Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

ghs

Geografii, biologii i chemii mówimy stanowcze NIE!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak się tu wykłucacie o te spalanie kalorii czyja racja jest prawdziwsza, a naukowcy kolejny raz pokazują, że nic nie jest pewne, a tran szkodzi ;)

https://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,31336842,popularny-suplement-wcale-nie-taki-zdrowy-sa-wyniki-badan.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1797&do_a=1797&do_upid=1159_ti&do_utid=31336842&do_uvid=1727340247888&s=BoxOpImg10

Edytowane przez Klakier1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.09.2024 o 13:17, LeBomB napisał:

elektrotechnika i elektronika z informatyką. Taka kombinacja. Tak, pracuję w dość specyficznym zawodzie i od kilkunastu lat zagadnienia ze studiów łączę z chemią, biologią, fizyką i wieloma innymi dziedzinami. Z racji tego, że wszystko wymaga również różnych obliczeń, stąd np. matematyka w postaci granic, pochodnych, prawdopodobieństwa (szkoła średnia), całki, macierze, bardziej skomplikowane wielomiany i układy równań (studia). Do tego wszystko to co przenika się matematycznie z fizyką czy chemią, metrologią i wiele innych. Biologia czy chemia głównie w zakresie organizmów żywych z naciskiem na człowieka. Ponadto potrzebna jeszcze odpowiednia wiedza z prawa i to też w dość szerokim zakresie, no i nabycie umiejętności rozumienia i interpretacji opracowań naukowych, publikacji, aktów prawnych, norm i innych przepisów powiązanych z tym co robię. Studiów w tym konkretnym kierunku nie ma i raczej nie będzie, podyplomówek ogarniających temat całościowo też nie. Trzeba po prostu nabywać wiedzy różnymi kanałami, szkolenia, kursy czy studia podyplomowe ale z poszczególnych pojedynczych dziedzin w celu zgłębienia wiedzy.

W większości ciekawszych branżach wiedza ze studiów jest zbyt wąska i trzeba sporo się douczyć, poznać nowych zagadnień. To już praktyczne zastosowanie np. programowania w konkretnych zastosowaniach, które mają swoją specyfikę. Można być świetnym w czystym programowaniu, ale jak się nie pozna tej specjalistycznej wiedzy, to ciężko jest wszystko dostroić. Bez zrozumienia zagadnienia jakim się zajmuje, ciężko się usamodzielnić.

Ja zaczynałem matmę na uniwerku, a potem zmieniłem na informatykę.
Siedzę w branży, o której w zasadzie nie miałem pojęcia kończąc studia. Tak samo musiałem poznać jej specyfikę, zagadnienia, do tego dochodzą interakcje między poszczególnymi elementami systemów, które robimy.
Nie muszę tak głęboko wchodzić w fizykę i elektronikę, ale pewne rzeczy (zwłaszcza z automatyki) musiałem przyswoić, bo tego kompletnie nie miałem na studiach.

Studia nie są w stanie przygotować na te konkretne branże, stanowiska, więc to nadal jest wiedza ogólna. Zawężona do danej dziedziny naukowej, ale nadal ogólna.
Schodząc niżej do liceum i podstawówki, to tak samo wiedza ogólna, bo ciężko na tym etapie prowadzić ścisłe profilowanie pod stanowisko pracy. To wręcz byłaby robotyzacja ludzi, jak z różnych SF, gdzie od urodzenia jest się ukierunkowanym na konkretne życie.

Szkoła podstawowa ma dać podstawową wiedzę o świecie, wiec musi być nadmiarowa. Nie da się przewidzieć co komu się potem w życiu przyda.
Mi obecnie wiedza z biologii w życiu zawodowym jest kompletnie nieprzydatna. Ale przynajmniej mam jakąś i w razie co mogę się przebranżowić, bo mam jakiekolwiek o niej pojęcie, mam punkt zaczepienia do przypomnienia sobie i pogłębienia wiedzy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A tutaj trochę o tej nauce wyższej:

Cytat

30 polskich naukowców, laureatów prestiżowego grantu Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERS) apeluje do premiera Donalda Tuska i ministra nauki @wieczorekdarek o wyjaśnienie "kontrowersyjnej i niemerytorycznej decyzji", która doprowadziła do odejścia z IDEAS NCBR profesora @piotrsankowski .

Pod listem podpisało się 30 laureatów różnych rodzajów grantów ERC: Advanced., Startoing, Proof of Concept i Consolidator, m.in. Michał Tomza (StG 2021), Tomasz Dietl (AdG 2009), Piotr Sułkowski (StG 2013), Wojciech Czerwiński (StG 2020), Natalia Letki (StG 2009), Rafał Kucharski (StG 2022), Łukasz Sterczewski (StG 2023), Stefan Dziembowski (StG 2007, AdG 2019), Janusz Bujnicki (StG 2010, PoC 2012), Michał Bogdziewicz (StG 2021), Marcin Nowotny (StG 2011), Krzysztof Fic (StG 2017, PoC 2023), Ewelina Knapska (StG 2016), Justyna Olko (StG 2012, CoG 2021), Artur Obłuski (StG 2017, CoG 2022).

Edytowane przez kubikolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy co się pod tym podpisali mogą się już zacząć przebranżawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zauważyliście, że ponad 90% dzieci w szkole uczy się zasadniczo tylko rutyny wstawania rano, iścia do budynku, wykonania swojego obowiązku i powrotu do domu?
Przez całe dzieciństwo uczymy się jak w dorosłości być niewolnikami pracy etatowej."

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiadomo, że najlepiej by było żeby każde dziecko do 18 roku życia  świat zwiedzało z rodzicami, a jedyny obowiązek to nie zaspanie na śniadanko. Tym sposobem wszystkich przygotujemy do kariery freelancera ;)

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zbierania szparagów u Bauera wystarczy umiejętność schylania się, busik dowiezie na pole więc geografia też nie jest potrzebna. Niestety bliskowschodni "inżynierowie" nie chcieli zbierać Niemcom szparagów, to poniżej ich aspiracji i kwalifikacji. Więc niewykształcony polski parobek będzie nadal potrzebny.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi