi na nowszy i wydajniejszy model.

Edytowane przez ostryb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi