Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem że Corsair wypuścił już zasilacze z nowymi kablami do kart 12V-2X6, ja mam jeszcze ten z ATX 3.0 i się zastanawiam na wymiana na ten nowy ale czy jest sens? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz juz wszystko podlaczone i nie ma zadnych luzow to raczej nie ma sensu. Np. Seasonic ma bardzo dobre okablowanie ze "starymi" wtyczkami. Nie wiem jak Corsair ale podejrzewalbym tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie luzów nie mam, myślałem ze moze ten nowszy kabel jest jakiś lepszy i mniej się będzie nagrzewal, bo tak już myślę trochę pod kątem RTX 5xxx.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nagrzewa sie? Seasonicowe kable nie nagrzewaja sie, stad pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musiałbym w sumie dokładniej to poobserwować na bardziej wymagających grach bo póki co to ie zauważyłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12VHPWR a 12V-2x6 to jest to samo tylko pod inną nazwą. W jednym i drugim są 2 rzędy po 6 pinów, zmieniła się tylko długość pinów prądowych i pomiarowych.

Jak masz zasilacz który spełnia normy ATX 3.0 to po zmianie kabla na nowszy automatycznie masz ATX 3.1. Dlaczego? bo zasilacze ATX 3.1 nie są lepsze pod względem elektrycznym, mają krotezy czas podtrzymania jak te z ATX 3.0.

Malo tego obecnie można kupić bubla ATX 3.1 o mocy 750W bez złącza 12V-2x6, Intel nawet w specyfikacji nie określił czy zasilacz w tym standardzie takowe złącze musi mieć.

https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-bx3-750w-ps-spd-0750nnfabe-3-13260034/

Tylko dwa 6+2PIN w zasilaczu 750W za takie pieniądze, uważajcie na to takie wynalazki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi