Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

NynekS

Jakiego RTX 4070 Ti Super wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, chciałbym zakupić 4070 ti super, ale zastanawiam się nad modelem - ceny są różne i wykonanie też. Chciałbym coś cichego i porządnego. Nie znam specyfikacji poszczególnych modeli i tego co charakteryzuje konkretnie modele - dlatego chciałbym zapytać Was co polecacie :) Karta będzie przeznaczona w 90% do grania, ale czasem również bawię się AI czy jakimiś programami graficznymi.

Wiem, że jest to nie w temacie kart graficznych, ale również chciałbym za jednym zamachem wymienić obudowę i zasilacz (Mój obecny to Gigabyte P650B 650W, więc przydałoby się coś porządniejszego). Czy jest możliwość polecenia wszystkich trzech rzeczy za jednym razem? :) Będę bardzo wdzięczny.
Moja płyta główna to ASUS PRIME B660M (mATX). Cały komputer znajduje się na półce w biurku, ponieważ nie mam nigdzie indziej miejsca, jest zastawiona z każdej strony deskami. Całkowite wolne miejsce na komputer to 250x530mm. (Więc najlepiej aby obudowa nie przekraczała 20cm szerokości i 50cm wysokości, ponieważ fajnie jakby obudowa nie była na wcisk). 
Pytam o tę obudowę, ponieważ wiem iż niektóre karty to są prawdziwe giganty i nie wszędzie się zmieszczą. Jedyne moje wymagania to, żeby nie było to za droga i miała piwnicę. Nie znam ceny obudów ani zasilaczy. Do reszty komponentów należy m.in. i5-12400f i 32gb ram/3200mhz, więc dużego zapotrzebowania na moc nie ma (Oprócz przyszłej karty graficznej). Proszę o propozycje raczej budżetowe jeżeli chodzi o obudowe. Zasilacz nie z górnej półki, ale jednak z jakimś certyfikatem (I jeżeli jest coś godnego uwagi za w miarę małe pieniądze to modularny lub semi-modularny). Jeżeli już chodzi o cenę karty graficznej to jest mi to obojętne, chciałbym jedynie poznać jakim modelem warto się zainteresować i jeżeli mnie on przekona to go zakupię bez patrzenia na cene - w grę wchodzi tylko 4070ti Super.

Jeszcze raz z góry dziękuje!

Edytowane przez NynekS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, ShaDow_Pro napisał:

Ale połączenie i5 7400 z 4070ti super to nie jest dobra opcja. 

Gram w natywnej rozdzielczości 2k i dodatkowo wymiana karty graficznej jest dla mnie podstawą na tę chwile, ponieważ w grach procesor jest wykorzystywany średnio w 50%/60% a karta graficzna do maksa. 
Oczywiście dziękuje za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, NynekS napisał:

Cześć, chciałbym zakupić 4070 ti super, ale zastanawiam się nad modelem

AORUS i ROG STRIX to topowe wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś mi tu nie pasuje. Masz płytę

ASUS PRIME B660M (mATX)

i do tego procesor

i5-7400f

? Chyba inny procesor masz.

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej płycie prawdopodobnie chodzi o 12400f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo 4070Ti SUPER pobiera mniej mocy od 4080, a ponadto AORUS / STRIX 4070Ti Super, ma prawdopodobnie lepsze chłodzenie od tego PNY 4080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze na bogato , slaba płyta ale za to najdroższa 4070tis jaka jest ... Serio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... serio jesteś zdania, że RTX 4080 w takim wypadku jest lepszym wyborem? ... serio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wamak napisał:

Coś mi tu nie pasuje. Masz płytę

i do tego procesor

? Chyba inny procesor masz.

Masz rację, jakoś się zagapiłem i wpisałem moje poprzednie cpu 😅 i5-12400f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze łatwiej wymienić procka .. i płytę niż tak drogie GPU .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU to brałbym prędzej Windforce Max OC, chłodzenie będzie na pewno dobre tym bardziej że jest większe niż w wersji Windforce OC a kosztuje 3649 zł, sam chyba go wezmę bo nie widzę absolutnie sensu dopłacać do droższych wersji, za 4500 to przy dobrym szczęściu można gdzieś pewnie wyrwać 4080 Super więc nic powyżej 4 tysięcy na 4070 Ti Super według mnie nie ma sensu płacić.

Co do zasilacza to wybrał bym Super Flower Leadex VII XG 850w, jest to jeden z najlepszych 850 watowych zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, tasak napisał:

GPU to brałbym prędzej Windforce Max OC, chłodzenie będzie na pewno dobre tym bardziej że jest większe niż w wersji Windforce OC a kosztuje 3649 zł, sam chyba go wezmę bo nie widzę absolutnie sensu dopłacać do droższych wersji, za 4500 to przy dobrym szczęściu można gdzieś pewnie wyrwać 4080 Super więc nic powyżej 4 tysięcy na 4070 Ti Super według mnie nie ma sensu płacić.

Co do zasilacza to wybrał bym Super Flower Leadex VII XG 850w, jest to jeden z najlepszych 850 watowych zasilaczy.

Przecież w cenie tego windforca to masz palita który go zjada

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod jakim względem zjada? Wydajność wszystkich wersji to i tak wychodzi tylko z różnic taktowania i są to minimalne różnice. Jedynie chłodzenie może być lepsze chociaż nie widziałem zbytnio nigdzie recki tego Windforce Max OC.

Co do zasilacza można jeszcze rozważyć FSP Vita GM 850w w cenie trochę ponad 500 zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pod względem chłodzenia go zjada, Palit nawet w najtańszej wersji JetStream z 6 ciepłowodami wypada dobrze i nie ustępuje wiele nawet topowym kosztującym 1000zł więcej  Strixom, czy innym Suprimom. Za 3 673zł nawet bym się chwili nie zastanawiał i brał tego GameRocka z 8 ciepłowodami w tej cenie, które jest jeszcze lepszy. Sam mam trochę gorszego Gaming Pro (7 ciepłowodów) nie Super i cieszę się, że nie dopłaciłem 500zł do MSI Gaming X, którego miałem już zamawiać, bo miałem nie jedną taką i zawsze byłem bardzo zadowolony. Palit i Gainward wypada rewelacyjnie w serii 4000 i mocno mnie zaskoczył w testach dlatego dałem mu szansę i jestem bardzo zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie jak jest z gwarancją bo widzę że Amazon daje tam 2 lata i z tego co poczytałem i było tutaj nawet na forum poruszane w innym temacie to ich gwarancja jest kiepska i tylko w lata dają. Znalazłem go w kr system za niecałe 3800 i jeszcze w promocji z grą SW Outlaws z gwarancją 36 miesięcy i prędzej bym ją w tym sklepie kupił niż ja Amazonie, przynajmniej osobiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, skunRace napisał:

Właśnie pod względem chłodzenia go zjada, Palit nawet w najtańszej wersji JetStream z 6 ciepłowodami wypada dobrze i nie ustępuje wiele nawet topowym kosztującym 1000zł więcej  Strixom, czy innym Suprimom. Za 3 673zł nawet bym się chwili nie zastanawiał i brał tego GameRocka z 8 ciepłowodami w tej cenie, które jest jeszcze lepszy. Sam mam trochę gorszego Gaming Pro (7 ciepłowodów) nie Super i cieszę się, że nie dopłaciłem 500zł do MSI Gaming X, którego miałem już zamawiać, bo miałem nie jedną taką i zawsze byłem bardzo zadowolony. Palit i Gainward wypada rewelacyjnie w serii 4000 i mocno mnie zaskoczył w testach dlatego dałem mu szansę i jestem bardzo zadowolony. 

Z ciekawości nie wiesz czy w GameRocku PL jest również zablokowany jak w jetstream i gamingpro czy odblokowany? Pytam bo akurat w 4070ti super odblokowany PL ma wymierny wpływ na zegary i wydajność w wymagających grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w GameRocku, ale obstawiam, że jest zablokowany. Z tym wymiernym wpływem na wydajność to podeślij jakieś testy, bo osobiście wyobrażam sobie jak wyglądają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skunRace

Tu mam np z wukonga na def: https://imgur.com/a/vJ1wiiR

A tu z wukonga po OC i zwiększeniu PL na 320W: https://imgur.com/a/fiPlzfG

Ogółem 10% na plus w średnim klatkarzu. Zresztą jak patrzę na testy w necie to po OC i zwiększeniu PL wszędzie mam wyniki równe lub prawie równe z 4080 (nie super). Akurat na 4070ti super zwiększanie PL coś tam daje bo u mnie nawet na def karta odbija się od PL w wymagających grach. Na 4070ti (nie super) miałem zupełnie inaczej i tam pobór był niższy.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co mogę sprzedać Asusa TUF 4070 Ti Super za 3800 kupiony 28 lutego 2024 bardzo dobry stan pudełeczko itd generalnie wszystko jest.Malo używana dlatego sprzedaje.Gwarancja oczywiście jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To lepiej sobie obniż cenę bo obecnie za 3900 można mieć nówkę a za ponad 1K mniej dobrą wersję 7900xt :] 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Skusiłem się po ponad tygodniowej rozmowie z osobą która ogarnia dalece więcej tematy kart graficznych i pod kątem ciszy zdecydowałem się na wersję od Palita 4070 ti super w wersji JetStream OC. Bydle nie jest największe, ale w BeQuiet Pure Base 500 zostało mi z 3cm do frontu i musiałem wykręcić radiator nvme. Używam miesiąc, wydajnosc w fh i 4k jest mega. Cicha, do tej pory nie nagrzała się nawet do 45 stopni. W spoczynku ma ok28 stopni, nie słychać jej ani podczas obciążenia (no chyba, że w Quake RTX :P) ani podczas spoczynku. Wiem, że przepłaciłem, ale chodziło o cisze i maksymalnie niskie temperatury. Dodatkowo zużywa ponad połowę mniej prądu (według odczytów MSI Afterburner z 210w spadlo do max 80 (bardzo żadko kiedy używa 130)) niż poprzedni rtx 3060ti od PNY. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.09.2024 o 22:43, skunRace napisał:

baa, ja mam 4090 od palita, najtańsza wersja jaka wtedy była na rynku - nigdy nie widziałem 70 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 670 funtow do kupienia sa na amazon i ebay nowki 7900xtx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi