Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

MartinTcV

Serwer dla małej firmy - NAS czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Brat potrzebuje do firmy jakiegoś serwera, który miałby służyć głównie do współdzielenia plików na dysku sieciowym, żeby każde urządzenie podpięte do sieci mogło korzystać z tej samej przestrzeni plików bez konieczności przesyłania ich między komputerami, tak jak ma to miejsce w chwili obecnej.
Kolejna potrzebna funkcjonalność to korzystanie z drukarki sieciowej. Na chwilę obecną jest jedna drukarka, ale może kiedyś będą 2, czy 3. Chcemy, żeby z każdego komputera można było wydrukować cokolwiek.
Konieczne byłoby też wykonywanie backupu danych, ale tylko z tego dysku sieciowego, a nie z wszystkich urządzeń. Ogólnie wszystkie pliki projektowe są na komputerze brata, który jest jedynym technologiem, więc ewentualnie dla tych plików też można by zastosować backup.

To takie 3 główne założenia, ale myślimy jeszcze o ewentualnym podpięciu rejestratora kamer (kamer na chwilę obecną jest 16), żeby filmy zgrywały się też na dysk z serwera, ale to nie jest konieczne, bo można po prostu w rejestratorze zastosować większe dyski twarde.

Myślę cały czas nad jakimś prostym NASem pod szafę RACK 19", może QNAP TS-464U-8G, albo coś w podobnym budżecie. Wydaje mi się, że nie ma co inwestować w mocniejszy serwer z Windowsem, bo pracowników jest 10, ale nie każdy korzysta z komputera. QNAP ma jakiś dedykowany system linuxowy i można go używać w firmie?

Do tego potrzebowałbym co najmniej 2 switche. Jeden na pewno stanąłby w biurze, żeby podłączyć 2/3 komputery i drukarkę/i. Drugi musiałby stanąć na hali, żeby obsłużyć wszystkie komputery lub ewentualnie na hali postawić 2 switche w 2 skrajnych punktach i wtedy podpinać komputery tam gdzie bliżej. 
Czy warto inwestować w switche zarządzalne?  Wydaje mi się, że nie. 
TP-Link 8p TL-SG108 - czy będzie odpowiedni? Czytałem w specyfikacji, że posiada funkcję: "Automatyczne krosowanie portów (Auto MDI-MDIX)". Czy to oznacza, że do połączenia switch-switch można użyć kabla prostego? Czy jednak konieczny będzie krosowany? Jaki ewentualnie zarządzalny switch 8 portowy można by użyć?

Z góry serdeczne dzięki za wszelkie porady. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja staram się robić osobny serwer do kamer i osobny do sieci z plikami i na innych sieciach.

Rozumiem że w odpowiedniej klasie masz sieć?

Do tego co napisałeś to nawet dysk pod routerem da radę kwestia wydajności.

Zamiast ładować w gotowe rozwiązania poszukaj jakiegoś starego komputera np na intelu 4 generacji i postaw na nim openmediavault lub coś podobnego. I niech pracownicy testują. 

Zwykle podczas używania takich serwerów potem wychodzą pewne zastrzeżenia i propozycje rozwiązań. Potem jak będziesz bogatszy o tą wiedzę możesz zaproponować coś z gotowych rozwiązań.

Switche zarządzane są spoko pod warunkiem że potrafisz je obsłużyć.

Taki folder współdzielony możesz zrobić nawet na jakiś kompie w biurze który jest i zobaczysz to i owo.

Moim zdaniem to wszystko zależy jak często i jakich plików korzystacie?

Moim zdaniem to wszystko zależy od kasy. Jak chcecie przyooszczedzic to tak jak wyżej proponuje testy. Jak nie to kup jakiś qnap czy synology z mocnym prockiem i z odpowiednim ramem i też powinno zdawać egzamin.

Nie wiem jaka to jest firma ale z doświadczenia wiem że do takich małych firm ciężko coś odpowiedniego dobrać bo oni sami nie wiedzą czego chcą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ma znaczenie w jakiej klasie jest sieć, skoro chcę spiąć komputery w jedną sieć lokalną?

Proponowałem bratu folder współdzielony, ale uparł się na serwer. Budżet do 15tys, więc oszczędzać nie chce, ale nie ma co przesadzać. Też myślałem, żeby potem w razie co pod monitoring dać drugi serwer.

Niedługo brat w firmie będzie miał laser i tam pliki będą non stop otwierane głównie chyba DXF i DWG jak się nie mylę.

Taki QNAP jak pisałem wcześniej będzie odpowiedni czy za bardzo na wyrost? Zwykły switch 8-portowy za 100zl zda egzamin? Czy polecacie coś innego, bardziej odpowiedniego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli rejestrator może wrzucać nagrania przez SFTP/SMB/NFS na zdalny serwer to czemu nie. Ale generalnie monitoring powinien być w osobnej sieci, żeby jak shakują kompa przysłowiowej Mariolce z sekretariatu to nie mieli wjazdu do panelu monitoringu. Dlatego nawet jak zechcecie podłaczyć NAS pod rejestrator to najlepiej jakby szło to przez jakiś firewall i jako osobne połaczenie do NASa. 

2. Zamiast jednego większego serwera postawiłbym 2 tańsze, tak żeby jeden robił backup do drugiego albo oba się synchronizowały. Dwa słabsze będa bezpieczniejsze niż jeden jakiś supeancki. Wdrożyć zasadę 3-2-1 backupu

3. co do samych maszynek już pracowałem w firmie projektowej z ponad 20 pracownikami i jednym małym 2dyskowym Qnapem. Działało. Jest jeszcze Synology, Asustor. Synology ma najlepiej dopracowane oprogramowanie. Qnap oferuje lepszy hardware (np. sieć 2.5gbps) w tej samej lub niższej cenie. Oczywiście można też własny NAS postawić na TrueNASie. Albo Openmediavault ale to jest rozwijane przez community a TrueNAS jest sprzedawany jako produkt więc jest bardziej rozwinięty i doszlifowany. Tylko wtedy się bawisz z doborem sprzetu i instalacją (jest prosta) ale za to wyjdzie taniej niż gotowiec Qnapa czy Synology.

Windows serwer wam niepotrzebny, no chyba że chcecie AD stawiać albo MSSQL pod programy do księgowania.

4. Generalnie w koszta trzeba doliczyć dyski. Muszą być klasy enterprise, w przypadku SSD jakieś Samsungi czy Intele na TLC albo konsumenckie na MLC. QLC unikać jak ognia bo szybko padną. Nawet używki enterprise są znacznie żywotniejsze niż nówki consumenckie. Tylko trzeba po googlać, poszukać które sa enterprise a które nie. W przypadku HDD brać te z CMRem, unikać SMR (googlaj jeżeli nie wiesz). Ale tutaj zdam się na innych bo wypadłem z obiegu. Serio, nie zaniedbajcie kwestii nośników bo może się to zemścić popsutymi plikami lub nagłą utratą danych.

5. Switch zarządzalny się przydaje wtedy jeżeli chcesz zrobić VLANy - osobne sieci dla różnych grup ludzi. Np. nie chcesz żeby komputery robotników były w tej samej sieci co komputery projektantów, biura itp. Albo właśnie wydzielić monitoring do osobnej sieci. Jeżeli fizycznie jesteście w stanie to podzielić to spoko. Jeżeli nie to switch zarządzalny mógłby się przydać.

6. Nie łączy się switchy w łańcuszki jeżeli nie jest to absolutnie konieczne. 

Edytowane przez doman18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitoring jest faktycznie w tej samej sieci fizycznej, bo rejestrator podpięty jest do tego samego routera. Faktycznie switche zarządzalne by się przydały, żeby wydzielić osobnego VLANa. Monitoring ma swoje switche. Czy je też trzeba by było przekonfigurować na osobny VLAN, żeby kamery nie były widoczne z poziomu komputerów?

Jeśli nie łączyć switchy w łańcuchy to jak? Każdy bezpośrednio do routera?

Rejestrator zostanie chyba tak jak jest, tylko większe dyski będzie trzeba zamontować.

Czy są w sieci jakieś konkretne konfiguratory serwerów pod szafę RACK? Może warto kupić coś gotowego Dell'a?

Jednak mimo wszystko chyba zostaniemy przy jednym serwerze, backupie na drugi dysk i cyklicznie będziemy kopiować ważne dane na dysk zewnętrzny.

Jaki gotowy serwer będzie odpowiedni? Na jakie minimalne wymagania postawić? Polecicie jakiś switch zarządzalny 8-port?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, MartinTcV napisał:

Monitoring jest faktycznie w tej samej sieci fizycznej, bo rejestrator podpięty jest do tego samego routera. Faktycznie switche zarządzalne by się przydały, żeby wydzielić osobnego VLANa. Monitoring ma swoje switche. Czy je też trzeba by było przekonfigurować na osobny VLAN, żeby kamery nie były widoczne z poziomu komputerów?

Bez schematu ciężko cokolwiek powiedzieć. I tak pewnie będziesz musiał zatrudnić kogoś, kto przyjedzie i na miejscu wszystko ogarnie. Ogólnie to możesz mieć w VLANie "głupie" switche pod warunkiem, że są podłączone ostatecznie na dedykowanym porcie do czegoś, co zarządza VLANami. Z zasady takie urządzenia będą widziały tylko swój VLAN. Więc jeżeli switche od monitoringu są wpięte do konkretnego portu w routerze, oraz router obsługuje VLANy, to nie musi być konieczne wymiana całego sprzętu. Ale wtedy dany port (porty) w routerze oraz wszystkie switche/gniazdka po drodze muszą być dedykowane tylko dla urządzeń korzystających z danego VLANu. To, czy kamery będą widoczne przez komputery zależy od ustawień na samym routerze/firewallu, oraz od tego, gdzie będą fizycznie wpięte.

8 minut temu, MartinTcV napisał:

Jeśli nie łączyć switchy w łańcuchy to jak? Każdy bezpośrednio do routera?

Na ten temat są całe kursy i można wyrobić dedykowane certyfikaty.
Na start obejrzyj sobie ten filmik:

19 minut temu, MartinTcV napisał:

Czy są w sieci jakieś konkretne konfiguratory serwerów pod szafę RACK? Może warto kupić coś gotowego Dell'a?

Większość serwerów wsadzisz w szafę rack. Od tego są. Musisz tylko sprawdzić, czy pasuje głębokość, oraz czy masz na wysokość odpowiednio dużo miejsca. Mniejsze rzeczy wsadzisz do dużej szafy, ale z dużymi może byćjuż problem. W najlepszym wypadku można zdjąć plecki i odsunąć szafę od ściany. W najgorszym kładziesz sprzęt jeden na drugim i nie możesz zamknąć przodu, a serwer/switch/UPS nie jest przykręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi