Skocz do zawartości
steraf

Zrozumieć profile XMP i EXPO

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzę w dokumentację intela 14400,
Widzę tam sekcję: "Memory Types / Up to DDR5 4800 MT/s / Up to DDR4 3200 MT/s"

Przyjmijmy że nie interesuję się OC, chcę aby wszystko działało w stocku stabilnie i lata.
Dlatego dobieram pamięci o prędkości największą jaką oficjalnie akceptuje CPU.  

Stawiam na platformę z DDR5, dobieram pamięci:
Kingston FURY 64GB (2x32GB) 4800MHz CL38 Beast Black / KF548C38BBK2-64 z zaszytymi profilami XMP.

Komp złożony, uruchamiam PC i co?

Widzę jakieś strasznie zaniżone taktowanie pamięci, znacznie poniżej 4800.

I teraz ładuję profil XMP w bios, pamięci zaczynają pracować na swoich "fabrycznych" parametrach 4800.

Pytania:
1 Czy w przypadku AMD wygląda to tak samo?

2 Czy RAM zaczynają działać (po załadowaniu XMP) faktycznie na fabrycznych parametrach, czy to może już OC? A w celu "fabryki" należy ręcznie w BIOS wyklikać odpowiednie ustawienia wg. dokumentacji producenta RAM gdzieś z internetu?

3 Czy AMD ładuje również profile XMP?

4 Czy intel ładuje profile EXPO?

5 Czy dla AMD najbezpieczniejsza drogą jest zakup pamięci z profilami EXPO?

6 Czy pilnując zestawu INTEL-XMP oraz AMD-EXPO każda płyta oraz pamięci (jeśli producent pamięci deklaruje odpowiednio zgodność z EXPO lub XMP) bez problemu załadują parametry z pamięci? Albo inaczej, czy wszystkie płyty obsługują profile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. TAK

2. TAK

3. TAK

4. TAK

5. TAK

6. NIE

Generalnie za duża wiarę pokładasz w profile EXPO/XMP. To jest tylko kilka parametrów zaszytych w kości pamięci. Równie dobrze można je wklepać z ręki. Resztę płyta dobiera sama.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pkt. 2 Załadowanie profilu XMP/EXPO to fabryczne OC pamięci. Lepsze lub gorsze, ale jednak OC. Jeśli ono cię nie satysfakcjonuje to wtedy poprawiasz profil XMP/EXPO to walczysz o wyższe taktowanie, bawisz się z napięciami, timingami pierwszego, drugiego i dalszych rzędów. Długa i żmudna zabawa raczej dla takich jak ja głąbów, masochistów. Nie każdy lubi  babrać się w tym i zaliczać częste BSODY, zwiechy, wywalanie biosu. Przy ddr5 trochę ochłonąłem, znormalniałem, ale przy ddr4 kręcenie b-die to była moja najlepsza gra. :szczerbaty:

Edytowane przez Grandal
  • Like 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Grandal napisał:

Pkt. 2 Załadowanie profilu XMP/EXPO to fabryczne OC pamięci. Lepsze lub gorsze, ale jednak OC. Jeśli ono cię nie satysfakcjonuje to wtedy poprawiasz profil XMP/EXPO to walczysz o wyższe taktowanie, bawisz się z napięciami, timingami pierwszego, drugiego i dalszych rzędów. Długa i żmudna zabawa raczej dla takich jak ja głąbów, masochistów. Nie każdy lubi  babrać się w tym i zaliczać częste BSODY, zwiechy, wywalanie biosu. Przy ddr5 trochę ochłonąłem, znormalniałem, ale przy ddr4 kręcenie b-die to była moja najlepsza gra. :szczerbaty:

Skoro XMP to OC, to w jaki sposób zaaplikować zalecane przez producenta NIE OC ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdź poprawność obsadzenia slotów z pomocą instrukcji do płyty głównej.

4 godziny temu, steraf napisał:

1 Czy w przypadku AMD wygląda to tak samo?

To nawet na Intel tak nie powinno działać/nie działa - jeśli masz płytę na 4 moduły, to sprawdź w które sloty włożyłeś te dwa moduły RAM (z instrukcją). Pamięci bez jakiegokolwiek XMP, powinny w Twoim przypadku ustawić się domyślnie na 4800 MT/s, zgodnie ze specyfikacją i5 14400. ... jeszcze przy założeniu, że producent nie dał tam jakiegoś nietypowo wolnego profilu non-OC. W celu weryfikacji pokaż zakładkę "SPD" z programu CPU-Z, oczywiście z wybranym aktywnym slotem RAM.

2 Czy RAM zaczynają działać (po załadowaniu XMP) faktycznie na fabrycznych parametrach, czy to może już OC? A w celu "fabryki" należy ręcznie w BIOS wyklikać odpowiednie ustawienia wg. dokumentacji producenta RAM gdzieś z internetu?

Nie! RAM fabryczne parametry (nonOC) ma osiągać bez XMP (i domyślnie, bez dodatkowego klikania). Natomiast XMP, to jest OC/praca poza specyfikacją (standardowe napięcie dla DDR5 to 1,1V, a zobacz ile daje XMP).

3 Czy AMD ładuje również profile XMP?

Też sobie z nimi radzi, aczkolwiek z profili OC, to do AMD kierowane są profile o nazwie EXPO

6 Czy pilnując zestawu INTEL-XMP oraz AMD-EXPO każda płyta oraz pamięci (jeśli producent pamięci deklaruje odpowiednio zgodność z EXPO lub XMP) bez problemu załadują parametry z pamięci? Albo inaczej, czy wszystkie płyty obsługują profile?

Nie zawsze to zadziała (jak kontroler RAM zintegrowany w CPU się nie podkręci tak wysoko jak jest wpisane w profil XMP/EXPO, to po prostu nie będzie to działać stabilnie/będzie sypać błędami)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@steraf Jeśli nie chcesz używać profilu XMP/EXPO to nie uruchamiasz go zwyczajnie w odpowiadającej zakładce w bios. Tyle.  

Z automatu profil XMP/EXPO nie zostanie załadowany i ram nie będzie działał na "fabrycznie" wbitym profilu OC

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procz kompatybilnosci RAM z plytami - niestety same BIOSY maja bledy. Spedzilem weekend z Aususem by sie dowiedziec ze najnowszy bios (oznaczony beta) ma problem z memory context restore.
Niestety DDR5 ze wzgledu na przeniesie kontrolera pamieci do CPU sa cholernie chimeryczne i trzeba sprawdzac lub byc gotowym na wymiane i zwroty.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, sultan_kosmitow napisał:

Niestety DDR5 ze wzgledu na przeniesie kontrolera pamieci do CPU

Przecież kontroler pamięci w CPU jest już od bardzo dawna (SandyBridge na DDR3 już miał kontroler w CPU, a nie wiem ile wcześniejszych generacji CPU miało to rozwiązanie)

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Kyle_PL napisał:

1 Nie! RAM fabryczne parametry (nonOC) ma osiągać bez XMP (i domyślnie, bez dodatkowego klikania). Natomiast XMP, to jest OC/praca poza specyfikacją (standardowe napięcie dla DDR5 to 1,1V, a zobacz ile daje XMP).

2 Nie zawsze to zadziała (jak kontroler RAM zintegrowany w CPU się nie podkręci tak wysoko jak jest wpisane w profil XMP/EXPO, to po prostu nie będzie to działać stabilnie/będzie sypać błędami)

1 Ram bez XMP nie osiągnął tego co deklarował producent (2333 zamiast deklarowanych 3200)

2 Mowa o ustawieniach BEZ OC, 3200 to "stock" dla procesora.

- - - - - - - - - - -

16 godzin temu, Grandal napisał:

@steraf Jeśli nie chcesz używać profilu XMP/EXPO to nie uruchamiasz go zwyczajnie w odpowiadającej zakładce w bios. Tyle.  

Z automatu profil XMP/EXPO nie zostanie załadowany i ram nie będzie działał na "fabrycznie" wbitym profilu OC

Ale z moich obserwacji (intel 13500 + B760 + RAM 3200 oraz intel 12400 + B660 + RAM 3200) wynika że bez ładowania XMP taktowanie pamięci jest znacznie poniżej deklaracji producenta pamięci. Zazwyczaj 2333 zamiast 3200.

Więc gdzie jest ten "stock" a gdzie OC? Czy deklarowane 3200 przez producenta RAM poprzez oznaczenie "3200" na naklejce pudełkowej, oraz deklaracji intela że zalecają 3200, to już OC?

Po złożeniu komputera i uruchomieniu (bez ładowania XMP) jest jedynie 2333Mhz.

Gdzie jest OC a gdzie stock?

Jeszcze niedawno stwierdziłbym że:

2333 to błędne first boot settings wymagające interwencji użytkownika.

3200 to stock

a wyżej niż 3200 to już OC dla CPU ponieważ intel zaleca jedynie 3200,

Obecne szczerze nie do końca rozumiem co tutaj się dzieje.

- - - - - - - - - - -

Ten 14400 to był przykład.

Obecnie posiadam 13500 (gdzie intel zaleca pamięci 3200) wraz z pamięciami:

Cytat

32GB (2x16GB) DDR4 3200MT/s CL16 FURY Renegade Black XMP (2RX8 8Gbit)
Numer katalogowy: KF432C16RB1K2/32
Non-ECC Unbuffered DIMM (Kit of 2) 2RX8 16-18-18 1.35V 288-pin 8Gbit

Na sucho pamięci idą (nie pamiętam dokładnie) około 2333Mhz, dopiero po załadowaniu XMP wskoczyły na 3200.

Przed chwilą sprawdziłem na www kingstona, nie ma ich na liście kompatybilności z moim mobo!

Na liście kompatybilnych za to są:

Cytat

32GB (2x16GB) DDR4 3200MT/s CL16 FURY Beast Black XMP (2RX8 8Gbit)
Numer katalogowy: KF432C16BB1K2/32
Non-ECC Unbuffered DIMM (Kit of 2) 2RX8 16-18-18 1.35V 288-pin 8Gbit

oraz

32GB (2x16GB) DDR4 3200MT/s CL16 FURY Beast Black XMP (1RX8 16Gbit)
Numer katalogowy: KF432C16BBK2/32
Non-ECC Unbuffered DIMM (Kit of 2) 1RX8 16-20-20 1.35V 288-pin 16Gbit

Więc może tutaj popełniłem błąd? Gdybym wsadził RAM'y z listy "kompatybilnych", działały by od samego początku na 3200 bez ingerencji użytkownika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OC dla ramu jest wtedy gdy podkręcasz ponad to co producent zawarł "na pudełku" czyli np. z 3200 robisz 3600.

OC dla CPU jest wtedy gdy wychodzisz ponad to co zaleca Intel / AMD dla pamięci. Czyli np. 14900k ma max 5600, a ty wsadzasz 8000MHz i tak ustawiasz.

Dla mnie cała ta dyskusja nie ma sensu bo jak jesteś cykor to nawet jak kupisz te 8000MHz to możesz sobie je ustawić na 5600 jednym kliknięciem w Biosie.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, steraf napisał:

Gdybym wsadził RAM'y z listy "kompatybilnych", działały by od samego początku na 3200 bez ingerencji użytkownika?

Nie.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, steraf napisał:

1 Ram bez XMP nie osiągnął tego co deklarował producent (2333 zamiast deklarowanych 3200)

2 Mowa o ustawieniach BEZ OC, 3200 to "stock" dla procesora.

Przecież pisałeś, że masz DDR5. Nadal nie pokazałeś zakładki SPD z CPU-Z. Przy DDR5 o których pisałeś że masz, "stock" powinieneś mieć 4800 MT/s, chyba, że masz jakieś badziewne pamięci z wolniejszym profilem JEDEC - czego oczywiście nie wiem, bo patrz wyżej: nadal nie pokazałeś zakładki SPD.

Ale z moich obserwacji (intel 13500 + B760 + RAM 3200 oraz intel 12400 + B660 + RAM 3200) wynika że bez ładowania XMP taktowanie pamięci jest znacznie poniżej deklaracji producenta pamięci. Zazwyczaj 2333 zamiast 3200.

Bo jak kupisz RAM, który ma tak wolny profil JEDEC/nonOC, to tak jest. Dla przykładu u mnie ustawiają się DDR4 na 3200 MT/s przy i5 12400f:

9d73db12382dd.png

Więc może tutaj popełniłem błąd? Gdybym wsadził RAM'y z listy "kompatybilnych", działały by od samego początku na 3200 bez ingerencji użytkownika?

Niekoniecznie. Zwykle pamięci OC (szczególnie DDR4) mają wolne profile nonOC. Jedyny błąd jaki popełniasz, to ten, że nie czytasz tego co Ci piszę. Wszystko jest proste i oczywiste.

Po złożeniu komputera i uruchomieniu (bez ładowania XMP) jest jedynie 2333Mhz.

... ba takie RAM'y ludzie kupują. Pamięć hurr durrr 3600 DDR4, a bez OC ustawi się na marne 2133 MT/s itp.

03c5ae2d31f7e.png

Jak wyżej widzisz, moje DDR4 kupione jako 3200 ustawiły się na 3200 MT/s (1596,1 MHz) ... bo taki mają najszybszy profil nonOC - czyli są szybsze bez OC niż DDR4 3600, 4000 czy co tam na rynku jest.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi