Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy od początku istnienia PS5 wyszło dostatecznie dużo gierek do ogrania (bez konwersji z  PS4)?   Wyjdzie jeszcze wiele do końca jej życia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gierki do ogrania na PS5 to będą wychodzić przez połowę (albo więcej) życia PS6 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo zastanawiam się nad laptopem z RTX 4070 --albo--   zwykły laptop jako komp oraz właśnie dodatkowo konsola PS5...

Edytowane przez forumowicz-a55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za hajs za lapa 4070 i ps5 to już lepiej złożyć calego kompa do grania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiem, ale musiałby być wielkości lapka, bo nawet mini ITX jest za duży i ciężki jak na moje warunki...więc odpada  😱

Edytowane przez forumowicz-a55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ps5 też do plecaka zabierasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ono waży 3,2 kg tylko... a jak orientowałem się -budka np. fractal design "ridge" ITX waży 4,3 kg + zasiłka mobo i ciężka grafa czyli aż ok. 8-9 kg. 😮

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle pojawiają się gry na PS4, więc nie ma co się przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2024 o 15:31, Yedi napisał:

A ps5 też do plecaka zabierasz ?

W punkt 🤣 I telewizor pod pachę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - osobiscie mam monitor 14 cali zasilany po USB - takze tu chłopak zadziała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie sprzedałem ps5.Gry działają coraz gorzej i ogólnie polityka Sony robi się coraz dziwniejsza...

Jak chcesz coś mobilnego to bierz śmiało lapka z rtx 460/470 i będziesz zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schyłek? Jaki schyłek? Ta generacja się realnie jeszcze nie zaczęła także trudno mówić o schyłku :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, praktycznie nikt nie gra teraz ani na konsoli ani na pececie w natywnym 4K. Po drugie, skoro pytasz o klatki to ja bym szedł w laptopa bo moim zdaniem konsola najwyraźniej nie jest dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, forumowicz-a55 napisał:

Przy graniu na ps5 w 4K  -ile jest klatek /s ?

Na ps5 nie ma czegoś takiego jak 4k.

Jeśli zależy ci na klatkach to laptopy już z rtx 460 będą miały ich więcej i lepsza grafikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze wiem, ale ps5 nie ma "dlss oraz fg". Dopiero ps5 PRO ma mieć upscaling. Albo coś mi się myli...?  Jak miałem XSX to monitor pokazywał 4K UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, forumowicz-a55 napisał:

Nie wiem czy dobrze wiem, ale ps5 nie ma "dlss oraz fg". Dopiero ps5 PRO ma mieć upscaling. Albo coś mi się myli...?  Jak miałem XSX to monitor pokazywał 4K UHD.

4k masz co najwyżej w menu głównym.Tryb wydajności w grach ma zazwyczaj 1080p/ ledwo 60 kl/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 14:48, forumowicz-a55 napisał:

Jak miałem XSX to monitor pokazywał 4K UHD.

I PS5 też będzie. Lista gier natywnie renderujących obraz w 4K: https://www.backwards-compatible.com/search/?q=&compatible=&unpatch=&vr=&exclusive=&improved=&ps5update=&issues=&hdr=&supersampling=&dualsense=&raytracing=&res=1034&fps=&genre=&developer=&publisher=
Reszta robi zazwyczaj upscaling, czyli renderuje obraz w niższej rozdzielczości, a następnie robi powiększenie każdej klatki różnymi sposobami. Obie konsole to robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 14:48, forumowicz-a55 napisał:

W ps5 to trochę bardziej skomplikowane, bo gry PS Studios korzystają z techniki checkerboardingu - to taki downscaler od SONY. Efekt końcowy i tak jest renderowany w 4K, ale wewnętrzna rodzielczość jest zwykle co najmniej o 1/4 niższa, czasem nawet o połowę. Gry 3rd party opierają się najczęściej o FSR, bo w PS5 leżą bebechy od AMD. I tutaj potrafią pojawiać się typowe dla AMD FSR 1 i 2 błędy i artekakty graficzne, nadmierne rozmycie, migotanie na krawędziach tekstur etc. Wydajnościowo zwykła PS5 to RX 5700XT, więc latek pare ma na karku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ogólnie -porównując PS5 oraz XBOX SX ---> to więcej jest pozycji do ogrania na której konsoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi