Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

HeadShootKiller5

Karta graficzna do ok. 700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Chciałem prosić o pomoc w wyborze odpowiedniej karty graficznej do kwoty ok. 500 - 1000 zł. Wiem, że jest to duży rozstrzał cenowy, jednak kompletnie nie orientuję się co jest teraz na rynku. Kiedyś sporo czasu spędzałem na tym forum, na innym koncie, ale były to czasy amd bulldozer oraz intel sandy i ivy bridge oraz kart pokroju r9 290/gtx seria 900. Natomiast od tamtego czasu nie śledzę już nowinek technologicznych. 

Do rzeczy, mój aktualny setup:

i5 10400f na pewno zostaje jeszcze na długi czas

Asrock b560m pro4 także zostaje

Adata 2x8 GB 3600mhz CL18 

Thermaltake smart se modular 530w ma ok. 8 lat, jednak z tak prądożerną kartą jak mam teraz radzi sobie bardzo dobrze

No i wisienka na torcie: msi gtx 460 1 GB, do dnia dzisiejszego pracuje bez zastrzeżeń i mimo, że do Gta V czy Bf3/4 wystarcza (FHD) oraz pracy na 2 monitorach bez zająknięcia, to czasem nachodzi mnie ochota w pogranie w nowe tytuły. Stąd też decyzja o kupnie czegoś nowszego. Aktualny gtx idzie w gablotkę na zasłużoną emeryturę. 

Co do moich wymagań to względnie cicha, wydajna, a także zużywająca rozsądne ilości energii - nie żeby to było jakoś widoczne przy aktualnej karcie, ale nie zależy mi na wyciskaniu ostatniej złotówki z budżetu koszem 3 fps, prądożerności i głośności, także nie chciałbym mieć piekarnika.

Generalnie karta w 80 procentach będzie wykorzystywana do pisania kodu, oglądania filmów, amatorskiego projektowania wnętrz oraz czasem do montażu video. 

Jak można zauważyć 1 karta jest ze mną ponad 14 lat, co spowodowało, że w dzisiejszych czasach jest to już zabytek, dlatego być może lepiej byłoby wydać ok. te 500 zł teraz na nową kartę i mieć możliwość popykania sobie w nowsze tytuły (wystarczą mi ustawienia niskie i 60 klatek, 1 monitor fhd), a za 2-3 lata jak karta przestanie dawać radę to zmienić, niż wydawać dzisiaj 1000 zł i cieszyć się nią pół roku dłużej. 

Karta do okazjonalnego popykania w nowsze produkcje.

Pytanie jeszcze mam co do mojego procka i ramu.  Zmieniałem platformę z ivy bridge na właśnie comet lake w 2021. Wtedy właśnie wleciał ten procek, ram i płyta i przy okazji zasilacz od kumpla (gdyż poprzedni BQ 530, miał już 11 lat na karku) . Jak te podzespoły, które mam teraz (nie licząc grafy) wypadają w aktualnych czasach w gierkach na tle nowszych odpowiedników?

Wszystkim dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

RX 6600 będzie najszybszy do gier za te pieniądze. RTX 3050 8GB byłby lepszy do filmów/montażu czy projektowania wnętrz, do tego ma bardziej dopracowane technologie jak DLSS czy NVENC, będzie jednak wolniejszy w grach o 25-30%.

https://www.ceneo.pl/121768837

https://www.ceneo.pl/117349860

https://www.ceneo.pl/153561745

Co do reszty - jest okej, idealny sprzęt do 60 FPS.

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.amazon.pl/dp/B09J8VCFWN?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=600639938

833pln  na czas wrzucenia tego postu  :-)   lub https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-powercolor-radeon-6600-fighter-8gb

chwile temu była za 819pln   a teraz jak widać 869pln

Edytowane przez unadarek
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerColor ma mniejszy radiator, brałbym jednak którąś z tej trójki: Asus Dual > XFX Speedster > ASRock Challanger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero dzisiaj miałem czas odwiedzić forum.

Widzę, że RX 6600 wygrywa.

Zastanawiam się jeszcze nad czymś używanym. Jak to wygląda w porównaniu do rx 6600? Czy np taki gtx 1660 6 GB dorównuje rx 6600? A jeśli nie warto, to w co używanego warto pójść, aby wydajność była zbliżona do rx 6600?

Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, HeadShootKiller5 napisał:

Czy np taki gtx 1660 6 GB dorównuje rx 6600

Nie, nie dorównuje. Nie warto, jeśli możesz stosunkowo za niewiele więcej kupić RX6600. Nawet używanego z gwarancją idzie wyrwać w fajnych pieniądzach, jak się dobrze poszuka, więc zacznij szukać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, HeadShootKiller5 napisał:

Dopiero dzisiaj miałem czas odwiedzić forum.

Widzę, że RX 6600 wygrywa.

Zastanawiam się jeszcze nad czymś używanym. Jak to wygląda w porównaniu do rx 6600? Czy np taki gtx 1660 6 GB dorównuje rx 6600? A jeśli nie warto, to w co używanego warto pójść, aby wydajność była zbliżona do rx 6600?

Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Nic tańszego niż RX 6600 nie warto. Z używanych RTX 2070/3060 ale będzie kosztował podobnie co nowy RX 6600.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Rtx 4060 ?, czy zauważalnie mniej jest wydajny od Rx 6600, bo tak się zastanawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTX4060 jest wydajniejszy od rx6600, ale jednocześnie zauważalnie droższy. Jakbyś dorwał używanego to już lepiej to wygląda. Jeśli obie karty będą w tej samej cenie, to wybierasz 4060.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Redar napisał:

A Rtx 4060 ?, czy zauważalnie mniej jest wydajny od Rx 6600, bo tak się zastanawiam 

Jaki masz w końcu budżet? RTX 4060 kosztuje 1150 zł i porównując do serii RX 6xxx będzie mniej więcej na poziomie RX 6700, a w najnowszych grach nawet na poziomie RX 6700 XT.

VGA Asus GeForce® RTX 4060 8GB DUAL EVO OC : Amazon.pl: Elektronika

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, po długiej przerwie niestety...

Widzę, że temat się trochę rozwinął. Czyli zostaję przy rx 6600.

Pytanie jeszcze o nvidie, bo za czasów kiedy w 2010 kupowałem gtx'a 460 razem z innymi podzespołami, to na rynku ludzie byli bardziej przychylni do nvidii ze względu na tzw. wtedy "PhysX". Czy dzisiaj nvidia w dalszym ciągu wyposaża swoje karty w to oprogramowanie? Czy radeon w dzisiejszych czasach posiada na pokładzie coś podobnego/lepszego? Czy może jednak w dzisiejszych grach nie ma to już znaczenia?.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

PS. Widzę, że w podpisie jeszcze mój stary set właśnie z 2010 roku :) .

Edytowane przez HeadShootKiller5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co używki 2060 Super mocno potaniały, a to karta o wydajności 3060 i nieco wyższej od RXa 6600.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no i co do wersji to jaką byście polecali? Kiedyś to Msi, Gigabyte, Asus, Zotac były polecane, a referencyjne "odkurzacze" już nie bardzo.

1 minutę temu, kalderon napisał:

Jakby co używki 2060 Super mocno potaniały, a to karta o wydajności 3060 i nieco wyższej od RXa 6600.

A jak to się ma do lat produkcji? Rozumiem, że 2060 to starsza konstrukcja, niż rx 6600.? Widzę, że rx to 2021, a rtx 2019. Czy jest to różnica warta zdecydowania się na rx'a? Czy te 2 lata mają tutaj jakiekolwiek znaczenie?

PS. Pozdrawiam kolegę, kojarzę twój nick sprzed 10-12 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kalderon napisał:

Wszystkie recenzje dają wynik w drugą stronę, a jedyną grą w której Rtx 2060 Super wygrywa o parę procent to Cyberpunk 2077

A tu porównywanie tych kart z tego roku .

Edytowane przez deathrabit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, HeadShootKiller5 napisał:

Witam ponownie, po długiej przerwie niestety...

Widzę, że temat się trochę rozwinął. Czyli zostaję przy rx 6600.

Pytanie jeszcze o nvidie, bo za czasów kiedy w 2010 kupowałem gtx'a 460 razem z innymi podzespołami, to na rynku ludzie byli bardziej przychylni do nvidii ze względu na tzw. wtedy "PhysX". Czy dzisiaj nvidia w dalszym ciągu wyposaża swoje karty w to oprogramowanie? Czy radeon w dzisiejszych czasach posiada na pokładzie coś podobnego/lepszego? Czy może jednak w dzisiejszych grach nie ma to już znaczenia?.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

PS. Widzę, że w podpisie jeszcze mój stary set właśnie z 2010 roku :) .

Kod źródłowy PhysX został otwarty i z tego co wiem działa teraz na CPU, jest np. domyślnym silnikiem fizycznym na Unity. Nvidia ma nadal lepsze oprogramowanie i sprzęt, zamiast przewagi w teselacji ma przewagę w ray tracingu oraz upscalingu (DLSS/DLDSR). Pozostałe technologie mają dłużej lub również lepsze - Reflex, frame generation, RTX HDR, RTX VSR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz RX 6600 nowego ze sklepu, zwłaszcza jak siedzisz tak długo na jednym GPU. 2060S to już jednak 5 letnia karta, większe ryzyko, że w końcu padnie przy zakupie używki, często też pastę trzeba będzie wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Krisol napisał:

Kod źródłowy PhysX został otwarty i z tego co wiem działa teraz na CPU, jest np. domyślnym silnikiem fizycznym na Unity. Nvidia ma nadal lepsze oprogramowanie i sprzęt, zamiast przewagi w teselacji ma przewagę w ray tracingu oraz upscalingu (DLSS/DLDSR). Pozostałe technologie mają dłużej lub również lepsze - Reflex, frame generation, RTX HDR, RTX VSR.

Physx od zawsze działał na CPU w większości gier, ale ma o dawna wsparcie poza CUDA także można odpalić na każdym GPU w nowszych grach. Od razu wspomnę, że identyfikator Physx w sterach NV pokazuje bzdury i nie należy się tym sugerować także w grach gdzie wsparcie jest na poziomie GPU i tak pokazuje, że działa na CPU. NV cały czas posiada dużą przewagę w tesselacji tylko to jest bez znaczenia obecnie.

Physx w sumie i tak przestał się liczyć w momencie kiedy większość gier działa na UE i przestał być domyślnym silnikiem od 5.x ;) Także problemowa kwestia na AMD to tylko starsze tytuły z Physx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak osobna karta pod liczenie physx coś tam dawała, był kiedyś taki okres przez pewien czas że ludzie zamiast sprzedawać kartę przy wymianie na nowszą znacznie lepszą zostawiali tą starą pakując ją w drugi slot do physx :]

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Physx został zablokowany w sterach w momencie kiedy widziało drugie GPU od AMD. Sam to odblokowywałem w sterach tylko to było do czasu. W sterach wystarczyło w nvapi.dll zmienić jeden bit by zablokować działanie wpisu ;)

Później NV zblokowała Physx na poziomie paczki Physx i to już było nie do odblokowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.10.2024 o 14:04, Krisol napisał:

RTX 4060 kosztuje 1150 zł

W Polsce za 1200zł ta karta jest w podłej wersji, z radiatorem w postaci aluminiowego kloca bez jakiegokolwiek heatpipe i z jednym małym wentylatorkiem - czyli wersja jakiej bym nikomu nie polecił (75W takim czymś bieda schłodzić, a co dopiero 110W+). RTX 4060 w wersji GamingX z dwoma wentylami, taka dobra wersja choć nie topowa, to w takim X-kom kosztuje 1500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kyle_PL napisał:

W Polsce za 1200zł ta karta jest w podłej wersji, z radiatorem w postaci aluminiowego kloca bez jakiegokolwiek heatpipe i z jednym małym wentylatorkiem - czyli wersja jakiej bym nikomu nie polecił (75W takim czymś bieda schłodzić, a co dopiero 110W+). RTX 4060 w wersji GamingX z dwoma wentylami, taka dobra wersja choć nie topowa, to w takim X-kom kosztuje 1500zł.

W momencie pisania tego posta był Asus Dual za 1150 zł na Amazonie, wersja lepsza niż MSI Gaming X pod względem chłodzenia wg TPU. Obecnie można ją dostać za 1259 zł w xkomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krisol możesz rzucić linkiem, bo wyskakuje mi ten MSI GamingX RTX 4060 i faktycznie jest w promocji, ale za 1379zł:

https://www.x-kom.pl/p/1156777-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-4060-gaming-x-8gb-gddr6.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo w sumie czym się różni ASUS Dual RTX 4060 od ASUS Dual Evo RTX 4060?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi