Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

pcmaniakos

Komputer do gier + monitor do 6000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć potrzebuje komputera głównie do gier zależy mi żeby był jak najbardziej wydajny oraz był solidną bazą do późniejszej rozbudowy.Jedyne co mi zostało to zasilacz Corsair RMx 750w(starsza rewizja kupowany w 2021r) także nie wiem czy się nada.

Co do moich jakiś wymagań:

- obudowa z dobrą wentylacją / jak najmniej kurzu 

-fajnie jakby płyta główna była z jakąś lepsza karta dźwiękowa  wi-fi/bluetooth nie potrzebuje 

- Głównie wydajność w grach wygląd na drugim miejscu

- Monitor 24-27 cale max nie większy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/0c70f097/

Jeśli za drogo to rezygnujemy z płyty z lepszą dźwiękówką: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b650m-hdv-m-2-12804932/

Ewentualnie zmieniamy GPU na Radona o podobnej wydajności: https://www.morele.net/karta-graficzna-asrock-radeon-rx-7900-gre-challenger-oc-16gb-gddr6-rx7900gre-cl-16go-13180469/

Lub nawet jeszcze taniej (ale tu też trochę mniej wydajniej): https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-02-20g-13095047/

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź zestaw wydaje się bardzo fajny, lecz znajomy może mi oddać swoją starą obudowę Regnum RG6v co chyba po rebrandingu jest tym samym co ta endorfy także mógł bym ją odliczyć od budżetu i naciągnąć go do 6600 zł maksymalnie co pozwoliło by dołożyć np. do ryzena 7700, czy lepiej by było polować na 4070ti/rx7900xt albo dopłacić do lepszego monitora. Co myślisz o tym, aby wziąć może nie tyle tańszą, co inną płytę główną i najwyżej dokupić kartę dźwiękową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie musi być wszystko z jednego sklepu to za 2500zł można upolować RXa 7900 XT:

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-radeon-rx-7900-xt-oc-20gb-gddr6-90yv0iv2-m0na00-i399941

Na start 2899zł co już jest najniższą ceną na rynku. Minus 50zł za zapisanie się do newslettera. Kolejne minus 320zł to cashback od Asusa za zakup tego modelu w sklepie partnera:
https://promotion.asus.com/pl/pl/advanced-ai-cashback-2024/tac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2024 o 12:13, Dirian napisał:

Czesc. Zauważyłem że często wrzucasz 4070S zamiast kart czerwonych. Teraz po aktualizacji kiedy można włączyć również FG w kartach czerwonych dopłata np do 7800xt wydaje się nie mieć tak bardzo sensu. Różnice rzędu 6-7% nie są warte dopłaty dopłaty 400-500 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już każdy sam sobie musi odpowiedzieć na pytanie czy warto czy nie. Na pewno Radeony są lepiej wycenione, ale z drugiej strony DLSS ma wyraźną przewagę w jakości obrazu nad FSR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nick autora nie sugeruje, że jest amatorem :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nick może nie sugerować ,ale jednak wypadłem trochę z obiegu.Dobra bo chcę zamawiać i kilka dylematów dalej mam:

7500f czy dopłacić do 7700.

Brać 7900xt czy lepiej by było dołożyć do 4070ti czy zostać przy 4070.

Płyta główna brać zwykłą b650 czy jednak dopłacić do czegoś z pcie 5.0 i jakaś dobrą sekcją zasilania.kartę dźwiękowa dokupię oddzielnie gdyż przeglądałem trochę tematów i jednak nie przekonało mnie to żeby szukać jakiegoś konkretnego modelu plyty.

Obudowy i zasilacza jednak potrzebuję siła wyższa więc dodaję na to kasę do budżetu niech będzie że na cały zestaw teraz wynosi 7000zl.

Asrock PG27QFT1B polecany w dużej ilości tematów czy AOC Q27G4X czy może jednak coś innego.

No i ostatnia zagwostka chłodzenie powietrzne czy jednak pójść w wodne czyt. Frezeera III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procka, jak nie chcesz nic ruszać przez dłużej to 7700. Jak rozważasz upgarde za np 2 lata to 7500F.

Na ten moment linkowany wyżej RX 7900 XT od Asusa to najlepsza opcja. Do 4070 Ti Super nie wiem czy warto dopłacać, wydajność podobna, na plus lepszy upscaling i ewentualnie ray-tracing.

Co do płyty no to kwestia budżetu i tego czy w planach są dalsze upgarde.

Zasilacz: https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-gx-750w-atx-3-0-focus-gx-750-atx30-13111972/

Chłodzenie wystarczy pod te CPU wspomniany wczesniej Freezer 36. AIO zbędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pcmaniakos napisał:

Brać 7900xt czy lepiej by było dołożyć do 4070ti czy zostać przy 4070.

7900Xt jest nieco wydajniejszy niż 4070ti i nawet 40% szybszy niż zwykły 4070. Jak dalej jest promocja z cashbackiem od Asusa i 7900XT dalej wychodzi za ~2500zł to trudno pobić ten stosunek ceny do wydajności.

5 godzin temu, pcmaniakos napisał:

Asrock PG27QFT1B polecany w dużej ilości tematów czy AOC Q27G4X czy może jednak coś innego.

Asrock ma wyraźnie wyższy kontrast (zmierzone w recenzjach 1400-1500:1, AOC ma lepszą podstawę umożliwiającą regulacje obrotu i wysokości (Asrock z regulacją wysokości kosztuje 1100zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja w miarę się wyklarowała będzie zestaw 7700+7900xt zostaje jedynie płyta główna mniej więcej coś znalazłem tylko którą wybrać:

Asus Strix B650E-F Wifi 

B650/X670E Steel Legend

Gigabyte X670 AORUS ELITE AX

Asus TUF GAMING B650-PLUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi