Skocz do zawartości
amsztel

Main monitor 4K 32" fast-IPS 160Hz+

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie jako glowny monitor zarowno do pracy jak i grania? 32 cale 4K na matrycy fast-IPS. Zupelnie sie nie orientuje jakie modele sa teraz na topie i dlaczego.

Chcialbym wydac nie wiecej niz 3.5-4k pln. Chyba, ze warto dolozyc do czegos naprawde niesamowitego (mini LED with local dimming??).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężki temat -sam zdałem sobie sprawę z faktu,że miałbym problem z wyborem NieOledowym

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze... nikt nic? To juz sie nie da kupic porzadnych monitorow 4K nie OLEDowych? :E To co ludzie kupowali przed 2024 rokiem?

Wstepnie mysle o Asus ROG Strix XG32UQ - parametry ma na papierze solidne. Gdyby ktos posiadal ten model (albo inny 4K 32" 144Hz+) i mogl sie wypowiedziec to bylbym wdzieczny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=tASl2gUtdKk

Ogólnie w tym budżecie fajnie by było jakiś mini led, ale modele albo nie są dostępne, albo cena z kosmosu, większa od monitora OLED.

Z drugiej strony na monitor bez podświetlenia mini-led raczej nie dałbym więcej jak okolice 2500 zł.

Masz link do listy, może coś znajdziesz: https://www.displayninja.com/mini-led-monitor-list/

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MassTA A czy Acer Predator X32QFSbmiiphuzx to jest ta sama matryca co w tym Philipsie? Jakos ta firma kojarzy mi sie z budzetowymi monitorami...

Moze warto doplacic do Predka? ;) 4k kosztuje skubaniec ale do przelkniecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chce sie doedukowac, nie na pale kupowac :E 

Ten monitor co podlinkowales to w ogole chyba inny model (dziekujemy Acerowi za zajefajne nazewnictwo swoich modeli :boink:)

X32QFS vs X32QFP

PS. Tak, to inne modele, FS to nowszy (niby poprawiony monitor) z wieksza iloscia stref wygaszania: 1152 strefy vs 576.

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, amsztel napisał:

to jest ta sama matryca co w tym Philipsie?

Nie wiem... po specyfikacji wydaje się prawdopodobne ta sama, tylko odświeżanie podbite do 150 Hz.

Recenzji żadnej nie znalazłem, więc nie pomogę.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem ten dylemat i byłem jakieś niecałe dwa miesiące temu zdecydowany na tego Asusa na IPS i w cenie 3500 zł nie mogłem znaleźć nic lepszego bo też zakładałem budżet maks 4k na monitor jednak ostatecznie zacząłem oglądać Oledy i się zaczęło.

Miał być Alienware AW3423DW za ponad 5 tysięcy jednak zrezygnowałem z UWQHD i znalazłem innego Alienware model AW3225QF w cenie około 4500 zł.

Po tym co prezentują panele OLED nie wydam 3500 zł na IPS jednak dlatego że u mnie monitor będzie służyć w 80% gry resta to praktycznie oglądanie filmów/seriali i okazjonalnie wiadomo jakieś przeglądanie chwilowo forum czy ogólnie internetu a pracować na nim nie będę w ogóle więc mi nie przeszkadza to że OLED się wypala tym bardziej że i tak dokuoie jeszcze dodatkowo dwuletnią gwarancję do niego więc 5 lat spokoju będzie a i tak ogólnie nie widać zbytnio żeby się wypalały, fakt jest ich znacznie mniej jak paneli LCD.

Mimo wszystko osobiście 3500 zł to już sporo jak za IPS, jeśli jednak dużo czasu będzie praca i statyczne obrazy to lepszy będzie IPS jednak ta praca to nie będzie 8h ciągłego operowania powiedzmy w Excelu czy jakimś innym programem to dopłacił bym i poszedł w OLED mimo wszystko. 

Fakt że rezygnujac z Alienware (plus dodatkowa gwarancja) na rzecz tego Asusa miałbym blisko 2 tysiące więcej i zamiast 4070Ti Super/4080 Super mógłbym mieć 4090 używane to jednak to co oferuje OLED przewyższa zalety 4090 i wolę zejść z suwakiem w dół i użyć DLSS na 4K OLED z słabsza kartą a mieć mimo wszystko lepszy obraz niż na IPS.

Jakiś czas temu to ten Asus XG32UQ był na Prince za 2990 zł na morele i w takiej cenie to była by wtedy na prawdę trudna decyzja. Może gdzieś pojawi się jakaś promyka na niego. Może X-kom zrobił by dla Ciebie jakiś rabat na ten monitor to wtedy myślę że bym się zbytnio nie zastanawiał i brał tego Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi