Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Microsoft właśnie zaczął przedsprzedaż MSFS2024, trzeba więc zakupić odpowiedni sprzęt, bo w MSFS2020 grałem na laptopie (wybranym przez tutejszych forumowiczów).

Więc jakie konkretne komponenty do zestawu byście proponowali? Procek to procek, ale już chyba z grafiką, płytą główną, a nawet RAMem, to chyba lekka rozkmina.

Recommended Specs (NVIDIA / Intel)

• Min OS Version: Windows 10 (Latest update)
  • DirectX Version: DX12
  • CPU: Intel Core i7-10700K
  • GPU: GeForce RTX 2080
  • VRAM: 8 GB
  • RAM: 32 GB

Ideal Specs (NVIDIA / Intel)

• Min OS Version: Windows 10 (Latest update)
  • DirectX Version: DX12
  • CPU: Intel i7-14700K
  • GPU: GeForce RTX 4080
  • VRAM: 12 GB
  • RAM: 64 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia w jakiej rozdzielczości będziesz grał i jakie są oczekiwania co do grafiki i płynności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, Dirian napisał:

Kwestia w jakiej rozdzielczości będziesz grał i jakie są oczekiwania co do grafiki i płynności. 

No chyba nie.

Bo jakie miałbyś propozycje sprzętu z opcji "Recommended Specs" jeśli bym chciał grać w 1440p w 60fps? A

No i pamiętaj, że inaczej się będzie zachowywał symulator podczas lotu nad pustynią, inaczej na gęsto zabudowanym miastem, inaczej na wysokości przelotowej, jeszcze inaczej przy podejściu do lądowania na Heathrow z mnóstwem samolotów, a inaczej przy kołowaniu po lotnisku w Szymanach czy Masłowie. Więc nie pytam jak uzyskać owe 60fps w 1440p, tylko które komponenty kupić, żeby uzyskać najlepszy efekt jeśli specyfikacje producenta wygląda jak w pierwszym poście. 

Więc moje pytanie raczej brzmi - jaka płyta i reszta szpeju, jeśli potrzebuję i7-10700k i RTX2080, który RTX2080? A może RTX3080 jest niewiele droższy a znacznie szybszy/ma więcej VRAM. I tak dalej. 

Edytowane przez KrwawyDyzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po coś zadałem pytanie o rozdzielczość i oczekiwania co do grafiki i płynności. Inaczej będzie wyglądał zestaw pod 1440p i 60 fps, a inaczej pod 4K i 60 fps, a jeszcze inaczej taki co uciągnie grę w 30 fps w 1080p. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że są miejsca bardziej i mniej wymagające jak zresztą w każdej grze - stąd zawsze takie pytanie odnosi się do tych bardziej wymagających, czyli co kupić aby utrzymać 60 fps w wymagających lokacjach, a nie lecąc nad pustym polem.

Kwestia w co celujesz, oczywiście dopóki gra nie wyjdzie to można sobie gdybać i i tak kupujesz trochę w ciemno, bo podane wymagania często są rozbieżne względem tego jak faktycznie gra śmiga.

Pod 1440p i 60 fps to bezpiecznie iść w jakiegoś Ryzena 7 7700 + RTX 4070 Super / RX 7900 GRE.

Pod 4K pompujesz wyłącznie w lepsze GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nikt nie wie. Wróć z pytaniem jak już MSFS 2024 zostanie wydany i będą jakieś benchmarki.

Jeśli celem byłoby granie w FS2020, to 7800X3D. Albo budżetowo, to AM4 i 5700X3D/5800X3D. Na procesory AMD bez X3D szkoda nawet patrzeć i to bez względu na używaną rozdzielczość. https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-amd-ryzen-5-9600x-and-ryzen-7-9700x-review?page=2

Do tego najmocniejsze GPU nvidii serii 40xx na jakie wystarczy reszta budżetu, bo Frame Generation w tej grze spisuje się bardzo dobrze i ratuje tam gdzie CPU niedomaga. Ale z drugiej strony w wielu miejscach mocne GPU też jest potrzebne, zwłaszcza gdy przybywa chmur.

Jest szansa, że w 2024 będzie podobnie. A może będzie inaczej, bo chwalą się zmianami po stronie CPU. Kto wie.

Edytowane przez someI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może byś zaczął od budżetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim CPU z X3D. Taniej nawet 5700X3D na DDR4, drożej juz 7800X3D na AM5 i DDR5.

Grafika kwestia budżetu. DLSS dobrze działa w MSFS więc tez nie trzeba tutaj nie wiadomo czego. 

Tu masz na przykładzie 4070 Ti - 80=130 fps w 1440p więc jak dasz 3080 uzywkę to też będzie ok pod 60 fps, podstawa mimo wszystko to CPU, na ultra w MSFS raczej i tak mało ktora gra, róznica pomiędzy wysokimi a ultra to praktycznie żadna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani, budżetu nie ma właśnie próbuję ustalić jaka różnica między rekomendowaną a idealną konfiguracją. 

To co chciałem z Wami ustalić to - jeśli Intel i7-14700K i 4080, to jaka konkretnie karta będzie najlepszym wyborem, jaka płyta i jaki RAM i cała reszta szpeju, żeby toto razem możliwie najlepiej współpracowało. 

A może zamiast 4080 wystarczy 3080 Ti/Super czy co tam jeszcze jest do wyboru.

Proste przeklikanie tych wymagań z pierwszego postu dało mi coś takiego, ale zakładam, że to samo złożone z komponentów zaproponowanych tutaj będzie lepszym pomysłem, choć niekoniecznie droższym.

Innymi słowy - brać taki zestaw jak poniżej czy coś w nim zmienić, dodać, ująć?

Komputronik Ultimate X714 [K30] i7 | RTX 4070 Ti Super | 64GB | 4TB+8TB | W11 Pro

Intel Core i7-14700F | B760 | RAM: 64GB 3200MHz | RTX 4070 Ti Super 16GB | SSD: 4TB NVMe | HDD: 8TB | Win 11 Pro

0/5(0 opinii)

Komputronik Ultimate X714 [K30] i7 | RTX 4070 Ti Super | 64GB | 4TB+8TB | W11 Pro

Kod systemowy: ZKK-UX700-KTR-473

Model procesora: i7-14700F (2.1 GHz, 5.4 GHz Turbo, 33MB Cache, 65W)
Karta graficzna: GeForce RTX 4070 Ti SUPER
Ilość pamięci RAM: 64 GB
Typ dysku 1: SSD
Pojemność dysku: 4000 GB
Pojemność dysku 2: 8000 GB
System operacyjny: Windows 11 Pro

Cena całości - 10790 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w końcu odpowiesz w jakiej rozdzielczości planujesz grać? Innego GPU potrzebujesz do 1440p a innego do 4K. 

Przychodzisz po pomoc, a nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania / olewasz je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to niech kupi najlepszy sprzęt na jaki go stać i minimum 64GB pamięci.
Warto też zwrócić uwagę ze ten symulator będzie wymagał minimum 100Mb lacza internetowego a pewnie bezpiecznie będzie mieć co najmniej dwa razy tyle, wiec jak masz słabego neta to ci najlepszy PC nie pomoże.

Druga sprawa to tak naprawdę nie wiadomo jak on będzie działał a po obejrzeniu sporej ilości materiału odnoszę wrażenie ze poza szybszym ładowaniem sam symulator aktualnie działa gorzej niż wersja 2020.

Wybiłbym sobie na pewno z głowy karty niższe od RTX 4070 Super, osobiście celowałbym w RTX 4080 lub RTX 4090.
Dlaczego ?
Ano dlatego, że potrzebujesz porządnie działającego FG, aby ten symulator śmigał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Caps napisał:

ultra w MSFS raczej i tak mało ktora gra, róznica pomiędzy wysokimi a ultra to praktycznie żadna

Ja gram na sprzęcie z sygnatury, nawet mam programik co mi podkręca w locie grafikę ponad maksimum, jeśli widzi zapas mocy. ;)

Większość czasu mam 80-120 FPS, rzadko spada poniżej 60 (4k, FG on, DLSS off). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 16:25, someI napisał:

Ja gram na sprzęcie z sygnatury, nawet mam programik co mi podkręca w locie grafikę ponad maksimum, jeśli widzi zapas mocy. ;)

Sprzęcik masz zacny więc musi to śmigać idealnie. 

W dniu 21.09.2024 o 11:20, KrwawyDyzio napisał:

To co chciałem z Wami ustalić to - jeśli Intel i7-14700K

Skąd pomysł na ten procesor? To już lepiej jak dasz nawet 5700X3D nie mówiąc nic o 7800X3D. MSFS czerpie garściami z pamięci cache więc trzymaj się procków AMD 3D V-cache. GPU RTX na tyle na ile starczy kasy. 

Ten zestaw za prawie 11k to zdecydowanie nie to czego potrzebujesz, i7 na płycie ASUS PRIME B760M-A D4 i 64GB DDR4? Przecież to wręcz patologiczne połączenie, no ale te dyski 12TB są ;-)

Za 9800 przykładowo masz 7800X3D i RTX 4080 Super https://proline.pl/koszyk/8104bdb4 albo za te 10700 zł z 64GB DDR5 i 4TB SSD https://proline.pl/koszyk/2677b6a5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi