Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam czekam na ps8 pro , wczesniej sie nie oplaca zmieniac :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie właściwy temat (PS6), bo jak nie ma w co grać na PS5, to trzeba myśleć już o następcy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmichem żartem prosiak daje pewien pogląd czego można się spodziewać po ps6. Proc 8/16, GPU udna z 60CU szyna 256bit i ze 24 GB gddr7 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD chce się głównie skupiać na tanim segmencie z rdna/udna więc pewnie DOA 8:E i można zamykać, czekamy na PS7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, damiank94 napisał:

Śmichem żartem prosiak daje pewien pogląd czego można się spodziewać po ps6. :E

Tak, braku nowych gier/IP od Sony i tony Remasterów :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim tempie to ja mogę temat HL3 lub HL:X założyć, prędzej do jego premiery niż PS6 :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS6 może być trochę jak PS5 Pro lub PS5 -wstecznie kompatybilne z całym katalogiem PS4 + PS5, a może nawet PS3, PS2 i PS1. Oczywiście trochę wydajniejsze niż PS5 Pro. No i obstawiam 32 GB RAM + 4 TB SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na wydajność PS5 to ja obstawiam obecnie ZEN 6 8/16 bo w tym temacie raczej wiele się nie zmieni + 24GB GDDR ileś tam, nie wierzę w 32GB ze względów kosztowych. 4TB też nie ma szansa i obstawiam 2TB jak w PS5 Pro.

GPU na poziomie 4090. Dziś brzmi abstrakcyjnie, ale w okolicach 2028 mid end powinno dobić do tego poziomu. No może będzie nawet trochę szybciej, zależy co tam AMD wymyśli.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

PS6 na 90 %  ONLY DIGITAL  a w gry z ps4/ps5 owszem  zagramy jak kupimy wydanie  cyfrowe .... odpowiednio zremastreowane .

I prawdę mówiąc  wielkie  guano mnie  obchodzi jaki tam będzie procesor , k arta graficzna , ram ile teraflopów ....  jak  zwyczajnie w świecie nie będzie  nowych gier a tym bardziej exów

Edytowane przez raiders
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jaką dokładnie specyfikację będzie mieć PS6 ale jedno jest pewne, będzie drogo a PS5 to była ostatnia tania konsola stacjonarna. Koszty produkcji układów scalonych niestety idą w kosmos przy 2nm :(

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była ostatnio plotka, że Sony rzeźbi dwa SOC do PS6

Więc spodziewam się, że to będzie wyglądać tak:

Bazowy PS6 z wydajnością zbliżoną do PS5 Pro i nowszym prockiem. Żeby ukryć podwyżkę pewnie wydadzą wersję digital only za 500$ a napęd tylko jako osobne akcesorium.

Plus wrzucą PRO od razu na start za te 700-800$ i tam będzie realny przyrost mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, michaelius33 napisał:

Bazowy PS6 z wydajnością zbliżoną do PS5 Pro i nowszym prockiem. Żeby ukryć podwyżkę pewnie wydadzą wersję digital only za 500$ a napęd tylko jako osobne akcesorium.

Plus wrzucą PRO od razu na start za te 700-800$ i tam będzie realny przyrost mocy.

Wątpliwe ale mam wrażenie, że coraz bardziej prawdopodobny jest schemat konsola stacjonarna + handheld. Patrząc na to jak na takim ROG Ally X działa RDRII błyskawicznie można zrozumieć jak dużo mocy jest przepalane obecnie.

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, michaelius33 napisał:

Szczerze to wolalbym juz takiego za $1000-$1500 zeby bylo te 4k w 60 fps w high/medium. Ray tracing to fajna opcja ale za duzo zjada mocy obliczeniowej jak na tylko 'fajny dodatek'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zamiast 10% na model PRO zrobiłoby się 5%. Nie ma co szaleć z cenami od High Endu są PC'ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Szczerze to wolalbym juz takiego za $1000-$1500 zeby bylo te 4k w 60 fps w high/medium. Ray tracing to fajna opcja ale za duzo zjada mocy obliczeniowej jak na tylko 'fajny dodatek'

Bez obrazy ale co woli PCMR w świecie konsol to akurat konsolowców guzik obchodzi :E

12 minut temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Wiem, ale troche mam doscyc PC. Duzy kloc wala sie po kontach, w lato grzalka.

No widzisz, potem finalnie wygląda to tak, że handheld mając x razy mniejsze wymiary od PC, pobierając przy tym kilkadziesiąt razy mniej mocy odpala te same gry :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za infantylny passive-agressive

Ja nie wyrazam swojej opini dla konsolowcow, tylko dla wlasnej ekspresjii. Nie wiem co ci przyszlo do glowy czyje slowa co obchodza. 

Handheld ma swoje plusy ale co to ma do mojego komentarza?

Aaa, piatek dzisiaj i kolega pewnie po paru glebszych :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Ja nie wyrazam swojej opini dla konsolowcow, tylko dla wlasnej ekspresjii. Nie wiem co ci przyszlo do glowy czyje slowa co obchodza. 

Ok, to po kolei. Masz prawo wyrazić własną opinię ale to co proponujesz dobitnie pokazuje, że nie rozumiesz specyfiki tego rynku. Na tym właśnie polega problem z pecetowcami wchodzącymi na ugruntowany już rynek konsol, chcą go przekształcić na kształt pecetowego co było widać na tym forum już przynajmniej kilkakrotnie. To jest mniej więcej tak jakbyś teraz wszedł do sąsiada i zaczął mu mieszkanie urządzać.

2 godziny temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Handheld ma swoje plusy ale co to ma do mojego komentarza?

No widzisz, bardzo dużo ma. Narzekasz na to, że PC to "Duzy kloc wala sie po kontach, w lato grzalka." ale jednocześnie nie rozumiesz/zapominasz co do takiego stanu doprowadziło. Z tego właśnie powodu próbuję Ci uświadomić jak absurdalna jest ta nieskończona pogoń za klatkami/rozdzielczością. Na handheldzie obecnie pograsz nawet w takie RDRII tak samo jak na PC przy czym różnica jest taka, że zakładając, że twój PC pobiera 500W (realnie pewnie więcej) to handheld pozwoli ograć tą samą grę pobierając 1/20 tego co ten PC.

Czy będziesz miał więcej FPS na PC? Z pewnością.

Czy rozdzielczość będzie wyższa. Niewątpliwie.

Czy gra sama w sobie będzie przez to lepsza? Nie.

Czy fabuła się zmieni? Nie.

Różnica jest też taka, że osoba grająca na handheldzie nawet nie poczuje tych 25W a tobie pecet odda 500W w postaci ciepła do pokoju. Pamiętaj ponadto, że konsola jest sprzętem względnie niewielkim dlatego, że jest dobrze zbalansowana, nie pokonuje ona jakimś sposobem praw fizyki. Teraz sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wyższa rozdzielczość, FPS oraz trochę lepsze ustawienia graficzne są warte tego, żeby sprzęt pobierał 20x więcej prądu. Ja osobiście uważam, że trochę zaczynamy zjadać własny ogon.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kris194 napisał:

Ok, to po kolei. Masz prawo wyrazić własną opinię ale to co proponujesz dobitnie pokazuje, że nie rozumiesz specyfiki tego rynku. Na tym właśnie polega problem z pecetowcami wchodzącymi na ugruntowany już rynek konsol, chcą go przekształcić na kształt pecetowego co było widać na tym forum już przynajmniej kilkakrotnie. To jest mniej więcej tak jakbyś teraz wszedł do sąsiada i zaczął mu mieszkanie urządzać.

No widzisz, bardzo dużo ma. Narzekasz na to, że PC to "Duzy kloc wala sie po kontach, w lato grzalka." ale jednocześnie nie rozumiesz/zapominasz co do takiego stanu doprowadziło. Z tego właśnie powodu próbuję Ci uświadomić jak absurdalna jest ta nieskończona pogoń za klatkami/rozdzielczością. Na handheldzie obecnie pograsz nawet w takie RDRII tak samo jak na PC przy czym różnica jest taka, że zakładając, że twój PC pobiera 500W (realnie pewnie więcej) to handheld pozwoli ograć tą samą grę pobierając 1/20 tego co ten PC.

Czy będziesz miał więcej FPS na PC? Z pewnością.

Czy rozdzielczość będzie wyższa. Niewątpliwie.

Czy gra sama w sobie będzie przez to lepsza? Nie.

Czy fabuła się zmieni? Nie.

Różnica jest też taka, że osoba grająca na handheldzie nawet nie poczuje tych 25W a tobie pecet odda 500W w postaci ciepła do pokoju. Pamiętaj ponadto, że konsola jest sprzętem względnie niewielkim dlatego, że jest dobrze zbalansowana, nie pokonuje ona jakimś sposobem praw fizyki. Teraz sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wyższa rozdzielczość, FPS oraz trochę lepsze ustawienia graficzne są warte tego, żeby sprzęt pobierał 20x więcej prądu. Ja osobiście uważam, że trochę zaczynamy zjadać własny ogon.

Czyli mam prawo wyrazac wlasna opinie ale....guzik to obchodzi konslowcow. Cream de la cream passive agressive.

Guzik obchodzi to ludzi do ktorych tych slow nie kieruje, az mi sie mem przypomina:

94yi7i.jpg

Oprocz tego dowiedzialem sie ze handheld jest lepszy bo pobiera mniej pradu i mniej grzeje. Ja widze duzo plusow grania na handheldzie ale strasznie uprosciles to i sprowadziles do pozytywnego atrybutu gdzie tak naprawde liczy sie dla jakiegos marginesu.

Gram na PC z 4090 na Oledzie C9, wrazenia w Cyberpunku, Horizon forbidden West czy tale plague requiem sa nie do opisania. Zaden handheld mi tego nie zastapi. Handheld ma inne plusy ale napewno nie te ktore napisales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Kris194 napisał:

Na tym właśnie polega problem z pecetowcami wchodzącymi na ugruntowany już rynek konsol, chcą go przekształcić na kształt pecetowego co było widać na tym forum już przynajmniej kilkakrotnie

Ten rynek zmienia się jak każdy inny, kiedyś nie było w ogóle mocniejszych wariantów (Pro) dla węższej grupy odbiorców i jak chcesz to podłączasz klawiaturę/myszkę i śmigasz online z PCtowcami ;)

Gry tam tez idą mocno w live service i najwięcej graczy to gra w CODa czy Fortnite online.

Ja bym powiedział że PC i konsole nigdy nie były tak blisko jak teraz.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, michaelius33 napisał:

Była plotka o dwóch SoC, ale nikt nie mówił, że oba mają być do PS6. Ba, nikt przecież nie wie, czy oba doczekają wersji produkcyjnych, równie dobrze mogą testować 2 rozwiązania żeby finalnie wybrać jedno, najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Czyli mam prawo wyrazac wlasna opinie ale....guzik to obchodzi konslowcow. Cream de la cream passive agressive.

Widzę, że zafiksowałeś się na tym co napisałem. To może odwołam się do konkretnych fragmentów twojej wupowiedzi:

17 godzin temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Szczerze to wolalbym juz takiego za $1000-$1500

Podstawową kwestią jest to, że jak napisałem wcześniej nie rozumiesz specyfiki tego rynku. Jeśli spojrzysz na PS5 Pro to zobaczysz, że już cena na poziomie 699$ bez napędu została absolutnie wyśmiana przez społeczność a ty proponujesz sprzęt jeszcze droższy. Masz prawo woleć/chcieć sprzętu mocniejszego a przez to droższego ale próbuję Ci wytłumaczyć, że Twoje oczekiwania całkowicie się rozjeżdżają z oczekiwaniami rynku. Ty możesz np. chcieć dopasionego Golfa za milion ale ludzie, którzy " na co dzień" kupują Golfa nie oczekują dopasionego Golfa za milion i dla producenta to oni są rynkiem i to pod nich będzie kreowana oferta.

17 godzin temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

zeby bylo te 4k w 60 fps w high/medium.

Tutaj proponuję prześledzić sobie całą historię PlayStation i zobaczyć, że nigdy na konsolach nie było pogoni za klatkami/rozdzielczością/ustawieniami graficznymi, której ty oczekujesz ale była za to pogoń za innowacyjnością. Mam wrażenie, że zapominasz, że konsola to zamknięty system, przy którym z definicji godzisz się na kompromisy co tobie niezbyt wychodzi. Całe to podejście ustawienia/rozdzielczość jest typowo pecetowe. Jeśli spytasz przeciętnego konsolowca jaka jest natywna rozdzielczość renderowania w grze, w którą akurat gra to spojrzy na Ciebie jak na debila. Dla osoby, która kupuje sprzęt za 500$ najważniejsze jest to, że może ona pograć bez problemu w najnowsze gry i być na bieżąco.

To co ty proponujesz czyli 4k/60 może się jedynie odbyć w następujący sposób:

a) Znacznie droższy sprzęt - oferta dla promila klientów

b) Mniej zaawansowane gry czyli coś co widzimy obecnie i na co wszyscy narzekamy

c) To jest akurat niejako powiązane z a) czyli znacznie większy i bardziej prądożerny sprzęt (grzałka), coś na co teraz narzekasz przy PC.

Oprocz tego dowiedzialem sie ze handheld jest lepszy bo pobiera mniej pradu i mniej grzeje. Ja widze duzo plusow grania na handheldzie ale strasznie uprosciles to i sprowadziles do pozytywnego atrybutu gdzie tak naprawde liczy sie dla jakiegos marginesu.

W kwestii poboru prądu chodziło mi o zaakcentowanie, że dotarliśmy do momentu, w którym urządzenia pobierające kilkadziesiąt razy mniej prądu są w stanie uruchomić te same gry co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia, sam aspekt mniejszego poboru prądu nie musi być dla kogokolwiek istotny. Ten sam game design, te same światy, ta sama fizyka, AI, animacje, wszystko. Jedyne różnice to rozdzielczość, ilość klatek i stosunkowo drobne różnice graficzne.

Gram na PC z 4090 na Oledzie C9, wrazenia w Cyberpunku, Horizon forbidden West czy tale plague requiem sa nie do opisania. Zaden handheld mi tego nie zastapi.

Laptop peceta pod względem czystej mocy też nie zastąpi ale większość osób to niezbyt obchodzi. Jeśli nie rozumiesz jeszcze jak ogromne znaczenie dla rynku gamingowego będą miały handheldy to jedynie potwierdzasz, że pecetowcy żyją głęboko we własnej bańce i już dawno stracili szerszy obraz z oczu. Najprostszy przykład jaki mi przychodzi do głowy to prognozowana cena Switcha 2 na poziomie 400$. Ja wiem, że dla niektórych to może wydawać się mało a już szczególnie dla PCMR ale jest sporo krajów znacznie biedniejszych nawet od Polski, dla których ludzi tam mieszkających to będzie aż 400$ żeby pograć w coś bardziej zaawansowanego niż mobilki. Tanie konsole stacjonarne są na wyginięciu, to już widać a XSS dobitnie pokazał, że to nawet nie ma sensu, jedyne co z tego wyszło to kolejny problem dla twórców gier. Nintendo zdecydowanie wyczuło pismo nosem już 10 lat temu rezygnując z Wii i idąc w hybrydę. XSS też najwyraźniej zostanie wkrótce wyparty przez jakiegoś handhelda.

Z tego co widać obecnie to przyszłość gamingu rysuje się obecnie następująco:

Entry level - handheldy (hybryda)

Półśrodek - konsole stacjonarne

High end - pecety

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi