Skocz do zawartości
xskwarqensx

Czy mogę przenieść mojego windowsa na drugi sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przychodzę dzisiaj z zapytaniem czy jestem w stanie przenieść mojego Windowsa ze starego sprzętu na nowy, który na dniach planuje kupić?

Wiadome jest to, że zanim przeniosę będę musiał usunąć ze starego sprzętu klucz.

Z ważniejszych informacji mój sprzęt aktualny był zakupiony używany. Do tego przy aktywacji jest napisane "System Windows został aktywowany przy użyciu usługi aktywacji w organizacji". Czy to momentalnie skreśla opcje przeniesienia? 

Z góry dziękuje za odpowiedź:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak tak się wyświetla to prawdopodobnie masz aktywację wykonaną przez klucz zbiorczy z jakiejś korporacji. Kupiłeś używany z jakiejś firmy, czy od kogoś prywatnie? Moim zdaniem nie aktywujesz tego na nowym kompie, ale niech ktoś jeszcze się wypowie.

Rozumiem że to win10 albo win11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak planujesz przenieść system? Masz gdzieś klucz zapisany na naklejce/fakturze? Stary sprzęt to jakiś komputer firmowy w stylu Dell/Lenovo/HP? Jak się zalogujesz na swoje konto MS to widzisz tam system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, LeBomB napisał:

No jak tak się wyświetla to prawdopodobnie masz aktywację wykonaną przez klucz zbiorczy z jakiejś korporacji. Kupiłeś używany z jakiejś firmy, czy od kogoś prywatnie? Moim zdaniem nie aktywujesz tego na nowym kompie, ale niech ktoś jeszcze się wypowie.

Rozumiem że to win10 albo win11?

Kupiłem prywatnie przyszedłem do klienta do domu i tam jakby został wykonany zakup. Tak jest to Windows 10.

14 godzin temu, narmiak napisał:

Jak planujesz przenieść system? Masz gdzieś klucz zapisany na naklejce/fakturze? Stary sprzęt to jakiś komputer firmowy w stylu Dell/Lenovo/HP? Jak się zalogujesz na swoje konto MS to widzisz tam system?

Stary sprzęt - aktualny sprzęt. 

Planuje przenieść system zwyczajnie o ile jest taka opcja czyli po prostu znaleźć klucz i odpowiadając na pytanie czy mam gdzieś klucz zapisany to niestety nie mam z racji, że nie dostałem żadnego fizycznego klucza. Widziałem poradniki, że można sprawdzić klucz jaki jest w tym komputerze przez " cmd ". Potem bym po prostu z aktualnego sprzętu usunął Windowsa i wpisał klucz na nowym sprzęcie. Stąd też pytanie czy z moim obecnym Windowsem jest to możliwe (mam na myśli to że jest to klucz zbiorczy z jakiegoś korpo)?

Zalogowałem się na konto MS ale ciężko jest mi znaleźć jakąś informacje na temat systemu.

Jestem zielony w takie sprawy także przepraszam jak ktoś aktualnie czuje się jakby rozmawiał z jakimś tłukiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak logujesz się na konto MS przez przeglądarkę to masz wykaz sprzętu jaki jest przypisany do Twojego konta. Klikając w nazwę swojego komputera na tym wykazie masz informację czy ma on przypisaną licencję czy nie. Sprawdź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, LeBomB napisał:

Jak logujesz się na konto MS przez przeglądarkę to masz wykaz sprzętu jaki jest przypisany do Twojego konta. Klikając w nazwę swojego komputera na tym wykazie masz informację czy ma on przypisaną licencję czy nie. Sprawdź. 

Sprawdziłem i w szczegółach mojego PC jest po prostu z boku napisane nazwa PC, wersja, RAM i wersja systemu czyli Windows 10 Professional. Mam nadzieję, że to o to chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogrzebałem też jeszcze trochę w necie i na szczęście znalazłem klucz produktu (mam nadzieję) oraz znalazłem bawiąc się w "cmd", że wersja tego systemu jest wersją Volume i z tego co przeczytałem, do tego typu wersji jest jeden i ten sam klucz aktywacyjny i do tego można go używać na wielu urządzeniach. Jeżeli jestem w błędzie to wyprowadźcie mnie z niego żebym sobie bardziej w głowie nie pomieszał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbować zawsze możesz. Starego kompa odłączysz od neta i jak nie zadziała aktywacja na nowym, to będziesz korzystał z triala aż nie kupisz systemu (lub w nieskończoność), a jeżeli zadziała, to puścisz format na starym kompie i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, narmiak napisał:

Spróbować zawsze możesz. Starego kompa odłączysz od neta i jak nie zadziała aktywacja na nowym, to będziesz korzystał z triala aż nie kupisz systemu (lub w nieskończoność), a jeżeli zadziała, to puścisz format na starym kompie i po problemie.

Prosta odpowiedź. Dziękuje bardzo zamykam temat:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi