Z plombą kupić można ale nie taką ja kładłem ptm'a u siebie na karcie i nawet nie bawiłem się w ściąganie oryginalnej bo kupiłem 5 sztuk za 10zł które niczym się nie różnią od oryginału i nakleiłem po zabiegu no może troszeczkę przytarłem pałęczką kosmetyczną nasączoną ipą aby lekko zmatowić druk i nawet jubiler by się nie poznał 🤣
U kolegi też będzie crashować jak solidniej potestuje. Kwestia czasu. Kolega myśli, że matrixa rozgryzł, niestety to nie takie proste. Takie zajście z offsetem, to można na solidnym oc zrobić i podbiciu zegarków, a nie na downclockingu. Manipulowanie tym offsetem jest o tyle mylące, bo ludki sobie wyobrażają, że to system podobny jak u zielonych, a więc ze schodzeniem zegarkami powinno być git jak na nv. Otóż nie.
@sideband Tylko, że karta jak była nowa miała na Hot Spocie ok. 10 stopni więcej od normalnej temperatury rdzenia. Coś jest nie tak z pastą.
@Send1N chyba ostatni raz kupiłem GPU z plombą.
@Kelam idę w UV. Z resztą na codzień mam, jednak zaniepokoił mnie wzrost temperatur to rzuciłem okiem.
@skunRace A co ma piernik do wiatraka? Producent jak widać dał dziadowską pastę która się degraduje. Chłodzenie jest OK, na nowej HS był ok. 10 stopni wyższy więc wzorcowo. Gdyby nie ta pastą nie miałbym żadnych zastrzeżeń. Z resztą widziałem gdzieś analizę komponentów tej GPU to jest porównywalnie z asusem dualem.
A z tymi konstrukcjami 3-wentylatorowymi to trochę przesadyzm. Zobacz zdjęcie Asusa Duala obok Zotaca (chodziło chyba o 7900XT). Poza tym nie każdy chce w budzie klocka którego trzeba podpierać. Mój wybór pod tym kątem był świadomy.
Zawsze odradzam Inno3D z dwoma wentylatorami i już nie pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, że HS w tych kartach jest wysoki. Różnice w cenie tych kart w stosunku 3 wentyli jak tak mała, a później przynajmniej taka karta dużo lepiej reaguje na nawet lekkie UV, nawet gdy trafiło się sztukę z gówniana pastą @Lameismyname Ty je często polecasz, mówiąc, że 4060/4070 ma taki mały pobór, że w zupełności wystarcza. Tutaj ewidentnie spotkało Cie chyba to co nie jedną osobę, zdarza się u różnych producentów, że pasta bardzo szybko straciła swoje właściwości, bo pewnie nie masz jej zbyt długo ? Taki Asus podobno nawet HS 105 stopni potrafił odrzucać, że w normie, mimo, że karta wyła. Tutaj może być różnie, PNY gdzieś kiedyś czytałem, że wymienia w takich wypadkach z miejsca pastę. Tutaj chyba nie pozostaje cin innego jak wymiana samemu, albo pogodzić się z tym, że karty się chwile nie będzie miało, próbować wysyłać i liczyć na to, że wymienią.
Na co dzień z jakim UV jej używasz i jakie ma temperatury ?
Tragedii jeszcze może nie ma, ale przez HS na poziomie 97 stopni, wentyle lecą na 2200rpm i wyobrażam sobie jak to musi wyglądać.